we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, June 3, 2015

quick update : April and May

hai2 korang... lama aku tak update. last update pun awal April cerita pasal masalah2 pelajar. masih lagi aku struggling menangani masalah ni. sem depan masalah baru lg sebab pelajar yang pernah kena buang dulu kes buli dan lucah diterima kembali. sakit betul rasa hati. ya, sebagai guru aku tak boleh berperasaan macam ni. tp aku manusia biasa. binatang lah aku kalau tak rasa sakit hati dengan apa yg pernah dia lakukan. bukan buli pukul2 tau... ni buli sexually. bagitau aku siapa yang sanggup terima perlakuan macam ni? Allah, kuatkan hati aku mengajar budak ni. atau aku ignore je dia? hmmm....


update update :


April :

Alleya was admitted in the hospital. at first hanyalah demam biasa je. balik rumah weekend tu aku tuam2 badan dia, urut2 kaki dia sekali. aku perasan kalau Alleya demam dia tend to mengadu kaki dia sakit. aku rasa urat2 dia jd tegang. makin kurus dia sejak mak ayah balik umrah. mungkin kat KL orang layankan aje apa dia mintak. kalau tak dipaksa makan memang dia takmo makan. until now, kitorang still tengah paksa dia makan ni... Alhamdulillah sejak minggu lepas selera dia naik balik. hopefully tembam sikit lah kakak oi! nanti dia cakap, "Saya taknak gemok" huhu... dia tengok contoh dari aku lah tu...

video

ni perut dia masa maghrib sebelum aku bawak dia pergi hospital. sebabkan sedu2 macam ni lah aku jadi risau. macam ada baby dalam perut. huhu... warded in Puteri Specialist Hospital. aku kurang puas hati dengan analisis given by doctor. entah macam aku nak tahu kenapa boleh sedu gitu. dia just cakap cramp perut. hmmm... maybelah dia paham why boleh terjadi. so terangkan kenapa boleh jadi gitu pada kami jugak. sebab until now kalau Alleya kurang makan atau kurang air jadi macam ni. takkan sampai tua kot... nanti boyfriend tengok camne? ish!

tapi masuk hospital ni macam percutian pendek jelah orang cakap... hehe... yang letihnya mak lah. Alleya seronok je. Umar pun seronok. Elena pun. hehe...





May :

Umar was admitted in the hospital. risau jugak pasal insurans Umar. mana tahu jadi macam tahun lepas, tiba2 kata relapsed. pengsan nak membayar hospital kan. agen lama macam kurang memberi kerjasama dan kebetulan kami baru je tandatangan pertukaran agen yang baru. walaupun belum official, tapi agen baru betul2 menjaga kebajikan kami. Alhamdulillah, syukur. walaupun dia tak dapat apa2 insentif, dia tetap membantu. dan kami masuk Hospital Pakar Johor atas saranannya. dan amat berpuas hati berbanding hospital Alleya dan kebetulan Prudential buat promosi, kami dapat upgrade bilik. hehe... seronok! memang betul2 macam hotel dah.

Okay ceritanya macam ni... khamis tu aku puasa. sampai2 rumah dari kerja ingatkan nak rehat sekejap sebelum mula masak and suami dan anak balik. belum pun park kereta dalam porch, suami call suruh pergi rumah in-law sebab anak macam nak demam. terus pergi lah. memang merengek2 macam orang demam lah tp suhu tak tinggi. maybe tak selesa badan kot. tak mahu tido semua. so bawak dia masuk kereta terus tido. so beli berbuka puasa bungkus je...

malam tu g UTC nak uruskan LHDN sebab dah hari terakhir LHDN suami isi online ada masalah sikit... sebelum g UTC tu anak buang air besar aku terkejut macam ada darah. MIL cakap mungkin jem strawberry yang Umar makan siang tadi. aku pujuk hati sebab tak nampak macam jem strawberry pun, memang nampak macam darah... pergi UTC, anak buang air lagi. ada darah lagi. suami cakap kita bagi masa sampai esok pagi kalau ada lagi, baru bawak pergi hospital. hmmm... aku ikutkan je. malam tu Umar dah tido, terjaga dalam 12.30am buang air lagi. ada darah lagi... okay sabar2, berapa jam je lagi nak pagi... bagi dia tido tak pakai pampers sebab dah start melecet kerap buang air sangat. dalam 3 pagi dia merengek bangun rupa-rupanya nak buang air lagi. aku dah balut dia pakai tuala so dia buang air atas tuala lah... ada darah lagi so aku cakap siap2 kita pergi hospital terus.

terus packing baju dia dan baju aku. sebab dengan darah macam ni, aku sure mesti kena warded. tapi kalau tengok anak bujang tu siap2 nak pergi hospital pukul 3 pagi macam nak pergi jalan2 je. seronok je dia... other than buang2 air darah tu, dia sihat je. tak demam. kadang2 je suhu naik sikit. other than that, dia sihat je... gurau2 dengan dia sampai hospital dia nak beli air dalam vending machine. huhu... sabar jelah.

paeds wad Hospital Pakar Johor sangat2 cantik!








dia guna tema circus. cute sangat2 and harga dia lebih murah berbanding Puteri. bilik Alleya bertiga harga rm115. bilik Umar bilik berdua rm120. cheaper kan? then bila agen cakap Prudential buat 30% off untuk harga bilik, terus kami mintak bilik seorang. harga bilik seorang rm250 tp kami hanya layak rm200. tapi selepas tolak 30% tu bilik seorang rm250 jadi rm175. kami layaklah! hehe... tp bilik seorang di peads dah penuh. so ambil bilik seorang normal. still we are very thankful sebab Umar nangis kuat and dan fobia dengan doctor. better bilik sorang tak ganggu patient lain and kami parents lebih selesa nak jaga.


