we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Thursday, November 27, 2014

perasaan yang jauh

November is about to say good bye and this is my first post this month. been busy. been occupied. been out.



it's been tough few months. tough weeks. it's been tough to stand up from great fall. I lost support. I lost faith.

muhasabah. I need support but I can stand without it. I forgot how strong a woman can be. I forgot how strong I have been before anything. I forgot that I was alone before I have any supporter. I forgot I have stood alone years before I stood with support.

and now, I learn to know that support will never stand strong by you forever. it will rot. it will damage. it will be gone.



mood tengah sakit. sakit luar dan dalam. zahir dan batin. tough, tougher, toughest. maybe it's easier untuk jalan seorang daripada jalan berdua tanpa sokongan. set mind. set heart. u can do everything without any help. don't ask for any.


jangan hakimi. saya cuma perlu sedikit perhatian. sebagai seorang perempuan.






p/s (i) : tugas aku, bukan mudah. Nampak mudah. cubalah buat seminggu.

p/s (ii) : aku wanita bekerja. bekerjaya.

p/s (iii) : dulu, kini dan selamanya dah takleh digunapakai. coz dulu dan kini dah berbeza.







271114 ~ 10.38am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Wednesday, October 15, 2014

Muhammad Umar Aryan is 1!

busy kah? takdelah busy sangat tapi nak mula menaip blog ni memang lambat sikit. huhu... sejak bila jadi pemalas ni? sejak bila? oh, pemalas memang sentiasa. hoho... ni sekarang aku tengah sibok nak isi markah PB budak. oh bukan isi markah but menanda kertas2 budak ni.

so........ HAPPY BIRTHDAY UMAR ARYAN!

tak sangka Umar dah setahun. senang nak jaga Umar tapi ada juga cabaran2 nya... terutama kesihatan dia. aku sebagai emak yang paranoid, rasa macam nak berkampung sebelah hospital. senang if ada emergency. huhu... dan aku ni senang panic. lagilah sekarang pun Umar tak berapa sihat. batuk berkahak. mesti muntah. yang keluar kat hidung dan susah nafas tu yang aku gerun. adoyai...

apapun, Umar adalah keajaiban buat kami suami isteri. di kala kami redha jika tidak dikurniai anak, di kala itulah Allah memberinya. Alhamdulillah... bila teringat balik saat tu, rasa bersyukur sangat diberi peluang untuk merasai segala2 nya...

Day 1 - Pipi kena sepit sebab tak dapat nak keluarkan dia masa operation tu. still tinggi. apapun, syukur dia lahir sihat Alhamdulillah.


1 bulan - Dah pandai ngagah sikit. suka main dengan kakak. mulut pun dah banyak suara.


2 bulan - Majlis Aqiqah dan Cukur Rambut pada 1 Disember. lepas cukur tu eh, tembamnya anak aku. hehe...


3 bulan - Oh, aku dah nak naik kerja time ni... nasib baik Johor dah tukar jumaat cuti. kalau x, jumaat tu mula naik bekerja. haha...


4 bulan - Macam sama je eh muka Umar selama 3 bulan ni... ni dah kuat sikit berani lah nak bawak jalan2 selalu.



5 bulan - Okay good job anak mama, dah kuat sikit lehernya. ni rasanya tengah belajar nak meniarap sendiri. berusaha!


6 bulan - Dah makin pandai nak main. suka main dengan Kakak Alleya and Kakak Helena. lupa lah tu dia kecik lagi. kakak2 semua berlari2. huhu...


7 bulan - Kalau dengan kakak2, suka aje... kaki pun dah kuat sangat asyik tendang2.


8 bulan - Dah macam budak bujang dah... Baju baru Mak Tok belikan. omel2 anak mama ni.


9 bulan - Rambut pun dah banyak. dah nak mula memapah. dah jatuh beberapa kali. dah benjol sekali. oh anak mama ni!


10 bulan - Pon pon! steering wheel always be Umar's favourite. kalau dapat pegang, seronok sangat lah... gigi pun dah ada 2-4 batang dah. yeay!


11 bulan - Dah boleh duduk dalam kereta kat Jusco tu. ei Nampak sangat anak mama dah besar. tapi kesian kereta terlanggar port wayar, terhentak gigi Umar. darah sikit. huhu...






12 bulan / 1 tahun - Dah pandai macam2... menangis mintak makanan, nak ikut orang. dah pandai mengamuk. suka main wrestling. arghh... comelnya anak aku!





