we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, February 27, 2013

HSG X-ray

hai2 korang... hari ni takdelah mood sangat nak update blog tapi mengenangkan februari dah nak sampai ke penghujung, aku rajin2 kan diri. haha... ya, memang. aku mengejar entri bulanan. kadang2 bila bulan tu entri sikit, aku macam frust. "Kenapa aku tak rajin update ni?" ha, bulan ni pun tak banyak sangat entri tapi takpelah... at least ada kan... huhu...

okay2, kali ni aku nak bercerita pasal X-ray HSG yang aku jalani pada 17 Januari 2013. seperti yang aku dah terangkan, appointment aku yang pertama di HSA ialah pada 10 Januari 2013. kemudian dia bagi surat appointment untuk buat X-ray HSG di Jabatan X-ray. orang tu tanya2 pasal period aku. syarat buat HSG ialah, period kena betul2 kering. tak boleh ada tompok2 darah pun. so period aku bulan tu ialah pada 9 Januari 2013. dia kira2 dan bagi tarikh 17 Januari 2013. orang tu cakap, if still ada tompok2 darah, call diorang untuk buat new appointment.

satu lagi syarat penting ialah... TAK BOLEH BERSAMA SUAMI SAMPAI HARI X-RAY. tujuan dia ialah untuk memastikan rahim kosong tanpa janin. x-ray kan merbahaya untuk janin.

okay, appointment pukul 8am. pagi2 dah tercongok kat Jabatan X-ray. sekejap je nama aku dah kena panggil. masuk bilik x-ray and salin pakaian dia. tanggalkan semua, pakai jubah x-ray diorang je. then medical assistant tu suruh aku tunggu doktor. berbaring atas mesin x-ray tu. punyalah sejuk bilik tuuuuuu... nasib baik dia bagi selimut. and jujur, aku cuak sebab sebelum pergi X-ray ni, aku banyak membaca dan mostly kata sakit. even sesakit period pain sebab aku tak menghadapi masalah period pain.

ni adalah mesin yang aku guna tu lah... berbaring di papan. bentuk macam bulan sabit tu ialah kameranya. dia boleh adjust2 ke kiri ke kanan.


okay meh aku terangkan fungsi HSG. ketika HSG, doktor akan masukkan substance/cecair ke alat sulit kita. cecair ini akan mengalir ke uterus, kemudian tiub falopio. tujuannya ialah untuk melihat sama ada saluran2 ini tersumbat. mungkin disebabkan saluran2 tersumbat ini yang mengakibatkan pasangan2 sukar mendapat cahayamata. disebabkan tersumbat, maka sperma suami ataupun telur isteri tidak dapat melalui saluran ini dengan sempurna dan menghalang persenyawaan berlaku.

so, adakah sakit menjalani prosedur ini? mula2 sebelum masukkan tiub ke dalam saluran bawah aku, doktor guna spekulum (mulut itik). time ini memang sakit. uhuk2... selepas tiub berjaya dimasukkan, barulah dia keluarkan spekulum tu. baru lega sikit. then bila doktor nak masukkan cecair, dia akan bagitau akan rasa sakit sikit. bagi aku memang sakit jugaklah. tapi sakit yang boleh diterima lagi. macam period pain yang sakit. aku pernah dulu tahun 2008 period pain sekali. sampai tak boleh tido. macam tulah rasa dia. siapa2 yang menghadapi period pain, mungkin menganggap kesakitan HSG ni small matter. tapi bagi aku, memang sakit. selepas prosedur habis (lebih kurang setengah jam je), okay je aku boleh jalan seperti biasa walaupun perut still rasa sengal2. tapi petang tu, aku tak boleh bangun sekejap. sakit sangat rasa perut ni. tapi dalam pukul 7pm tu, dah reda sakitnya. tapi doktor tu dah pesan, kalau sakit sangat, makan je painkiller. dan aku bukan jenis ambil painkiller, so aku tahaaannnn jelah.