 
 
 
Makanan dia tiap2 hari dia dating ambil order. aku order ikut tekak aku nak makan untuk lunch je lah. hehe... yang lain untuk Umar lah. bubur ayam selalu nya. masa awal2 tu macam sedih jugak sebab dah order benda untuk Umar tp Umar taknak makan. kalau tahu order benda aku nak makan. hehe... black pepper sauce dia terbaik!! ni spaghetti. aku lambat makan, dah sejuk kurang sedap. siap ada aiskrim lagi.


 
 
oh ni dia salah satu contoh poopoo Umar. maaf ya gambar selepas makanan pulak. hehe...
 

 
Doc cakap mungkin jangkitan usus sebab dah buat ultrasound pada usus dia tak ada luka atau anything serious. dan Alhamdulillah, Umar ada 2 buah pinggang. hehe... aku risau tapi entah kat mana nak cek buah pinggang dia kan. so clarify yang dia ada 2 buah pinggang. tapi genetic ikut aku ada satu jelah pulak kang. sebab doc aku pernah pesan, risiko mengandung ada anak ni dan anak mungkin akan hidapi benda sama. Alhamdulillah, kuasa Allah.
 
Now, Umar dah sihat seperti sediakala. makin cerdik. makin kuat mengadu. dah nak mula bercakap kot. sebab menceceh je mulutnya walau aku tak paham satu apa pun. hehe...
 
 
 
 
 
 
p/s (i) : seronoknya tengok kawan2 pregnant. huhu... Ustazah dah 25 minggu. masa mengandung Umar 25 minggu aku kena tahan wad kat Kluang. huhu...
 
p/s (ii) : esok bawak Umar pergi kerja. kena setting baik punya mainan semua lah namanya ni.
 
p/s (iii) : semoga urusan kami sekeluarga dipermudahkan. Aminn...
 
 
 
 
 
 
03062015 ~ 9.53am
meja aku ~ bilik subjek umum-ILPPG



Wednesday, April 1, 2015

Antara Masalah Pelajar dan Amanah Guru

hai korang... baca tajuk entri macam serius kan? yes memang serius. hati ni macam kena robek2. merudum jantung ni rasa bila menghadapi masalah2 pelajar. yes, aku tahu aku seorang guru yang mesti menyelesaikan masalah pelajar2. tapi... teori dan reality. sangat jauh beza. memang aku belajar segala teori menghadapi masalah2 pelajar ni tp cuba implement, hmmm.... buntu. buntu.



okay headache. serius.


selama 4 semester di ILP. aku rasa aku gagal sebagai seorang guru. masa belum posting, aku bersemangat nak mengubah hidup para pelajar ke arah kebaikan. tahun pertama aku mengajar, aku sedaya upaya menjurus ke arah matlamat aku tu. kepuasan bekerja. serius aku rindu waktu tu.

selama 4 tahun mengajar, pada tahun pertama sahajalah aku rasa aku puas bekerja. aku puas jadi guru. aku puas mendidik pelajar. tahun kedua aku slow down sebab dah berkahwin dan ada beberapa perkara yang memberi masalah kepada rumahtangga apabila aku terlalu involve dalam kehidupan pelajar sampai mengabaikan suami. jadi aku ambil keputusan untuk slow down. tapi masih lagi aku kekal prihatin, kekal sayang kepada pelajar2.

tahun ketiga penggal kedua, bermulalah fasa ignorance aku. semester pertama aku cuba menjadi seorang guru terbaik untuk pelajar2 baru aku. tapi pada akhir semester aku serahkan kepada orang lain disebabkan aku sudah sarat mengandung dan cuti melahirkan anak. apabila naik bekerja, semangat tu masih ada... tapi lama kelamaan, dek perangai pelajar... aku semakin tawar hati. dan masuk semester ke3, tawar hati semakin menjadi di mana aku berusaha untuk gagalkan pelajar. bukan bermaksud aku tidak mengajar sepenuh hati. gagal di sini adalah aku terlampau strict dalam pemberian markah.

exam. guru diarahkan meluluskan pelajar. aku kecewa. bukan kerana aku mahu melihat pelajar aku gagal. tapi sebenarnya aku nak pelajar2 mengambil serius pelajaran kerana tahu masa depan mereka bergantung kepada pelajaran mereka.

masalah pelajar2 yang aku hadapi :

  • latihan yang diberikan tidak dilaksanakan. ini masalah harian.
  • dalam 1 kelas 40 orang, latihan esei yang aku berikan 70% tiru. maksudnya contohnya 5 orang buat, yang lain tiru 5 orang ni.
  • masalah social yang semakin menjadi... ni lah yang paling berat.


masalah social pelajar. kalau dulu, nak dengar sekali sekala pun susah. sekarang ni... macam benda tu adalah rutin. macam bukan kesalahan yang orang sewenang2 buat. kenapa korang? kenapa boleh jadi macam ni... apa patut aku lakukan?







p/s (i) : aku mahu jadi guru sebenar.

p/s (ii) : am I fail as a teacher?

p/s (iii) : breathe Elly breathe... perlahan2 ya.