Sayang Mama, Umar Aryan,

di hari lahir Umar, mama gembira sangat kerana Berjaya menjaga Umar dengan jayanya selama 1 tahun. Mama tak mampu lakukan seorang diri. terima kasih kepada Papa banyak bantu Mama jaga Umar. Mama doakan yang terbaik untuk anak Mama. semoga menjadi anak yang baik, cergas, cerdas dan sentiasa dalam redha-Nya. Mama sayang Umar sangat2. anugerah dari Allah yang tidak terhingga.

Happy 1st Birthday Sayang!







p/s (i) : ei, tak sedapnya bawak bekal hari ni. macam nak g beli makanan je tapi nak jimat cermat. huhu...

p/s (ii) : umar tak sihat. tak sabar rasanya nak balik rumah nak tengok keadaan anak.

p/s (iii) : minggu depan budak2 cuti seminggu.





15102014 ~1.00pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Monday, September 15, 2014

20 facts about Nurul Eliyana

hai2 you ols... dapat tag ni dah lama. sama ada aku abaikan atau takde masa. dannn... macam remaja lah pulak benda2 macam ni kan. tapi disebabkan sekarang ni aku takde benda nak buat, so tiba2 teringat akan tag ini, jom lah kita buat. sajaaaaa suka2... dan kenalah buat dalam blog. privasi sikit. dalam instagram... hmmm... susah nak tulis and malas nak baca.



20 fakta macam banyak sangat. jadi saya nak kurangkan. jadi, ini 10 fakta tentang saya :

  1. nama diberi Nurul Eliyana bt Mohd Yazed. selalu kena eja kan untuk orang. kalau tak, sure yakin confirm memang diorang akan eja salah. *sigh
  2. nama suami Mohd Azuan bin Ngadimi. anak seorang nama Muhammad Umar Aryan bin Mohd Azuan (11bulan).
  3. am the second child in the family. am a sandwich. big bro and lil bro. Mohd Ezylin and Amir Ridhwan. ayah nama Mohd Yazed bin A Rahman. mak nama Norzakiah bt Yusoff.
  4. born on 9 March 1986. couple dengan suami 24 August 2004. engaged on 18 December 2010. nikah on 21 October 2011. first baby on 12 October 2013.
  5. went to Tadika Pelita di Taman Sentosa for 2 years. primary school at Sekolah Kebangsaan Sri Tebrau for 6 years. further lower secondary in SIGS. higher secondary in SMT Johor Bahru. then KMJ for 1 year. UTM for 5 years. graduated from UTM in 2010.
  6. after graduating from UTM, while waiting for posting, worked at SMK Tasek Utara for few months but it gave me lots of experience and gave me deep impact. love that school sooo much! first posting is 7 Feb 2011 in SMV Kluang. then got transferred in August 2013 to ILP Pasir Gudang.
  7. I have 2 nieces. Nur Alleya Adini (5yo) and Natasha Helena (2yo). I have another 3 angels; Irdiena Alia (7yo), Aqiel Ilham (5yo) and Aqief Imran (1yo).
  8. I am an emotional person but really good at hiding it. especially for the unworthy ones. ada 2 case. kes pertama ialah apabila kalau kita emo pun dia buat bodo. so kita tak payah nak emo2 sangat lah. kita bagi dia rasa apa dia buat kita rasa. gittew!! kes kedua ialah apabila orang tu pulak emo yg terlebih2 melimpah ruah. so kita simpan sikit lah. utk jaga hubungan.
  9. seorang cikgu yang kuat perli. dulu aku tak macam tu. tapi bila budak makin lama makin nakal, kalau guna kekerasan, lagi dia melawan. so kita bagi ayat yang makan dalam, insaf lah sekejap.
  10. sedang mengumpul duit untuk masa hadapan.





no reason. just rindu budak hingusan yang semakin dewasa. dah pandai tengok porn. dah pandai ada gepren. tak lama lagi nak kahwin. yang muka macam kwang so. yang sengal macam kwang so. suka buat lawak muka tegak. suka buat lawak yang I rasa kelakar sangat but if orang lain buat jadi tak kelakar langsung. ei macam2 lah lagi. last but not least, you still suka korek hidung tak? aku pernah buat karangan pasal adik aku masa darjah 2. aku tulis hobi adik ialah korek hidung. apa tak senonohnya aku time tu tulis benda tu dalam karangan. hoho...








p/s (i) : ada student baru masuk. kenapalah diorang tak macam kita dulu? masuk penuh sopan. ni benda macam ni pun tak boleh piker ke????

p/s (ii) : kena set waze sebab tak tahu jalan. ei... dinner mana kita malam ni?

p/s (iii) : kelas 3 jam straight. mohon jangan pengsan.

p/s (iv) : next month tangguh sambut anniversary. yok vacation!!