so ini contoh gambar x-ray nya. bukan aku punya. copy dari incik google.



dari pembacaan yang aku telah buat di blog2 di internet2, mostly kesakitan seperti yang aku hadapi. jadi normallah kan? and dari pembacaan jugak, terbukti 20% daripada pesakit yang menjalani HSG, akan boleh mengandung secara normal. ini kerana, substance atau cecair yang mengalir melalui saluran kita tu mungkin telah membuka halangan2 yang sedikit tersumbat dan juga mengembangkan saluran yang sempit.







p/s (i) : almost 11am. wah, lama jugak aku tulis entri kali ni. lenguh bahu.

p/s (ii) : syukur alhamdulillah, Allah masih sayangkan aku. He knows what best for His servants.

p/s (iii) : agak2 adik aku seronok tak dapat jersi yang aku kirimkan? hahaha... perasan lebih aku.

p/s (iv) : kejap lagi nak balik tido. haha... cita2 tinggi ni.







27022013 ~ 10.55am
meja aku ~ bilik guru-KVK

Thursday, February 21, 2013

rawatan di Hospital Kerajaan

hai hai semua... hari ni whole day aku takde kelas. tapi ada relief pukul 3.00pm nanti. oh kenapa mata mengantuk sangat ni? mungkin semalam tidur lewat daripada rutin baru aku. huhu... rutin baru aku tidur paling lewat pukul 12.00am. ha, semalam jelah cecah 12.45am. tu yang pagi ni lepas solat subuh aku baring balik atas katil. oh ngantuk amat!

okay2, setelah beberapa entry aku bercerita pasal rawatan di klinik dan hospital swasta. entry kali ni aku nak cerita treatment yang aku buat di hospital kerajaan pulak. oh, accidentally je aku dapat treatment ni. bukan aku pergi pesakit luar and cakap nak buat rawatan untuk mengandung ke... apa ke... kisahnya begini, bulan 4 dan bulan 10 setiap tahun (jarak 6 bulan sekali), aku mesti menjalani rawatan susulan di poliklinik sultanah aminah untuk buah pinggang aku. alkisah tahun lepas genap setahun aku kahwin, aku cakap dengan doktor aku...

"Doktor, kalau problem buah pinggang ni susah ke nak mengandung?"

"Ha, you nak mengandung ke?"

"Eh, mestilah doktor..."

"Okay macam ni, I refer you pergi O&G and you pergi kaunseling semua dulu untuk tahu risiko you mengandung dengan keadaan buah pinggang you sekarang... selepas tu, baru you decide nak mengandung atau tidak..."

okay, dapat surat reference untuk ke klinik sakit puan di hospital yang sama... hmm... kalau pun berisiko, aku still nak mengandung. biarlah apa orang nak cakap pun. jadi, dapat appointment bulan 1 tahun ni. lama kan nak buat appointmentnya... tak kisahlah asalkan dapat kan...

so visit pertama adalah pada 10Jan2013. aku kagum sikit sebab prosedurnya cepat. lepas aku daftar, timbang berat segala, kejap je dah nama aku dipanggil. tapi agak penat sebab keluar masuk bilik doktor. masuk pertama ada consultation dengan doktor. muda and lembut doktornya, aku suka! dia tanya pasal sejarah kesihatan semua2 pasal buah pinggang. then aku cerita semua treatment2 aku kat hospital swasta. aku just tak bagitau 1 benda. time tu aku still ambil Metformin walaupun tanpa preskripsi doktor. mandai mandai kannn? tapi after first visit tu, memang aku terus stop ambil Metformin.