01042015 ~ 12.53pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Sunday, March 15, 2015

Laparoscopic dan Laparotomy - Ectopic Pregnancy

Salam korang... aku tengah mengantuk sebenarnya. Nauzubillah bangun2 pukul 7am dah. kelam kabut bangun mandi. dan Alhamdulillah, hari pertama duduk rumah sendiri, dalam proses mengemas lagi. penat jugak ngemas walaupun takdelah banyak sangat aku buat kerja. tapi kerja2 renyah kecil2 tu yang leceh lagi memenatkan.

entri kali ni nak bercerita prosedur yang aku jalankan untuk mengeluarkan janin di luar rahim tu. seperti yang telah aku cerita, aku admitted pada 18 Dis 2014. takkan lupa tarikh ni. pagi tu pergi pusat perbidanan untuk scan 7 minggu. bila dah mula scan, aku sendiri mencari macam biji kacang janin baby ni. betul, nampak kosong rahim. tapi aku berdoa ni pandangan orang bodoh medical macam aku. tapi... lepas doc cakap rahim nampak kosong, jantung ni rasa digenggam2. kandungan 7 minggu selalunya seperti ini (gambar google) :



Ayat doctor ketika tu, "Dalam rahim nampak kosong. Saya periksa dari bawah ye," masukkan scan yang melalui alat sulit perempuan tu. masih lagi kosong. "Takpe, kita buat UPT test lagi. Kalau masih positif berkemungkinan, kandungan luar rahim. Saya harap kandungan awak ni sudah gugur sebab tu nampak kosong. Kalau dah gugur, UPT akan negative". Nampak macam kasar kan cakap berharap dah gugur? yelah, kalau kandungan luar rahim is worse than gugur. kandungan tak dapat diselamatkan dan salah satu tiub kena buang.

Basically, ni lah gambaran kandungan aku hari tu. Sepatutnya kandungan menempel di rahim. tapi aku di tiub sebelah kiri.


Jadi, bila di masukkan ke HSA, aku difahamkan akan jalani laparoscopic procedure. iaitu akan dimasukkan 3 tiub untuk jalankan surgery. yang pertama ialah kamera dan lagi 2 ialah alatan untuk memotong dan mengambil kandungan berkenaan.



doctor cakap, misalan menggunakan kaedah ini tidak berjaya contohnya tidak jumpa kandungan atau sukar menembusi lapisan perut semua tu, mereka akan jalankan laparotomy. Laparotomy pulak macam czer. dia akan potong ni bahagian czer tu.

pada 20 Dis 2014 petang dalam pukul 6pm, aku ditolak masuk ke dewan bedah. doctor cakap, aku akan dibius seluruh badan sebab surgery tu memerlukan masuk angin dalam perut kembungkan jadi aku akan tidur sepanjang pembedahan. masa lahirkan Umar, aku takut sangat yang ubat bius tu tak jalan and aku akan rasa sakit ketika pembedahan dijalankan. paranoid kan. bila dicakap bius 1 badan, lagilah aku gabra. macam mana agaknya ya...

tapi aku kagum lah dengan bius ni, aku sedar2 je dah 11pm dan perut dah sakit. surgery dah selesai. kagum kagum! yang aku ingat, masuk dalam dewan bedah, disuruh berbaring. macam kelam2 kabut semua orang dan aku pun masih lagi panic tak hilang lagi. di masukkan ubat bius melalui drip IV di tangan. di pakaikan oksigen dipandu bernafas tarik.... lepas... tarik... lepas... tarik... hilang terus. huhu... sedar2 aku terus cari jam Nampak 11pm dan try untuk angkat tangan panggil orang2 sekeliling. bius masih kuat, susah gile nak angkat tangan dan bercakap. bukak mata lagilah...

bila dapat je perhatian nurse/ doctor (aku tak pasti), soalan pertama aku : "saya operate apa?" orang tu macam terkejut. setiap patient yang nak masuk pembedahan mestilah tahu pembedahan apa yang dijalankan. dia tanya balik, "puan tak diberitahu ke operation apa?" oh... berusaha gile aku nak bercakap, "masuk kamera atau potong?" rasa macam potong sebab sakit dah rasa tapi berdoa semoga kamera je. macam serik potong bersalin ada lagi... orang tu selak sikit kain aku, "Oh puan potong bawah ni..." lalok2 tu... "kenapa? kenapa?" then aku tidur balik kot...

aku sedar balik semula, bed aku ditolak keluar. Nampak muka suami, "Kenapa potong?" haha... drama sikit lah. sebab aku taknak dipotong. kalau potong laparotomy ni macam potong czer lah. kena puasa bersalin 2 tahun. yelah, kita ni makin berumur, dengan medical condition aku ni, aku harap rezeki aku ada lagi dan rezeki tu datang cepat... sampai kat wad je ada keluarga aku dan doctor yang bedah... "Kenapa potong?" mata bukak tutup bukak tutup. suami terangkan kot tapi aku dengar tak dengar. bius tak habis lagi. last2 yang aku dengar, "You tidur dulu. esok I terangkan..."



