we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Thursday, June 27, 2013

warded di Hospital Kluang

salam you ols... lama aku mendiamkan diri kan? bukan sengaja. niat nak update tu ada tapi disebabkan nasihat doktor suruh aku berbaring je membataskan pergerakan. huhu... bagi mereka2 yang tak pernah masuk hospital and dalam hati gatal2 terdetik nak duduk hospital, jangan mengada2! ingat boleh tido lama2 kat hospital kalau tak pergi sekolah/kerja? berangaaaannnn jelah. hoho... nurse akan sentiasa datang pantau. time2 korang baru terlelap, time tulah dia datang check. huhu...


okay2, entri kali ni aku nak cerita pasal pengalaman aku dimasukkan ke hospital. ceritanya macam ni... hari khamis 13Jun2013, pagi2 lepas bangun nak pergi mandi then aku rasa macam ada air mengalir ke peha. aku pernah rasa sebelum ni tapi tak ambil endah. kebetulan, hari khamis memang aku free tanpa kelas so sempatlah aku google2 masalah pregnancy yang ibu2 hadapi dan aku terjumpa pasal ketuban bocor sampai air habis and baby takleh survive. seriauuuu aku weh! meronta2 hati nak pergi klinik. mencongak2 nak pergi klinik mana? klinik biasa? maternity centre atau hospital besar terus? buat aku rasa gundah. tambahan lagiii... pengetua ada pulak pagi tu! for sure lah susah nak mintak izin keluar. so aku tabahkan hati try tanya2 cikgu2 yang lebih berpengalaman and no one knows this condition. adoi... makin resah aku.

so dalam 12 lebih, aku balik asrama. nak rehat. sebab orang2 selalu cakap, if rasa tak sedap badan, terus baring. baring lama2. so aku dah tak hirau dah balik awal rumah, aku baring tido sampai kul 2pm. siap2 naik sekolah then my lucky day! kereta pengetua takde! aku cepat2 isi borang keluar sekolah minta tandatangan PKHEM. drive straight ke Hospital Besar Kluang. aku pergi Klinik Pesakit Luar. bila nak mendaftar dia tanya masalah apa... aku jawablah aku mengandung and pagi tadi ada rasa air mengalir. dia suruh pergi bahagian kecemasan. so aku pergilah bahagian kecemasan... bahagian kecemasan suruh pergi wad bersalin. perghh... mengah jugak berjalan. sampai sana around 4pm.

dalam 4.30pm nama dah kena panggil. seronok pergi hospital baru. selesa sangat2. jumpa doktor ceritalah balik yang pagi tadi tu aku rasa air mengalir sampai ke peha. so aku tak pasti tu air apa... dia suruh baring and nak cek bahagian bawah. dia sebut dia akan masukkan benda dalam 'anu' aku. aku dah cuak if dia nak guna spekulum (mulut itik). aku pernah cerita dulu pasal mulut itik tu dalam entri sebelum2 ni... dan aku lega doktor ni hebat. sakit memang sakit masa masukkan spekulum tapi tak sesakit doktor kat HSA lah... ini rupanya if siapa2 tak ingat or tak tahu rupa spekulum.


ni yang besi. mostly sekarang guna plastik aku rasa sebab lepas pakai diorang terus buang... (rasanyalah...) motif dia masukkan spekulum ni sebab nak cek betul ke air yang mengalir tu air ketuban. aku tak nampak dia guna alat apa untuk uji but yang aku dengar doktor just cakap, "eh, ini positif air ketuban..." hati aku dah luruh. risaunyaaaa.... then dia cakap keputihan aku sangat teruk. mungkin tu penyebab membran ketuban bocor. infection daripada keputihan yang teruk. then doktor terus cakap, "warded eh... bagi kami pantau awak..." aku sekadar mengangguk. buatlah apa2 pun... asalkan anak aku selamat.

