we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Thursday, February 21, 2013

rawatan di Hospital Kerajaan

hai hai semua... hari ni whole day aku takde kelas. tapi ada relief pukul 3.00pm nanti. oh kenapa mata mengantuk sangat ni? mungkin semalam tidur lewat daripada rutin baru aku. huhu... rutin baru aku tidur paling lewat pukul 12.00am. ha, semalam jelah cecah 12.45am. tu yang pagi ni lepas solat subuh aku baring balik atas katil. oh ngantuk amat!

okay2, setelah beberapa entry aku bercerita pasal rawatan di klinik dan hospital swasta. entry kali ni aku nak cerita treatment yang aku buat di hospital kerajaan pulak. oh, accidentally je aku dapat treatment ni. bukan aku pergi pesakit luar and cakap nak buat rawatan untuk mengandung ke... apa ke... kisahnya begini, bulan 4 dan bulan 10 setiap tahun (jarak 6 bulan sekali), aku mesti menjalani rawatan susulan di poliklinik sultanah aminah untuk buah pinggang aku. alkisah tahun lepas genap setahun aku kahwin, aku cakap dengan doktor aku...

"Doktor, kalau problem buah pinggang ni susah ke nak mengandung?"

"Ha, you nak mengandung ke?"

"Eh, mestilah doktor..."

"Okay macam ni, I refer you pergi O&G and you pergi kaunseling semua dulu untuk tahu risiko you mengandung dengan keadaan buah pinggang you sekarang... selepas tu, baru you decide nak mengandung atau tidak..."

okay, dapat surat reference untuk ke klinik sakit puan di hospital yang sama... hmm... kalau pun berisiko, aku still nak mengandung. biarlah apa orang nak cakap pun. jadi, dapat appointment bulan 1 tahun ni. lama kan nak buat appointmentnya... tak kisahlah asalkan dapat kan...

so visit pertama adalah pada 10Jan2013. aku kagum sikit sebab prosedurnya cepat. lepas aku daftar, timbang berat segala, kejap je dah nama aku dipanggil. tapi agak penat sebab keluar masuk bilik doktor. masuk pertama ada consultation dengan doktor. muda and lembut doktornya, aku suka! dia tanya pasal sejarah kesihatan semua2 pasal buah pinggang. then aku cerita semua treatment2 aku kat hospital swasta. aku just tak bagitau 1 benda. time tu aku still ambil Metformin walaupun tanpa preskripsi doktor. mandai mandai kannn? tapi after first visit tu, memang aku terus stop ambil Metformin.

kemudian, doktor tu suruh aku berbaring, dia nak buat pemeriksaan dari bawah. aku pun tak pasti pemeriksaan apa. sebab ayat dia, "baring kejap, saya nak buat pemeriksaan sikit". aku cakap time tu aku datang bulan (bendera merah). doktor kata takpe, boleh je... then dia keluarkan 1 benda dalam plastik. aku tak nampak sebab dah berbaring. dia just suruh aku rileks and tarik nafas and dia masukkan sesuatu dalam alat sulit. Nauzubillah, sakit gile... time tu aku seriously macam nak nangis dalam kepala ingat suami je. aku genggam bantal. sakit gile. then tambah dengan bunyi "Krik krik krik..." macam bunyi skru putar. apa benda tuuuuuuu? doktor tiba2 stop and suruh aku tarik nafas and longgarkan kaki. sebab kalau kaki keras, tambah sakit nanti. ya Allah... seriously sakit. aku terpikir, nak beranak sure lagi sakit.

rupa-rupanya... dia masukkan ini.

ni dinamakan spekulum. atau bahasa kasar; mulut itik. dia masukkan ke alat sulit wanita dan bila dah masuk, mulutnya di buka. seriously... sakit. betul ni. aku tak tipu. uhuk2...

inilah cara dia buat pap smear untuk mengenalpasti sama ada kita ada masalah kesihatan di bahagian sulit atau tidak.


so aku boleh kata, dalam ketiga-tiga treatment yang aku buat, dengan kerajaan memang amat menakutkan. huhu... tak pernah aku rasa takut with treatment before this. masa aku sekolah rendah, pernah masukkan tiub dalam saluran kencing. sakit sikit tapi tidaklah menakutkan. tapi yang ni, worst. seram woi!



treatment ni salah satu inisiatif kami untuk mendapatkan zuriat. jadi aku kena tahan, kami kena kuat. dan personally, aku rasa, pasangan2 yang ingin mendapatkan zuriat tapi menghadapi kesukaran, berjumpalah dengan doktor. kalau sekadar 'berusaha', doa, tawakal... aku rasa tak mencukupi sebab 'usaha' itu tidak mencukupi. jikalau badan kita menghadapi masalah, kita takkan tahu jika tidak mendapatkan rawatan.

tapi apa-apa pun, Allah Maha Besar. Dialah pemberi rezeki dan anugerah. miracle happens when He said, Kun Faya Kun.






p/s (i) : syukur Alhamdulillah... hari2 ku semakin berbunga. moga diberkati.

p/s (ii) : abang balik this weekend. hmm... need to jaga asrama. oh sad. tapi bak kata Shahida, Allah dah beri aku peneman.

p/s (iii) : siap blogging ni, aku nak tidur kejap lah. haha... boleh tak?

p/s (iv) : evaluation sheets tak sempurna lagi aku dah blogging pulak. hoho...








21022013 ~ 9.06pm
meja aku ~ bilik guru-KVK

2 comments:

Misz Nieyna said...

hai yana,

nk tnye la, 1stly awak g klnik mahmodiah dlu ke trus g pakar puan kt hospital hsa tu ?

yanna yazed said...

hai nina,

saya tak pergi mahmoodiah. sy pergi poliklinik sbelah bangunan induk tu. memang sentiasa ada appointment. jd utk buat appointment kt o&g sy tak berapa tahu. sbb doctor buah pinggang yg buat surat reference ke klinik o&g...

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com