Pengalaman kali kedua masuk dewan bedah. New experience. Serik. taknak hadapi lagi. masa bedah lahirkan Umar perasaan bercampur baur. seronok pun ada sebab nak jumpa anak. tapi kali ni tahu bedah untuk kosong... takde anak. sedih.






p/s (i) : almost 1pm, dan wasted hours dari pukul 8am aku tak buat kerja menda. haha... kejap lagi lunch.

p/s (ii) : naik rehat nak tanda kerja budak sikit lah.

p/s (iii) : cuti sekolah. lapang.






15032015 ~ 12.46pm
meja aku ~ bilik guru subjek umum - ILPPG

Wednesday, March 11, 2015

Tiada Rezeki - Kehamilan Kali Kedua

Assalamualaikum kalian... semalam aku update summary pasal perjalanan hidup aku selama 3 bulan ni. so hari ni aku nak cerita sedikit in details pasal pregnancy kedua aku. tapi Allah lebih mengetahui rancangan yang telah diaturkan untuk kami. mungkin kami belum bersedia untuk menerima kehadiran orang baru dalam masa terdekat ni...


Note : Untuk wanita2, saya cadangkan supaya anda take note dengan tarikh datang bulan anda dan cycle period berapa hari untuk mengetahui sama ada period kita regular atau tidak. dan bagi pasangan yang telah berkahwin, tarikh ini penting untuk mengetahui sama ada anda lewat period (hamil) dan juga bagi pasangan yang sedang berusaha untuk hamil, ini maklumat2 penting jika ingin mendapat khidmat pakar medical.


Okay, sejak dr sekolah menengah lagi aku memang catat hari2 aku period tapi tak pernah kira cycle. cuma tanda je dalam calendar. so tak sure sangat period aku regular tak. asalkan tiap bulan datang bulan dan jika 2 kali datang tu, terus check doctor. rupanya sebab tensen. hehe... lepas kahwin barulah aku ambil berat pasal cycle berapa hari. so normal women cycle period dia mostly 28. tapi aku 31 hari. dia terpulang pada individu. kalau aku 31 hari tak boleh cakap aku period tak regular. asalkan tiap bulan lebih kurang sama, kira okaylah. kadang2 capai jugak 35 hari kitaran tapi tu macam sekali setahun lah. mungkin hormone tak betul sangat time tu.



Seperti yang anda readers saya tahu, saya dulu menghadapi masalah untuk hamil jadi kami telah membuat rawatan di beberapa doctor dan maklumat2 ni paling crucial lah. paling penting. masa aku mula hamil anak pertama dulu, bila lewat sikit dari 31 hari, aku taknak letak harapan tinggi sebab takut cycle 35 hari yang hormone terganggu tu. tapi bila dah masuk hari ke 38, barulah aku buat keputusan untuk check UPT (pregnancy test). Alhamdulillah, positif. Bila kita tahu cycle kita, senang untuk kita detect kita lewat datang bulan kerana hamil atau period tak regular disebabkan hormone.

Ingat juga bila kita ambil pil perancang kehamilan, ia akan kacau hormone kita dan boleh membuatkan kita lewat datang bulan... ini terjadi pada Jun tahun lepas dimana cycle saya selama 41 hari. nervous jugak ingatkan mengandung sebab anak kecil lagi. tapi kalau positif, Alhamdulillah kami terima dengan hati gembira. bulan tu je aku lewat dan seterusnya regular 30-33 hari kitaran haid.