then datang sorang doktor macam consult2 jugak doktor yang cek aku. bila dia dapat tahu aku baru 22 minggu and dah bocor ketuban, dia pun jadi risau. dia kata 22 minggu awal sangat. jadi kena jaga betul2 tak boleh duduk sebab kalau air habis, kena keluarkan baby and 22 minggu baby memang tak boleh survive. dia kata sekurang2 nya 24 minggu atau 26 minggu ke atas. aku dah mengalir air mata. ya Allah, selamatkan kandunganku... yang tambah aku syahdu, suami outstation ke Pahang. so aku memang alone lah. nak tepon mak ayah memang hati tengah down. kang ada aku call nangis2. nasib baik suami call kan so mak ayah aku terus gerak ke Kluang. kesian diorang... uhuk2. serious sedih. sehelai sepinggang aku kat hospital tu hanya dengan handbag. and doktor sendiri terkejut bila aku cakap aku yang drive sendiri sorang2 ke hospital. huhu....

selama beberapa hari aku hanya dibenarkan berbaring sahaja. baring tinggikan kepala pun tak dibenarkan. apatah lagi duduk. tapi aku duduk jugaklah masa family datang melawat. kawan2 datang melawat. alhamdulillah, terima kasih kepada semua.



inilah katil yang aku huni dari khamis 13Jun2013 sampai Jumaat 21Jun2013. lenguh and sakit badan kerana asyik berbaring. tapi semuanya demi kebaikan aku dan anak. semoga semuanya selamat dan anak ini dapat lahir dengan normal dan sihat. alhamdulillah, dah masuk minggu 24. makin lasak dia dalam perut lagi2 bila dengar suara suami aku. semalam masa suami letak telinga kat perut, baby tendang kuat. hehe... tendang muka Papa ke sayang? takpe, tendang2 masa dalam perut takpe... keluar nanti jadi anak yang baik ya, takmo main tendang2 orang. hehe...




nanti dalam entri seterusnya, aku akan cerita bahaya kebocoran air ketuban sebelum masanya ya. hasil bacaan dari dalam internet. bagi pengetahuan bakal2 ibu dan ibu2 yang tak pernah hadapi masalah ini dan tiba2 terjadi pada mereka. semoga kita sama2 ambil iktibar dan tabah. yang penting kena kuat supaya anak tahu kita pun kuat!







p/s (i) : hari ni nak tidur jelah... esok2 nanti dah kembali bekerja, takde dah masa nak rehat lama2 macam ni. huhu...

p/s (ii) : semalam false alarm. risau ada kebocoran lagi terus aku ke HSA. alhamdulillah negatif. 

p/s (iii) : suami outstation lagi ke Terengganu. semoga aku sihat dan suami tak risau pasal kesihatan aku.

p/s (iv) : terima kasih untuk mak ayah, mak abah, suami, makcik pakcik, kawan2... 






27062013 ~ 11.13am
depan tv ~ ruang tamu-rumah Impian Emas

Wednesday, June 12, 2013

Wildlife Park, Philip Island

hai2 korang... aku sebenarnya bukan takde kerja tapi malas sangat rasa. lunch break ni macam nak pergi Giant tapi macam malas pulak. dahlah kereta tak bawak naik so take time jugaklah aku jalan kaki (yang tak berapa jauh tuuu) balik asrama then panaskan enjin kereta. hmm... tahu2 lunch break dah habis. tak sempat nak rehat. kadang2 tulah... aku ni lagi pentingkan tidur. haha...

okay, day 1 di Melbourne, kami ke Philip Island. itinerary semua planned by Amir. yelah, mana reti kan. dulu kat NZ, Sir Abdullah yang tolong plankan itinerary. kalau kitorang yang plan memang kat Christchurch jelah kang. huhu... aku bangun dalam 7.30am. around 5.30am Malaysia. dah siap mandi adik aku mintak aku buatkan sandwich untuk bawak bekal ke Philip Island. dia kata kang along the way yang almost 3 hours tu kalau aku lapar bolehlah makan sikit2 before proper meal.

sebelum sampai ke Wildlife Park tu, adik aku stop kat San Remo Jetty. takdelah menarik sangat but a nice scenery and kebetulan dah dekat pukul 12.00pm. elok2 waktu untuk feeding Pelican. what is Pelican? tahu tak cerita kartun omputih yang ada burung konon2 bawak baby guna paruh dia tu?


first time kot tengok Pelican ni. besarrrrrrrr gile! nak tengok besar mana? ha, sebesar orang. aku tak take picture pulak masa orang2 tu tengah bagi makan. menyeramkan. huhu...