kemudian, doktor tu suruh aku berbaring, dia nak buat pemeriksaan dari bawah. aku pun tak pasti pemeriksaan apa. sebab ayat dia, "baring kejap, saya nak buat pemeriksaan sikit". aku cakap time tu aku datang bulan (bendera merah). doktor kata takpe, boleh je... then dia keluarkan 1 benda dalam plastik. aku tak nampak sebab dah berbaring. dia just suruh aku rileks and tarik nafas and dia masukkan sesuatu dalam alat sulit. Nauzubillah, sakit gile... time tu aku seriously macam nak nangis dalam kepala ingat suami je. aku genggam bantal. sakit gile. then tambah dengan bunyi "Krik krik krik..." macam bunyi skru putar. apa benda tuuuuuuu? doktor tiba2 stop and suruh aku tarik nafas and longgarkan kaki. sebab kalau kaki keras, tambah sakit nanti. ya Allah... seriously sakit. aku terpikir, nak beranak sure lagi sakit.

rupa-rupanya... dia masukkan ini.

ni dinamakan spekulum. atau bahasa kasar; mulut itik. dia masukkan ke alat sulit wanita dan bila dah masuk, mulutnya di buka. seriously... sakit. betul ni. aku tak tipu. uhuk2...

inilah cara dia buat pap smear untuk mengenalpasti sama ada kita ada masalah kesihatan di bahagian sulit atau tidak.


so aku boleh kata, dalam ketiga-tiga treatment yang aku buat, dengan kerajaan memang amat menakutkan. huhu... tak pernah aku rasa takut with treatment before this. masa aku sekolah rendah, pernah masukkan tiub dalam saluran kencing. sakit sikit tapi tidaklah menakutkan. tapi yang ni, worst. seram woi!



treatment ni salah satu inisiatif kami untuk mendapatkan zuriat. jadi aku kena tahan, kami kena kuat. dan personally, aku rasa, pasangan2 yang ingin mendapatkan zuriat tapi menghadapi kesukaran, berjumpalah dengan doktor. kalau sekadar 'berusaha', doa, tawakal... aku rasa tak mencukupi sebab 'usaha' itu tidak mencukupi. jikalau badan kita menghadapi masalah, kita takkan tahu jika tidak mendapatkan rawatan.

tapi apa-apa pun, Allah Maha Besar. Dialah pemberi rezeki dan anugerah. miracle happens when He said, Kun Faya Kun.






p/s (i) : syukur Alhamdulillah... hari2 ku semakin berbunga. moga diberkati.

p/s (ii) : abang balik this weekend. hmm... need to jaga asrama. oh sad. tapi bak kata Shahida, Allah dah beri aku peneman.

p/s (iii) : siap blogging ni, aku nak tidur kejap lah. haha... boleh tak?

p/s (iv) : evaluation sheets tak sempurna lagi aku dah blogging pulak. hoho...








21022013 ~ 9.06pm
meja aku ~ bilik guru-KVK

Tuesday, February 19, 2013

kerisauan wanita tak pernah habis

hai hai you ols... hari kedua bekerja selepas cuti panjang selama seminggu. huh! aku rasa macam tak cukup rehat. minggu ni patutnya aku boleh kata aku takmo jaga asrama. tapi disebabkan aku rasa kepenatan yang amat, aku offer jaga asrama sebab aku taknak keletihan perjalanan. bila balik JB lagilah... penat rasa. kena bahagi masa dgn keluarga mertua and keluarga sendiri. then mak ayah mesti nak jalan2 ke sini situ. so better aku berehat di Kluang ni. walaupun sorang2. sebab suami either kena pergi Jakarta hari Khamis atau meeting di Morib hari Jumaat. redha.

okay, tajuk entri aku. kerisauan wanita tak pernah habis. kenapa aku cakap begitu?

anak dara umur 20-an. mesti tertanya2 bila jodoh nak sampai. yang ada boyfriend terpikir, "aku akan kahwin dengan dia ke tak?" yang takde boyfriend, "bila aku nak jumpa jodoh ni.....?" then bila menjangkau 25, orang akan mula bertanya2... "bila nak kahwin? kang jadi anak dara tua kang...." hei, macamlah kita nak jadi anak dara tua. dah jodoh tak sampai lagi... takkan suka2 hati nak ajak lelaki kahwin.