jadi, kali terakhir aku datang haid sebelum hamil kali kedua adalah pada 30 Okt 2014. dan mengikut kitaran 31 hari sepatutnya haid seterusnya ada pada 29 Nov 2014. tapi lewat beberapa hari. mulanya aku menganggap hormone sedikit terganggu yelah asyik tension kerja and asyik merajuk dengan suami je. huhu... tapi terdetik jugak mungkin hamil sebab ada beberapa perubahan pada diri. Contoh perubahan yang aku Nampak (perbandingan dengan kehamilan kali pertama) :
  • mudah sangat letih. ketika tu cuti sekolah jadi budak2 takde. aku datang opis untuk tido (literally). kadang2 tu lelap mata lah bila penat sangat. tapi minggu tu aku boleh tido kat meja selama 3jam lebih tauuuu... dasat tak dasat.
  • breast rasa sedikit berisi dan keras. selepas melahirkan Umar, dan susu dah susut habis, breast para ibu ni memang kendur2. dulu aku tak paham kenapa banyak sangat iklan breast enhancer dlm fb ni. sekarang dah paham. huhu...
  • asyik tidak sihat. banyak kahak dan demam. pregnancy pertama dulu aku tak demam tapi batuk kahak sampai takde suara dan lidah takde taste bud. itu memang sengsara, tak merasai nikmat makanan. ini serious. aku makan takde rasa. serious!
  • paling ketara ialah, suami tak sihat dalam 1 tempoh yang lama. masa pregnancy pertama, tak perasan sangat before positif UPT. suami sentiasa tak sihat and muntah2. risau jugak dia keracunan makanan ke apa... jadi bila second pregnancy, even belum buat UPT, bila tengok suami tak sihat and muntah, aku senyum jelah sebab ada suspiscion sendiri. hehe...
jadi pada cycle hari 37, aku buat UPT test dan Alhamdulillah positif. lambat keluar 2 line dia mula2 nak kecewa dah sebab I am very sure that I am pregnant. so dalam kepala, aku ni paranoid pregnant ke? detik best masa nak bagitau suami. aku ajak suami pergi klinik konon2 cirit birit. bila masuk je bilik doctor, aku mintak scan perut. suami tercengang2... seronok sangat rasa. terus tak bagi dukung Umar langsung lepas tu.

perasaan seronok tu beberapa hari jugaklah bertahan sehinggalah hari ketiga aku confirm hamil, aku sakit perut yang sangat dan bleeding. dah menangis2 and pergi pusat perbidanan. doc kata aku hamil tapi masih terlalu awal untuk cek kandungan. dia suruh datang lagi 2 minggu dan bagi ubat kuat Rahim. seminggu jugak aku bleeding and when its stop syukurnya... rasa lega sangat. masuk kehamilan minggu ke7, aku bekerja seperti biasa lah tapi tiba2 tengahari tu masa nak lunch perut aku jadi sakit sangat sampai tak boleh nak jalan. call suami suruh datang ambil dekat opis and aku bleeding sekali lagi... terdetik mungkin kehamilan aku ni bermasalah tapi doa banyak2 semoga dilindungi oleh-Nya.

esoknya barulah pergi pusat perbidanan dan melalui scan ultrasound dan melalui bawah dalam alat sulit, kehamilan aku tidak kelihatan di dalam Rahim. luruh hati aku dengar dan aku admit wad untuk pembedahan pada 18 Dis 2014. dan pada 20 Dis 2014, pembedahan mengeluarkan janin berkenaan dilaksanakan. luruh hati ini.



maafkan mama, Sayang.








p/s (i) : aku taknak kenang benda dah jadi. lagi2 benda sensitive macam ni. but I can't help myself to stop thinking. aku selalu terpikir, if i'm still pregnant, aku dah almost 5 months pregnant. janganlah kenang benda tu lagi... please...

p/s (ii) : Allah's plan is the best.

p/s (iii) : masa untuk tumpu kerja dan kehidupan seharian. masa untuk kumpul duit!






11032015 ~ 12.57pm
meja aku ~ bilik subjek umum - ILPPG

Tuesday, March 10, 2015

Rezeki Kesihatan

Salam readers... 3 bulan aku tak update blog. Mula2 tu sebab busy. Kemudian disebabkan masalah kesihatan dan agak payah untuk update blog duduk kat rumah. Alhamdulillah harini 10 Mac 2015 adalah hari pertama aku berkerja setelah 2 bulan lebih cuti sakit. Cuti sakit apa sampai 2 bulan? Meh aku cerita...

Tahun lepas, pada 5 Dis 2014, aku disahkan hamil anak kedua. Alhamdulillah, kami tak merancang untuk menambah anak tapi tentunya ia berita gembira. Aku dah lewat seminggu datang bulan tu dan ada beberapa perubahan fizikal yang meyakinkan yang aku mengandung. Mudah letih, kepala pening2 dan paling ketara, breast macam keras sikit. (Bagi yang belum berkahwin, maafkan bahasa di sini ya). Picit2 macam ada susu keluar setelah lebih 6 bulan kering.

Tapi tak selang beberapa hari, aku sakit perut dan bleeding. Tak banyak. Macam darah akhir period yang coklat2... Masa tu awal lagi baru lebih kurang 5 minggu so scan memang takkan Nampak apa... Pergi cek doctor pesan datang lg 2 minggu. So memang sangat berhati2 lah aku untuk tidak berhentak ke... Apa ke... Doa banyak2 semoga anak dalam kandungan selamat. Tarikh keramat 18 Dis 2014. Aku ambil cuti untuk pemeriksaan selepas 2 minggu. Scan2 tak Nampak dalam Rahim. Doktor kata berkemungkinan kandungan luar Rahim. Betapa luruhnya jantung aku ketika tu...

Refer terus ke hospital dan terus admit wad. Menangis macam apa... Berdoa pada Allah semoga diberikan keajaiban. Kun Faya Kun... Allah uji aku dengan dugaan ni. Aku redha. Tarikh 20 Dis 2014, aku jalani pembedahan mengeluarkan kandungan luar Rahim berkenaan. Tiada rezeki kami.

