we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, October 30, 2013

Bersalin secara Caeserean

Hai2... Aku sebenarnya dah taip panjang lebar semalam. Sekali macam terganggu sekejap then bila keluar dari browser dia tak save rupanya... So hari ni aku menaip balik. Dan maybe maklumatnya berbeza dari semalam sikit. Huhu... Apa yang aku tulis semalam pun aku dah lupa sebenarnya. Dan nak story sikit, tadi aku panik sebab baby Umar muntah susu. Sangat banyak. Then dia meragam nangis2. Dahlah aku sorang2 kat rumah. Serius mati akal. Tak tahu nak buat apa... Now, dia baru lena. Dan aku takleh tido. Nak tengok dia tido. Sambil tu, update blog.


Nak story pasal pengalaman dibedah. Hmm... Setelah lebih 10 jam menahan sakit, akhirnya doktor decide untuk bedah. Yes, memang aku lega sebab dah tak tahan merasa contraction. Syukur suami ada bagi sokongan dan dia ajar breathing. Dengan breathing technique tu, sakt contraction turun dengan cepatnya. Compare dengan menahan dengan tegang2 badan. Huhu... Berpeluh jugak menahan sakit walaupun datang beberapa saat je. Suami dapat agak contraction akan datang bila tengok mesin CTG. meain tu untuk tengok degupan jantung baby dan juga boleh tengok contraction sakit mana... Ni lah mesinnya...


Benda hijau belakang tu ialah induce air. Dia akam tolak sikit demi sikit untuk masuk ke drip tangan aku. Huiyooo... Serius sakit bila ubat tahan sakit tu hilang langsung fungsinya. Ubat tahan sakit tu takdelah berkesan sangat tapi dapatlah mengurangkan sikit kesakitan dan juga mentally kita set mind sakitnya kurang. Huhu...

So around 9pm selepas doktor decide bedah, aku kena sign dokumen2 yang setuju bedah dan bertanggungjawab jika ada kesan2... Aku pun tak pasti sangat apa dalam dokumen tu sebab dalam kepala just nak bersalin cepat je. Huhu... Then aku pun disediakan untuk ke deaan bedah. Tukar baju dan sebagainya... Bila ditolak keluar labour room, nampak mak ayah and husband. Oh sebak tenok diorang. Lama diorang menunggu aku kat luar. Masing2 mesti dah letih... Besarnya pengorbanan diorang... Sebelum masuk bilik bedah, aku sempat cakap, "Doakan adik ya..." Oi, menulis ni pun dah rasa sebak. Huhu...

Okay, kemudian bila masuk dewan bedah, aku kena bius kat bahagian tulang belakang. Nervous jugak sebab takut sakit. Aku siap genggam tangan nurse. Dan syukur aku dapat nurse dan doktor yang sangat supportive... Diorang guide aku through out the operation. Kiranya tak biar aku tertanya2... Kedudukan aku lebih kurang macam ni. Tapi muka takdelah macam tu... Haha... Aku dah keletihan dan of course muka cuak. Kikiki...


Selepas bius, doktor bius akan cucuk kita sikit. Nak make sure yang bius tu dah berfungsi. Aku ni disebabkan banyak sangat tengok tv, ada sekali tu cerita kisah benar kat Travel and Living. Dia operate then sedang operation tu, ubat bius 1 bahagian kat tempat operation tu hilang kesannya. Badan atas still terbius. So dia rasa setiap kesakitannya tapi dia tak dapat nak bercakap sebab bius bahagian atas still berkesan. Jadi, aku macam fobia berjaga2... Bila doktor tanya dah berat belum kaki? Aku cakap belum, padahal aku tak tahu pun... Dia pun suruh aku angkat kaki. Aku pun tak pasti kaki aku berangkat ke tak... Then dia cucuk peha, rasa sakit tak? Aku jawab sakit, padahal dah kurang rasa sakitnya... Then dia tunggu kejap, cucuk lagi. Sakit tak? Aku jawab sakit. Hehe... Last2 macam taknak main tarik tali dah, aku pun jawab dah tak rasa sakit. Tapi sebelum tu aku ada tanya, kalau time operate aku rasa sikit sakit macam mana... Dia kata bagitau, dia akan bagi gas pulak.

So operation bermula... Memang tak rasa lah kena potong tu. Tapi rasa dia tarik2 perut kita macam nak kembangkan sikit bahagian potong tu untuk keluarkan baby. Bila dia tarik2 perut tu, aku jadi panik. Aku panggil, "Doktor! Doktor!" Dia pun terus bagi aku pakai topeng gas. Dalam kepala aku cakap aku kena tenang... Kalau panik memang tak cukup nafas aku. So aku pun biarkan jelah apa yang doktor nak buat. Goncang ke, tarik ke, terbalikkan ke... Huhu...