adikku yang sengal. how i miss him soooooo mucho2!


lepas tangkap2 gambar, buang2 air semua, kami pun meneruskan perjalanan ke Wildlife Park. sampai2 je sana, aku grab sandwich dulu. kang dalam tu tiba2 rasa lapar nak cari makan kat mana? hoho... tempat ni adik aku cakap macam own by personal people. bukan macam zoo lah. tapi kawasan dia sangaaaat besar dan banyaklah binatang2 Aussie yang tourists should come. contohnya kangaroo and koala, wallaby, tasmania devil, wombats, dingoes, hawk. eh, banyaklah... kawasan yang luas. aku dah kepenatan. kasut pun dah kotor buat hilang mood sikit. hehe... eh lupa nak mention, entrance $16 including feeding food untuk binatang2 ni.


ini adalah wallaby. rupa macam kangaroo tapi smaller. tangan dia pun kecik tak macam kangaroo. kangaroo tu kalau tumbuk mahu menangis. hehe...


ini kangaroo. time ni diorang tengah berkumpul kat padang rumput tu. kebetulan ada few more tourists. jadi galak lah kangaroo2 ni kerumun orang2 yang tengah bagi makan. sekali bagi makan kat sekor, datang lagi 2, 3 ekor macam nak serang. hui seram aku. haha... cousin aku bagi makan kat sekor then dia sauk sack tu lagi nak ambil makanan. maybe dia slow sangat, kangaroo tu tak boleh sabar. terus kena tumbuk kat paha. haha... tangan diorang ni berlumpur. so habislah kotor seluar.


koala, nothing interesting nak cerita. macam lutong. you datang tengok dia jelah. dia bukan bergerak2 sangat. hoho... ada beberapa ekor je yang tengah gerak2 makan. yang lain tidur. heh!


ha, apa batang kayu aku tunjuk ni? haha... ni cage tasmania devil. diorang ada kat dalam kayu balak tu. teringin jugak nak tengok diorang pusing2 macam dalam kartun tu. eh, ke tuuu kartun je? diorang betul2 boleh pusing tak? oh noo.... kartun ni banyak menipu rupanya.


alamak, tak jelas sangat gambarnya. ni dingo. macam anjing, macam singa betina. aku pun tak reti nak describe. macam coyote lah. ala2 bahaya gitu... 

picture of the day. gerek kena serang dengan kangaroo. hehe... kelakar tengok. kangaroo boleh berdiri setinggi manusia. hoho... aku pun seram sampai takut nak bagi makan dah.


yang ini scene atiqah kena tumbuk. haha... dia jerit2, "kejap lah... kejaaap!" macam kangaroo tu paham. kikiki... yang dia tahu kat tangan ada kantung berisi makanan dia. dia dah terbiasa agaknya sampai dengar goncangan kantung tu pun dah cam berlari2 ke arah bunyi. oh serammmm...


kat sini pun ada emu, kasawari. tapi tak dilepaskan bebas macam ni lah sebab takut dia serang pengunjung. tak berapa jinak. cousin aku dengan berani masuk kandangnya last2 macam nak kena serang. haha... ada black swan. macam swan jahat pulak aku tengok. ada black hawk. macam2 jenis helang yang besar dan cantik. gambar wombat takde pulak aku nak tunjuk. rupa dia macam tikus besaaaar yang takde ekor. hehe... tak boleh bagi makan kat wombat katanya gigi tajam kot.



ah, dah lenguh kaki berjalan barulah kami bergerak ke destinasi seterusnya. ke Cowes dan Nobbies. nanti aku update ya. ni pun dah kebas jari yang sedia kebas ni. bilalah kebas ni nak baik :(





p/s (i) : banyak betul spending sekarang ni. bila jawapan perpindahan eh?

p/s (ii) : okay, dah nak pukul 1.00pm. siap2 nak balik lunch break. yeay ada meehoon tomyam free. seronok! jimat duit. hehe...

p/s (iii) : dah kena kemas barang sikit2. dan collect maklumat yang perlu.

p/s (iv) : gerek outstation lagi. bagi mereka yang tak paham PJJ, they have no right to comment. waktu aku dapat bersama dengan suami suntuk sangat. jadi aku akan jadi selfish. suami aku kena bersama2 dengan aku. walau berpisah sehari pun aku akan rasa sakit hati. takde kena mengena dengan mengandung. bila dah kembali bekerja, bila yang dapat jumpa? 2 hari seminggu? kadang2 10 hari baru dapat berjumpa balik if dia ada kerja hujung minggu. so yang tak pernah PJJ, sila jangan komen atau masuk campur. anda tak paham.