Selang 2 hari selepas pembedahan, aku demam dan luka kesan pembedahan bernanah. Doktor ambil keputusan buka balik jahitan. Ngeri tapi doctor kata itu pilihan yang ada untuk mengeluarkan nanah. Hari ke11 admit wad akhirnya dibenarkan discaj dengan perut kesan pembedahan terbuka tanpa dijahit. Nauzubillah, seram tapi gembira dapat balik rumah. Doktor arahkan untuk cuci nanah setiap 3 hari. Dan setiap 3 hari tu lah aku rasa takut untuk rasa sakit tu... Macam daging disiat2.

Setelah 2 bulan, patutnya dah boleh naik kerja tapi final check up, cantuman semulajadi kulit aku tak normal. Sebab cantum tidak sekata. Jadi doctor arahkan untuk buat minor surgery potong sikit kulit dan daging yang bercantum betulkan biar rata dan jahit. Menangis lagi aku. Ya Allah, banyak dosa2 aku. Ampunilah dosa2 hamba-Mu ini...



Dan Alhamdulillah, mulai 18 Dis 2014 sehingga 9 Mac 2015 aku bercuti sakit, hari ini aku mula bekerja.

Semoga aku diberi kesihatan yang baik. Excited untuk bekerja dan sihat seperti sediakala. Nak diet! Huhu... Nak cari supplement untuk cantikkan diri.

Dan Alhamdulillah, semalam aku menyambut harijadi yang ke 29. Banyak azam ni sempena hari jadi. hehe...








p/s (i) : Minggu depan cuti sekolah. Nak bersedia dengan pengajaran. Taknak lagi pengajaran yang bosan. Please be inspired, Eliyana!

p/s (ii) : Minggu depan jugak pindah balik masuk rumah Permas. Berdikari kembali sebagai suami isteri dan mama papa.

p/s (iii) : Semoga Umar Aryan sihat2 selalu. Tak senang hati bila anak tidak sihat.





10032015 ~ 4.24pm
meja aku ~ bilik subjek umum - ILPPG

Thursday, November 27, 2014

perasaan yang jauh

November is about to say good bye and this is my first post this month. been busy. been occupied. been out.



it's been tough few months. tough weeks. it's been tough to stand up from great fall. I lost support. I lost faith.

muhasabah. I need support but I can stand without it. I forgot how strong a woman can be. I forgot how strong I have been before anything. I forgot that I was alone before I have any supporter. I forgot I have stood alone years before I stood with support.

and now, I learn to know that support will never stand strong by you forever. it will rot. it will damage. it will be gone.



mood tengah sakit. sakit luar dan dalam. zahir dan batin. tough, tougher, toughest. maybe it's easier untuk jalan seorang daripada jalan berdua tanpa sokongan. set mind. set heart. u can do everything without any help. don't ask for any.


jangan hakimi. saya cuma perlu sedikit perhatian. sebagai seorang perempuan.






p/s (i) : tugas aku, bukan mudah. Nampak mudah. cubalah buat seminggu.

p/s (ii) : aku wanita bekerja. bekerjaya.

p/s (iii) : dulu, kini dan selamanya dah takleh digunapakai. coz dulu dan kini dah berbeza.







271114 ~ 10.38am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Wednesday, October 15, 2014

Muhammad Umar Aryan is 1!

busy kah? takdelah busy sangat tapi nak mula menaip blog ni memang lambat sikit. huhu... sejak bila jadi pemalas ni? sejak bila? oh, pemalas memang sentiasa. hoho... ni sekarang aku tengah sibok nak isi markah PB budak. oh bukan isi markah but menanda kertas2 budak ni.

so........ HAPPY BIRTHDAY UMAR ARYAN!

tak sangka Umar dah setahun. senang nak jaga Umar tapi ada juga cabaran2 nya... terutama kesihatan dia. aku sebagai emak yang paranoid, rasa macam nak berkampung sebelah hospital. senang if ada emergency. huhu... dan aku ni senang panic. lagilah sekarang pun Umar tak berapa sihat. batuk berkahak. mesti muntah. yang keluar kat hidung dan susah nafas tu yang aku gerun. adoyai...

apapun, Umar adalah keajaiban buat kami suami isteri. di kala kami redha jika tidak dikurniai anak, di kala itulah Allah memberinya. Alhamdulillah... bila teringat balik saat tu, rasa bersyukur sangat diberi peluang untuk merasai segala2 nya...

Day 1 - Pipi kena sepit sebab tak dapat nak keluarkan dia masa operation tu. still tinggi. apapun, syukur dia lahir sihat Alhamdulillah.


1 bulan - Dah pandai ngagah sikit. suka main dengan kakak. mulut pun dah banyak suara.


2 bulan - Majlis Aqiqah dan Cukur Rambut pada 1 Disember. lepas cukur tu eh, tembamnya anak aku. hehe...


3 bulan - Oh, aku dah nak naik kerja time ni... nasib baik Johor dah tukar jumaat cuti. kalau x, jumaat tu mula naik bekerja. haha...