Then saat2 dinanti pun tiba... Waktu untuk keluarkan baby. Ada 2 doktor yang in charge. Sorang keluarkan baby, sorang membantu. So yang membantu tu dia tekan bahagian area dada aku dengan berat badan dia. Macam orang tengah buat CPR. Kuat gile sampai senak aku rasa. Dia pumping2... Aku wondering jugak apa dia buat... Aku assume untuk tolak keluar baby dari atas, yang doktor sorang lagi tarik... Banyak kali dia buat tapi tak berjaya kot until aku dengar dia sebut, "Forsep!" Forsep tu apa pulak? Aku memang tak pikir apa... Just pikir benda tu untuk membantu keluarkan anak... 

Akhirnya.................. Aku rasa ada benda kat celah kangkang aku. Dan............ Dengarlah suara tangisan. Ya Allah terus ucap syukur anak aku terus menangis. Aku baca2 if tak nangis bila dia keluar maksudnya ada masalah... So Alhamdulillah... Lepas aku ucap syukur, doktor yang keluarkan anak aku cakap, "Pipi dia kena forsep eh... 2, 3 hari boleh hilang..." Aku memang tak pikir apa... Asalkan anak aku selamat. Tapi lepas anak dibersihkan, nurse tunjuk anak kat aku, wah, sampai macam tu sekali pipi dia kena sepit ya... Merah menyala... Terkejut sebentar eden. Macam mana rupa forsep?


Gambar pertama tu forsep. Macam mana entah doktor sepit sampai macam tu jadinya pipi anak aku. Sila rujuk gambar di entri sebelum ni... Kasihan lah... Tapi bagi aku, asalkan anak aku selamat, aku dah cukup bersyukur. Doktor kata bendanya akan hilang. Jadi aku kena bersabar jelah... Sekarang ni kesan pipinya dah tak merah macam gambar tu. Tapi still nampaklah kesan bulatan tu, macam kesan lebam biru hitam sikit...

Aku keluar dewan bedah lebih kurang 11.05pm. Masuk dewan lebih kurang 10pm lebih. So lebih kurang sejam lah pembedahannya. Lepas doktor keluarkan anak, dia keluarkan uri dan jahit. Sebelum jahit tu, dia ada sebut nak betulkan telur. Aku tak pasti telur apa... Maybe sistem peranakan aku kot. Yang penting aku dapat rasa lah organ2 dalam diusik2. Boleh tahan senak rasa dia... Barulah dijahit. Then dibawa keluar untuk rehat2 depan nurse. Untuk pantauan. Memang menggigil tahap kronik wa cakap sama lu... Mak aku ada sebut, lepas bersalin memang rasa sejuk lain macam. Tak sangka sejuk macam tu... Nurse dah standby dengan hot blanket. Alhamdulillah... Lega. Nurse suruh rehat. Aku tidur dengan nyenyaknya sampailah nurse kejut nak letak baby kat dada sekejap. Biar rasa hangat badan mak. Then... Kami pun dibawa balik ke wad. Mak Ayah dan suami setia menunggu luar bilik bedah. Leganya dapat tengok muka diorangg...

Rupa bersalin secara pembedahan ni sepatutnya macam ni. Potong di bawah perut. Tapi gambar bawah ni macam kronik sikit lah. Takdelah jahitan yang macam ni. Sekarang doktor dah pakar and jahitan dah kemas cantik.


Tapi potongan aku macam ni pulak... Ala2 di bahagian kemaluan. Bawah dari sepatutnya. Aku pun tak pasti kenapa potongan aku bawah sangat.


Jika bersalin secara pembedahan, kena duduk hospital lagi 2 hari untuk pantauan. Nurse nak tengok baby dah kencing berak dan mak mampu kencing. Sebab sepanjang pembedahan dan semalaman, dipasang tiub kencing. So selepas buka tiub tu nurse nak tengok sama ada ibu boleh kencin sendiri tak. Kalau takleh, tiub akan dipasang kembali. Ei, serik. Ngilu woo...

Okay, sekian sahaja cerita pengalaman dibedah. Bagi yang membaca sebagai persediaan di ambang nak bersalin, saya minta maaf jika menakutkan anda. Sekadar berkongsi pengalaman. Dan aku rasa kan... Too much knowledge ni bahaya jugak. Sebab kita jadi makin takut. Apa kata... Biar je pengalaman datang sendiri tanpa perlu persediaan menghadapinya. Huhu... Cukuplah dengar cakap orang tua, mak ayah...





P/s (i) : gambar courtesy incik google. Gambar atas sekali je dari handphone suami.