kemudian Alhamdulillah... jodoh dah sampai. berkahwinlah si perempuan itu... 1 bulan... 2 bulan... 3 bulan... "eh? takde apa2 lagi ke? takde uwek2 lagi ke?" mulalah orang bertanya bila nak timang cahaya mata... "takde ngidam apa2 lagi ke?" ingat tak perih ke hati bila orang2 asyik bertanya. macamlah kita taknak ada anak. ei mulut masing2 ni... rasa nak sound je... "eh takde lagi? lambatnya...." woi yang ni memang sakit hati. macam orang takde iman.

okay, bila dah ada rezeki... kerisauan seorang bakal ibu tak surut lagi... lagi2 di awal kehamilan, "ada ke tidak anak dalam perut ni? kenapa takde rasa apa2?" bila dah makin membesar... "selamat atau tak anak ini..." bila dah hampir melahirkan, "selamat tak aku dan anakku ini?" semuanya kerisauan...

bila dah melahirkan... macam2 lagi dalam pikiran. cara nak didik anak. cara nak pastikan anak sentiasa sihat. nak memastikan anak2 menjadi anak soleh dan solehah. sampailah dia dewasa... nak kahwinkan anak... nak cucu... segala2 akan berputar kembali.




oleh itu... bukan saya nak menafikan kerisauan seorang lelaki atau ayah. tapi kerisauan wanita dan ibu lebih besar daripada seorang lelaki. walau apapun. si isteri amat memerlukan dorongan dan sokongan si suami. membina sebuah keluarga yang bahagia.

sangat ingin merasai nikmat kebahagiaan ini...








p/s (i) : hari2 yang sejuk. hmmm... tak boleh ke eh datang sekolah mengajar then balik rumah tido? hmmm...

p/s (ii) : yes, kelas 2 jam je. then petang boleh rehat2...

p/s (iii) : oh, saya takut nak berurut. mingu bulan depan lah saya berurut eh...







19022013 ~ 9.35am
meja aku ~ bilik guru-KVK

Thursday, February 7, 2013

Al-Fatihah untuk Tok Yam


Surah Al-Fatihah yang anda bacakan disedekahkan kepada nenek saya, Meriam bt Yaacob dan juga para saudara Islam muslimin dan muslimat yang telah meninggal dunia.

ya, seperti aku war-warkan dulu yang nenek aku tak sihat. kini beliau telah kembali ke Rahmatullah... ya, aku masih lagi tak percaya. ya, aku masih lagi rasa beliau masih bernafas. ya, aku masih lagi rasa yang beliau di Kelantan. ya, aku amat rindukannya.

aku menyesal tidak menjaga dia dengan baik. aku menyesal tak cepat2 gesa cikna and mak bawak Tok Yam balik ke JB. aku menyesal aku tak sempat bercerita panjang dengan dia. aku menyesal hanya sempat 2 tahun berhari raya dengannya selepas aku mulai bekerja. aku menyesal aku kehilangan semua2 tu... aku menyesal.

aku kena redha. ya, aku terpaksa redha. aku taknak dia terseksa di alam sana. amalan dia terhenti. kami, anak-anak dan cucu-cucu lah penyambung amalannya. aku nak kuburnya bercahaya. aku nak wajahnya bercahaya. aku nak bacaan-bacaan Al-Qur'an tidak terhenti untuknya...

Tok Yam will never know how much I love her. But someday, i want her to know, that she's my greatest Granny. i want her to know, that even she's not around, she'll be closed to my heart. to our heart; my family, my aunties, my uncles and my cousins.



MERIAM BT YAACOB
28NOV1937 - 4FEB2013





p/s (i) : sambil taip sambil tahan air mata.

p/s (ii) : need to do something supaya amalan Tok Yam tidak terputus.

p/s (iii) : semoga selepas pemergian beliau, tak bising2 pasal harta dunia.






07022013 ~ 4.08pm
meja aku ~ bilik guru 2-KVK

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com