4 bulan - Macam sama je eh muka Umar selama 3 bulan ni... ni dah kuat sikit berani lah nak bawak jalan2 selalu.



5 bulan - Okay good job anak mama, dah kuat sikit lehernya. ni rasanya tengah belajar nak meniarap sendiri. berusaha!


6 bulan - Dah makin pandai nak main. suka main dengan Kakak Alleya and Kakak Helena. lupa lah tu dia kecik lagi. kakak2 semua berlari2. huhu...


7 bulan - Kalau dengan kakak2, suka aje... kaki pun dah kuat sangat asyik tendang2.


8 bulan - Dah macam budak bujang dah... Baju baru Mak Tok belikan. omel2 anak mama ni.


9 bulan - Rambut pun dah banyak. dah nak mula memapah. dah jatuh beberapa kali. dah benjol sekali. oh anak mama ni!


10 bulan - Pon pon! steering wheel always be Umar's favourite. kalau dapat pegang, seronok sangat lah... gigi pun dah ada 2-4 batang dah. yeay!


11 bulan - Dah boleh duduk dalam kereta kat Jusco tu. ei Nampak sangat anak mama dah besar. tapi kesian kereta terlanggar port wayar, terhentak gigi Umar. darah sikit. huhu...






12 bulan / 1 tahun - Dah pandai macam2... menangis mintak makanan, nak ikut orang. dah pandai mengamuk. suka main wrestling. arghh... comelnya anak aku!





Sayang Mama, Umar Aryan,

di hari lahir Umar, mama gembira sangat kerana Berjaya menjaga Umar dengan jayanya selama 1 tahun. Mama tak mampu lakukan seorang diri. terima kasih kepada Papa banyak bantu Mama jaga Umar. Mama doakan yang terbaik untuk anak Mama. semoga menjadi anak yang baik, cergas, cerdas dan sentiasa dalam redha-Nya. Mama sayang Umar sangat2. anugerah dari Allah yang tidak terhingga.

Happy 1st Birthday Sayang!







p/s (i) : ei, tak sedapnya bawak bekal hari ni. macam nak g beli makanan je tapi nak jimat cermat. huhu...

p/s (ii) : umar tak sihat. tak sabar rasanya nak balik rumah nak tengok keadaan anak.

p/s (iii) : minggu depan budak2 cuti seminggu.





15102014 ~1.00pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Monday, September 15, 2014

20 facts about Nurul Eliyana

hai2 you ols... dapat tag ni dah lama. sama ada aku abaikan atau takde masa. dannn... macam remaja lah pulak benda2 macam ni kan. tapi disebabkan sekarang ni aku takde benda nak buat, so tiba2 teringat akan tag ini, jom lah kita buat. sajaaaaa suka2... dan kenalah buat dalam blog. privasi sikit. dalam instagram... hmmm... susah nak tulis and malas nak baca.



20 fakta macam banyak sangat. jadi saya nak kurangkan. jadi, ini 10 fakta tentang saya :

  1. nama diberi Nurul Eliyana bt Mohd Yazed. selalu kena eja kan untuk orang. kalau tak, sure yakin confirm memang diorang akan eja salah. *sigh
  2. nama suami Mohd Azuan bin Ngadimi. anak seorang nama Muhammad Umar Aryan bin Mohd Azuan (11bulan).
  3. am the second child in the family. am a sandwich. big bro and lil bro. Mohd Ezylin and Amir Ridhwan. ayah nama Mohd Yazed bin A Rahman. mak nama Norzakiah bt Yusoff.
  4. born on 9 March 1986. couple dengan suami 24 August 2004. engaged on 18 December 2010. nikah on 21 October 2011. first baby on 12 October 2013.
  5. went to Tadika Pelita di Taman Sentosa for 2 years. primary school at Sekolah Kebangsaan Sri Tebrau for 6 years. further lower secondary in SIGS. higher secondary in SMT Johor Bahru. then KMJ for 1 year. UTM for 5 years. graduated from UTM in 2010.
  6. after graduating from UTM, while waiting for posting, worked at SMK Tasek Utara for few months but it gave me lots of experience and gave me deep impact. love that school sooo much! first posting is 7 Feb 2011 in SMV Kluang. then got transferred in August 2013 to ILP Pasir Gudang.
  7. I have 2 nieces. Nur Alleya Adini (5yo) and Natasha Helena (2yo). I have another 3 angels; Irdiena Alia (7yo), Aqiel Ilham (5yo) and Aqief Imran (1yo).
  8. I am an emotional person but really good at hiding it. especially for the unworthy ones. ada 2 case. kes pertama ialah apabila kalau kita emo pun dia buat bodo. so kita tak payah nak emo2 sangat lah. kita bagi dia rasa apa dia buat kita rasa. gittew!! kes kedua ialah apabila orang tu pulak emo yg terlebih2 melimpah ruah. so kita simpan sikit lah. utk jaga hubungan.
  9. seorang cikgu yang kuat perli. dulu aku tak macam tu. tapi bila budak makin lama makin nakal, kalau guna kekerasan, lagi dia melawan. so kita bagi ayat yang makan dalam, insaf lah sekejap.
  10. sedang mengumpul duit untuk masa hadapan.