P/s (ii) : nanti bila aku log in dari komputer, aku edit tambah warna2 sikit. Ni dull sungguh. Readers pun bosan membacanya. Huhu...

P/s (iii) : harini Umar Aryan bagi aku heart attack sikit. Muntah susu dengan sangat banyak. So aku emergency call kat suami suruh balik. Aku tak mampu hadapi sorang2 panik attack ni. Aku hilang arah taktahu nak handle macam mana...





30102013 ~ 5.02pm
atas katil ~ bilik aku-rumah Impian Emas

Monday, October 28, 2013

Muhammad Umar Aryan

Salam you olsss... Hai, lama aku tak update blog kan? Biasalah, dah jadi mak ni surelah busy urus anak kan? Wuahaha... Takde maknanya. Harini baru beberapa hari aku jaga anak. Almaklumlah, anak masuk wad sampai 12 hari. Hari ni baru hari ke16 aku berpantang. So... Sikit hari sangatlah aku baru menjaga anak...


Okay2, entry kali ni nak bercerita pengalaman aku bersalin. Nauzubillah... Kalau tanya, memang aku jawab serik. Tapi akan datang siapa tahu kan? Jadi, seperti yang telah ditetapkan, 8hb Okt pagi lepas siap2 bersarap nasi ayam mak masak... Oh heaven gile. Kami pun bergerak ke hospital. Nak pergi serah diri lah kata orang... 



Sempat pergi minum air kelapa kejap and mengharungi beberapa masalah sikit barulah dapat check in hospital. Aku dah request dekat suami, nak bilik first class sorang2... Aku takmo berkawan. Haha... Bukan maksud taknak berkawan. Tapi aku rasa time sakit2 nak bersalin, aku taknak orang tengok and kalau sorang2 privasi sikit kalau suami nak teman lama sikit kan... Alhamdulillah rezeki kami ada. Ada 1 bilik kosong. Syukur. Oh lupa, aku bersalin kat Hospital Sultanah Aminah. So bolehlah nak demand2 first class gituuu...


So... Aku ni masuk2 hospital memang terus semangat nak bersalin. Doktor dah cakap aku nanti induce sebab aku masuk hospital belum cukup waktunya. So bila nak inducenya? Aku nak aje mintak petang tu jugak... Rupanya doktor dah decide esok paginya baru masuk ubat. Haih! Kecewa! Aku tak sabar nak tengok anak ni... So esok paginya cek jalan langsung 'close' doktor cakap. So masuk ubat, kena berbaring sejam. Time tu dah start rasa sakit2... Sejam kemudian nurse datang bawak mesin CTG. untuk cek jantung baby dan contraction. Sakit jugaklah contraction tu. Macam period pain yang extra sikit. Then 5 jam kemudian doktor cek jalan lagi. Still 'close'. Hmm... Dia korek sikit. So jadilah 1cm. Wuahaha... Jadi proses diulangi esok dan lusa. Kiranya 3 hari berturut2 lah melalui proses sama. 9Okt, 10Okt dan 11Okt. Jalan tak bukak jugak. Last cek hari jumaat ialah 3cm. So doktor decide, hari sabtu 12Okt, pecahkan ketuban, induce air dan bersalin. Either normal atau operation. Apa2 pun baby akan lahir pada hari berkenaan...

Nak cerita pasal contraction? Hari pertama tak sakit sangat pun induce tu... So aku boleh lagi nak berlawak2... Berjalan2 berselera makan... Tapi hari kedua ubatnya makin sakit padahal sama dosage je. Hari ketiga lagilah... Mak aku yang teman masa sakit tu sebab masuk ubat around 11am something. So suami and ayah pergi solat jumaat. Maklah yang teman... Hui sakit dia... Nauzubilahh... Ketiga2 induce tu bertahan tak lama. Petang aku dah okay takde sakit2 apa dah... Makin merisaukanlah sebab jalan tak buka so kena operate kah?

Jadi tibalah hari dinanti, 12Okt2013, pagi2 doktor dah panggil cek jalan. Aku tak sempat gosok gigi pun lagi. Dah cek jalan dia kata terus nak pecahkan ketuban. Oi mak nervous oi... Sejak duduk hospital ni memang aku asyik bertanya jelah... So lepas pecahkan ketuban, direct ke labour room untuk masuk induce air pulak. Yang ni orang cerita sakit dia berkali ganda. So... Tabahkan hati. Masuk bilik labour dan tunggu doktor review dan pasang drip nak masuk ubat. Mana suami aku ni? Kata suami boleh masuk... Rupanya orang depan tak announce. Ei, sakit pulak hati kite...