12062013 ~ 12.35pm
meja aku ~ bilik guru-KVK

Tuesday, June 11, 2013

trip to melbourne

hai2 you ols... lama aku tak update blog. aku tengah takmo layan budak2 ni. dok tahan rasa je budak2 bising dalam rumah ni. ai... lagi2 budak tahun 1 aku takmo rapat2 sangat. nanti naik kepala. huh, nanti aku dapat tukar, siapalah nak marah budak2 ni. kikiki... lagipun, gerek asyik pesan jaga sikit bahasa tu... hoho... aku kalau marah budak memang terus naik hantu.

okay2, nak cerita pasal trip ke Melbourne aku. huh... sedih... pergi sekejap je. aku estimate kurang hari lah. uhuk2... yelah, based experience aku ke NZ dulu, takmolah lama2 sebab masa pergi NZ dulu dalam 8 hari sampai mati arah tak tahu nak pergi mana dah. yang Melbourne ni memanglah sebut ala2 macam 6 hari tapi sebenarnya 4 hari penuh je berada di sana. hari pertama dan terakhir tu kira perjalanan je.

jadi flight kami dari LCCT ialah 1.40pm pada 31Mei2013. perjalanan lebih kurang 7 jam dan kami sampai awal 45 minit. hebat pilot kami. hehe... aku dah teruja tapi disebabkan awal sangat, kapal kami beratur untuk turunkan penumpang. hehe... macam kelakar. and terpaksa tunggu luggage turun jugak sebab hujan lebat sangat. so we take our sweet time jalan2 dalam airport tu, taking2 picture. baca2 brochure. kikiki...



masa kitorang sampai around 11.30pm. so we went for supper. adik aku bawak g makan kebab. uncle kebab yang sangat kelakar buat2 lawak pulak main trick dengan aku and tiqa. menjerit kitorang. haha... kawan2 adik aku cakap dah lapuk trick tu sampai diorang nganjing2 pakcik tu. huhu... and paling best hari pertama sampai, ada asap2 keluar dari mulut. kikiki... memang yang tu kami paling jakun ya... ni keesokan harinya, tangkap gambar kat taman bawah rumah adik aku. cantekkkkk!


ni dalam rumah adik aku pulak. hamboi rumah diiaaaa... memang macam rumah orang bujang. hoho... aku membayangkan macam rumah omputih2 tu kan... dari luar memang nampak ya. susunan dalam rumah dah memang macam omputih dah. tapi budak2 bujang yang duduk... terus tak nampak macam omputih sangat dah. haha...





aku dah cuba untuk mengemas sikit. tapi takde hasilnya. kikiki... sikit jelah aku cuba ngemas. at least i tried! then macam feel sorry untuk adik aku sebab aku tak pandai masak. dia cerita if family kawan2 dia datang nanti diorang yg masak for the boys. but... sorry ye, i tak pandai masak. nanti i belajar masak kita makan2 di Malaysia jelah. hehe...

oh forgot to mention... kitorang pergi Melbourne bertiga dengan sepupu aku seorang. this is her! the bestest cousin. wuahaha... nanti kita buat trip family ramai2 pulak. pergi bandung ke... best jugak kan?




nanti aku sambung cerita eh what we did in Melbourne. hehe... macam penat pulak dok rotate2 gambar but tak keluar betul. arghhhh! stresss!





p/s (i) : macam2 nak cerita tapi leceh betul upload2 gambar bermasalah ni. haish!

p/s (ii) : esok rabu, gerek ke Pahang. adoyai... 2, 3 minggu ni dia asyik outstation ajelah. aku? stay Kluang ajelah!

p/s (iii) : ada nak counting down apa2 tak? hmmm... sad sad sad. macam segala motivasi dah selesai untuk tahun ni. so counting down to baby lah. hehe...





11062013 ~ 10.26PM
katil aku ~ bilik aku-kediaman warden KVK

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com