no reason. just rindu budak hingusan yang semakin dewasa. dah pandai tengok porn. dah pandai ada gepren. tak lama lagi nak kahwin. yang muka macam kwang so. yang sengal macam kwang so. suka buat lawak muka tegak. suka buat lawak yang I rasa kelakar sangat but if orang lain buat jadi tak kelakar langsung. ei macam2 lah lagi. last but not least, you still suka korek hidung tak? aku pernah buat karangan pasal adik aku masa darjah 2. aku tulis hobi adik ialah korek hidung. apa tak senonohnya aku time tu tulis benda tu dalam karangan. hoho...








p/s (i) : ada student baru masuk. kenapalah diorang tak macam kita dulu? masuk penuh sopan. ni benda macam ni pun tak boleh piker ke????

p/s (ii) : kena set waze sebab tak tahu jalan. ei... dinner mana kita malam ni?

p/s (iii) : kelas 3 jam straight. mohon jangan pengsan.

p/s (iv) : next month tangguh sambut anniversary. yok vacation!!





15092014 ~ 9.50am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Sunday, September 14, 2014

husband's 28th birthday

salam semua... hari ni pergi kerja kepala kenoneng sikit. mata kecik. bukan nak sakit mata. sebab banyak nangis sebelum tidur semalam. (euwww, macam baca anak2 murid tulis dalam FB status; thanks awak buat kite nangis... euwwwww!!)



okay, first of all, nak ucap...

HAPPY BIRTHDAY HUSBAND. I love you to the moon and back. I love you yesterday, today and tomorrow.


not so brilliant I am. just a card. 2 years ago. did a surprise by coming to Melaka. I love you.

a little present for a great husband I can ask for...






happy birthday sayang. nothing more I can say than I love you. nothing more I can ask, that I only need you. your time. your presence. your touch. your love. your concern. your eyes.





p/s (i) : i need to sleep

p/s (ii) : time is all i ask. for now.

p/s (iii) : if you don't appreciate, don't tell me that i did a little. it's hurt. giving your life, energy, time. but people only can see a little. i reserve my comment. please reserve yours too.

p/s (iv) : i need to calm down.

p/s (v) : i need to sleep.





14092014 ~10.09am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Wednesday, September 3, 2014

mom, please show a happy face

korang tahu tak cerita 'Once Upon A Time' dekat Starworld 711? aku follow cerita tu. suka sangat lah. sampai sanggup tahan mata sebab nak tengok. oh, dia bukan siar tengah malam. tapi aku selalu record je and then tengok kemudian. ceritanya selasa pukul 7pm. so waktu berkenaan memang manalah sempat nak tengok. time tu lah sebok2 kat dapur. hmmm...



sebok2 kat dapur

taip ayatnya pun rasa nak nangis. mungkin aku ni nampak je sebok2 tapi hasilnya kecil. tu yang dipertikaikan.



aku tak pandai masak. aku tak pandai jadi isteri yang tipikal. ada sesiapa yang boleh tolong tak? aku nak masuk syurga jugak.


aku bersyukur sebab aku bukan jenis pemikir. tapi aku pengingat. hmm... is there such word? pemikir maksudnya asyik pikir je benda tu dalam satu jangka masa yang boleh buat tension, stress. kiranya seorang yang focus lah. aku bukan jenis itu. syukur. aku rasa kalau aku jenis itu, dah lama aku jadi tak betul kot. tapi aku jenis pengingat. kadang2, aku akan ingat dan sedih dan ingat dan nangis. kemudian datang satu perkara yang distract pikiran. aku dah tak pikir.


dulu kita selalu diberi ceramah pasal murung, depression. kenapa orang lukakan diri. atau bunuh diri. hmmm... bunuh diri aku masih tak faham. tak tahu apa yang diorang rasa. mungkin terlampau tertekan. tapi lukakan diri mungkin aku boleh paham. dulu pernah diterangkan, itu adalah salah satu cara untuk alihkan focus kesakitan. dari hati, terpendam. ke bahagian tubuh seperti tangan, kaki dan bahagian lain. so sakitnya jadi lahiriah. bukan batin.



show a happy face. aku kena belajar buat benda ni. sebab walau kita di dunia moden sekalipun, kita tetap wanita. tetap isteri. tetap bukan ketua keluarga. slowly. give me time. i'm trying to give my best. seperti selayaknya.



there are a lot of things I have on my shoulder. kita semakin dewasa. kita semakin hidup dalam reality. dan semakin banyak juga tanggungjawab yang kita perlu pikul. mungkin sebab itu, aku lupa untuk senyum.

mungkin, ini yang perlu aku lakukan sebagai bayaran di atas segala yang telah dilakukan selama ini.






I am proud to say,


I am the mother to Muhammad Umar Aryan, Mohd Azuan's son.







p/s (i) : mungkin sebab aku gelap. jadi kesannya kurang jelas. tapi rasanya amat jelas.

p/s (ii) : chop chop! housewife duty!

p/s (iii) : kembali buat PB budak2...

p/s (iv) : please show a happy face.





03092014 ~ 1.59pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com