Okay, dah start sakit. So awal2 aku dah mintak epidural. Entahlah, aku takut sakitlah... Serious, selepas beberapa minggu masuk wad bersalin di Kluang and tengok macam2 kes... Aku jadi fobia, trauma dan takut tu extra... Hmmm... Tapi disebabkan hari Sabtu, surgeon yang handle epidural tak ramai. Yang ada ubat kurangkan sakit. Yang boleh diberi 6 jam sekali. Tapi induce tu 4 jam sekali. So, tetap kena tahan sakit sendiri bila kesan ubat tahan sakit tu hilang...

Sakitnya contraction kali ni memang perghhh... Susah nak digambarkan. Lepas 4 jam doktor akan datang cek jalan. Okay, naik 1cm. So total 4cm. Suami bagi sokongan. "Cepat yang... Tengok baju baby tu... Kejap lagi anak kita tidur dalam katil tu..." Okay2, semangat ni... Tinggikan dos untuk 4 jam kemudian. Panas rasa kepala aku. Berpeluh2. Siap mintak suami kipaskan. Yang suami pulak dah kesejukan. Lepas 8 jam, cek jalan lagi... Tak naik... Still 4cm... Aku terus tanya doktor... "Boleh tak saya nak mintak operate? Saya tak tahan sakit..." Doktor geleng... "Prosedur kita kena 12 jam". Perghhhh... Nak tunggu lagi 4 jam? Kalau dah bukak jalan pun aku tak larat nak push dah... Hoho... Memang banyaklah kerenah aku sepanjang dalam labour room tu. Macam2 aku mintak nurse. Bila nak bagi second shot ubat tahan sakitlah... Macam2...

Akhirnya around 9pm, doktor2 datang... Nak cek jalan. Aku berdoa dah 10cm. So boleh push keluarkan anak terus. So esok boleh balik rumah. Ya Allah tak sabar sangat aku rasa. Sekali cek jalan, 4cm lagi... Aku dah kecewa dah. Tersandar dah rasa. Sebelum tu doktor ada cakap, kalau jantung baby berdegup okay, nak tunggu lagi 2 jam. Aku rasa macam dah panas kepala telinga dah... Then ada sorang doktor pakar ni cakap, "Based my experience, kalau tunggu lagi 2 jam pun, jalan tetap tak bukak ni. After 12 hours no progress so kita decide operatelah ye?" Aku dengar lega gile. Cepatlah keluarkan anak ni. Aku tak sabar dah nak bersalin. Nak tengok muka anak. Nak hilang rasa sakit...

So, lepas ditukar baju operation, aku dibawa keluar ke dewan bedah... Mak Ayah, suami ada kat depan labour room. Macam sebak pun ada tengok muka diorang. Suara mak aku pun dah serak bila bercakap dengan aku. Huhu... So aku tak tahu masuk dewan bedah pukul berapa... Yang penting, aku keluar dewan bedah pukul 11.05pm. Yang ni aku pasti sebab kebetulan lepas aku ditolak keluar, ada nurse berbual2. So itu yang aku dengar... Eh lupa cerita anak aku selamat dilahirkan pada 10.35pm.

Lepas keluar dewan bedah, aku disuruh berehat dulu. Tidur. Untuk doktor2 pantau keadaan aku dulu... So dalam 12.15am aku dibawa keluar. Mak Ayah dan suami setia menunggu luar dewan bedah. Seronoknya dapat tengok muka diorang... Dan diorang pun dah tengok baby. Baby keluar dulu sebelum aku. Syukur... Then diorang teman aku kejap dalam wad barulah diorang balik rumah... Kesian makayah and suami. Keletihan satu hari tunggu aku.

Inilah dia wajah anak aku pada hari pertama. Pipi tu kenapa? Kena forsep masa nak keluarkan dari perut... Nanti entri lain aku cerita apa aku rasa dalam dewan bedah ye...







P/s (i) : Syukur ke hadrat Ilahi... Dikurniakan anak. Dipermudahkan segalanya... Syukran Ya Allah...

P/s (ii) : Bagi anak tidur tak berbedung sekali. Papa nya ikat bedung ketat sangat sampai kaki ala2 tersepit. Sian anak mama ni...

P/s (iii) : Masa hari melahirkan tu, suami update status panjang lebar. Sayu rasa hati baca. Yang penting, peranan seorang suami dan bapa amat penting. Bukan hanya watak sampingan. Terima kasih Sayang menjadi suami dan papa terhebat untuk kami berdua.

P/s (iv) : Panjang lebar haaa aku bercerita... Sabarlah membaca ya wahai readers...





28102013 ~ 4.40pm
Atas katil ~ rumah Impian Emas

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com