we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Saturday, July 6, 2013

2nd time warded di Hospital Kluang

Hai you ols... Ai... Aku update sekarang dah jarang2 kan... Sabar jelah... Bukan aku takmo tapi banyak sangat halangan untuk aku meng'update blog ni. Lebih2 lagi tak boleh bawak laptop ke hospital ni. What? Hospital?? Ye saya... Sekali lagi aku di tahan di wad. Uhuk2... Doktor ni bagi harapan palsu. Masa nak ditahan tu dia cakap, "Warded 1 malam ya..." aku ngangguk je. Apa dehal 1 malam... Last2.................. Currently dah 8malam kat sini... Dan rasanya bertambah ni...


Okay, kenapa pulak kali ni aku ditahan wad? Seminggu selepas aku discharge, appoinment doktor kat sini. So makayah pun ambil cuti sebab nak kemas rumah aku sekali. Aku okay jelah... Kami sampai agak lambat dalam 10.30am padahal appoinment 9.00am. Biasalah bila bergerak ramai2... Macam2 nak packing, nak kemas... Uruskan Alleya lagi. Hoho... Suami aku outstation ke Terengganu. Sedih kan? 2 kali aku masuk hospital, time tu lah dia outstation. Aish!

Eh, aku tak bagitau lagi eh kenapa aku kena tahan wad? Huhu... Banyak sangat nak membebel kan... So result blood test keluar menunjukkan peningkatan dalam bilangan White Blood Count (WBC). Doktor cakap, if bilangan WBC tinggi maknanya ada infection. So disebabkan itulah dia suruh warded untuk diberikan antibiotik dan buat ujian darah kembali nak cek bilangannya turun tak...

So, aku frustatrated. Bukan aku nak marah doktor and nurse kat sini but aku rasa, progress aku lambat kat sini.

Hari pertama (Jumaat, 28Jun2013) :
Selepas confirm kena warded, aku dibawa ke wad bersalin untuk tukar baju, ambil sample darah lagi... Then dia cakap, kena cucuk Dexa. Nama penuh aku tak sure. But ubat ni untuk matangkan peparu baby. Persediaan sekiranya dia lahir premature... Kena ambil 2 kali suntikan selang 12 jam. So, suntikan pertama 12.40pm. Suntikan kedua pukul 12.40am lah...

Hari kedua (Sabtu, 29Jun2013) :
Nurse datang ambil darah lagi around 5.30am. Perghh... Berapa kali nak kena cucuk kan? As usual doctor round dalam 9.30am. So result darah 2, 2 hari dah keluar. Terkojut eden... Normal WBC doktor kata below 11. Ujian darah pertama meningkat 15.3. Then ujian darah kedua ialah 24. Tinggi gilaaaa! Tapi doktor kata tu disebabkan Dexa. Memang WBC akan meningkat setelah dicucuk Dexa. So aku kena terus makan ubat antibiotik and ubat lawas kencing. Dia kata aku pun kencing kotor. Ujian diulang hari Isnin nanti. If okay, boleh discharge. Yeay!

Hari keempat (Isnin, 1Julai2013) :
Okay, hari ambil darah... Aku pun excited lah kan... Nak balik. Tapi macam malas nak balik bekerja. Hehe... Agak2 doktor nak bagi MC tak seminggu tu? Ambil darah subuh2 kala tu... Result keluar dalam 8am lebih... Aku tak pandai tengok result sheet tu kan. So aku biar jelah... Then doktor datang round. Result aku 16. Perghhhhh!! Lebih tinggi dari hari pertama. Kesan Dexa tak habis lagi ke? So....tak boleh keluar. Sedih! Doktor cakap ulang darah hari Khamis. What?? Khamis tu like 4 days ahead tawukkk!

Hari kelima (Selasa, 2Julai2013) :
Doktor datang as usual... Round. Then specialist cakap, petang nanti scan AFI (amniotic fluid index). Dalam BM nya, air ketuban lah. So... Cek2 ketuban okay. Alhamdulillah, lega rasa hati. Then dia cakap, buat ujian darah lagi, kalau okay, boleh balik... What? Gembiranya rasa hati ini... Hanya tuhan yang tahu. Hoho... Siap telefon suami jangan beli apa2 sebab boleh keluar. Wah, konfiden you olsss... Sekali keluar result WBC 18. Whattt?? How can this happened? Aku dah ikut segala apa doktor cakap... Dah minum air banyak... Dah makan ubat semua... Apa jadi ni? So staylah lagi aku kat sini. Serious sedih.

Hari ketujuh (Khamis, 4Julai2013) :
Buat ujian darah lagi. Kalau okay boleh balik... Serious kali ni memang mengira bilalah boleh balik. Hoho... Aku tunggu result sheet tak sampai2. Cehhhh... Sebab dah pandai baca kan. Kena tengok kat WBC je. Doktor sampai baru result sheet sampai. Aku tunggu2 dengan nervousnya berapakah bilangan WBC aku. Perghhhhhh!! 17.2. Sedih tak sedih? Specialist mintak aku direfer pada specialist sorang lagi. Katanya doktor specialist tu pakar gile. Nak tanya apa masalahnya kat aku ni. Sebab ujian infection negatif tapi kenapa boleh WBC tinggi?

Hari kelapan (Jumaat, 5Julai2013) :
Atas arahan specialist gile2 pakar tu... Ambil ujian darah lagi. Sebab dia busy tak dapat nak jumpa aku. Sedih kan? Aku ni mengharaplah dia jumpa aku dan bagitau, "Okay, awak dibenarkan balik..." Tapi hampa... Ujian darah keluar... 17.7. Hampa lagi. Adoyai... Apa masalahnya ni? Doktor2 dah konfius. Aku dah stress. Suami datang aku nangsi2 lah cakap nak balik. So doktor cakap tukar antibiotik baru. Kena cucuk tangan. Uhuk2... Takut wokay! 3 shots kata nurse. Sebab antibiotik ni kuat. Nanti Ahad ulang lagi ujian...

Hari ni (Sabtu, 6Julai2013) :
Specialist ynag gile2 pakar datang. Akhirnyaaaaa dia nak review aku. Tapi masalahnya kali ni... Tiba2 ada air mengalir pulak kat peha. Bercampur keputihan. Adoyai... Makin lama ke aku kat sini. So aku bagitau nurse and doktor akan cek bahagian bawah lah... Resultnya belum keluar tapi doktor and nurse cakap tu infection sebab keputihan dah tukar hijau. Apakaaaaaah? Macamana noleh jadi macam ni? So... Dalam keadaan ni, aku pasrah. Buat jelah apa2 asalkan anak aku selamat.






Bila aku dapat balik? Takde sorang pun boleh bagi jawapan...




P/s (i) : aku senior dalam wad ni. Jangan masuk2 nak tunjuk pailang ya! Heh! (sambil genyah hidung)

P/s (ii) : hari ni makan heaveeennn... Ada dumpling. Ada bubur jagung. Kejap lagi mak datang bawak nasi goreng kicap. Weeeehuuuu!




06072013 ~ 2.46pm
Atas katil wad ~ wad kenanga 6a-hospital kluang

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com