15092014 ~ 9.50am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Sunday, September 14, 2014

husband's 28th birthday

salam semua... hari ni pergi kerja kepala kenoneng sikit. mata kecik. bukan nak sakit mata. sebab banyak nangis sebelum tidur semalam. (euwww, macam baca anak2 murid tulis dalam FB status; thanks awak buat kite nangis... euwwwww!!)



okay, first of all, nak ucap...

HAPPY BIRTHDAY HUSBAND. I love you to the moon and back. I love you yesterday, today and tomorrow.


not so brilliant I am. just a card. 2 years ago. did a surprise by coming to Melaka. I love you.

a little present for a great husband I can ask for...






happy birthday sayang. nothing more I can say than I love you. nothing more I can ask, that I only need you. your time. your presence. your touch. your love. your concern. your eyes.





p/s (i) : i need to sleep

p/s (ii) : time is all i ask. for now.

p/s (iii) : if you don't appreciate, don't tell me that i did a little. it's hurt. giving your life, energy, time. but people only can see a little. i reserve my comment. please reserve yours too.

p/s (iv) : i need to calm down.

p/s (v) : i need to sleep.





14092014 ~10.09am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Wednesday, September 3, 2014

mom, please show a happy face

korang tahu tak cerita 'Once Upon A Time' dekat Starworld 711? aku follow cerita tu. suka sangat lah. sampai sanggup tahan mata sebab nak tengok. oh, dia bukan siar tengah malam. tapi aku selalu record je and then tengok kemudian. ceritanya selasa pukul 7pm. so waktu berkenaan memang manalah sempat nak tengok. time tu lah sebok2 kat dapur. hmmm...



sebok2 kat dapur

taip ayatnya pun rasa nak nangis. mungkin aku ni nampak je sebok2 tapi hasilnya kecil. tu yang dipertikaikan.



aku tak pandai masak. aku tak pandai jadi isteri yang tipikal. ada sesiapa yang boleh tolong tak? aku nak masuk syurga jugak.


aku bersyukur sebab aku bukan jenis pemikir. tapi aku pengingat. hmm... is there such word? pemikir maksudnya asyik pikir je benda tu dalam satu jangka masa yang boleh buat tension, stress. kiranya seorang yang focus lah. aku bukan jenis itu. syukur. aku rasa kalau aku jenis itu, dah lama aku jadi tak betul kot. tapi aku jenis pengingat. kadang2, aku akan ingat dan sedih dan ingat dan nangis. kemudian datang satu perkara yang distract pikiran. aku dah tak pikir.


dulu kita selalu diberi ceramah pasal murung, depression. kenapa orang lukakan diri. atau bunuh diri. hmmm... bunuh diri aku masih tak faham. tak tahu apa yang diorang rasa. mungkin terlampau tertekan. tapi lukakan diri mungkin aku boleh paham. dulu pernah diterangkan, itu adalah salah satu cara untuk alihkan focus kesakitan. dari hati, terpendam. ke bahagian tubuh seperti tangan, kaki dan bahagian lain. so sakitnya jadi lahiriah. bukan batin.



show a happy face. aku kena belajar buat benda ni. sebab walau kita di dunia moden sekalipun, kita tetap wanita. tetap isteri. tetap bukan ketua keluarga. slowly. give me time. i'm trying to give my best. seperti selayaknya.



there are a lot of things I have on my shoulder. kita semakin dewasa. kita semakin hidup dalam reality. dan semakin banyak juga tanggungjawab yang kita perlu pikul. mungkin sebab itu, aku lupa untuk senyum.

mungkin, ini yang perlu aku lakukan sebagai bayaran di atas segala yang telah dilakukan selama ini.






I am proud to say,


I am the mother to Muhammad Umar Aryan, Mohd Azuan's son.







p/s (i) : mungkin sebab aku gelap. jadi kesannya kurang jelas. tapi rasanya amat jelas.

p/s (ii) : chop chop! housewife duty!

p/s (iii) : kembali buat PB budak2...

p/s (iv) : please show a happy face.





03092014 ~ 1.59pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Tuesday, August 26, 2014

happy 10th anniversary to Azuan and Eliyana

hai hai hai... nak update semalam tapi macam banyak kerja. eh, banyak ke? takdelah banyak tapi tahu2 dah masa balik. huhu... lepas tu malam semalam konon2 nak makan dekat Der Cabin dekat Seri Alam sebelah Hospital Regency. alang2 nak jenguk Ayah Long dekat hospital sekali. last2, Der Cabin tutupppp... dinner lah kami di Tea Garden. tak berapa syok!! huhu...

okay, jadi nak update pasal anniversary kami pada Ahad lepas. niatnya takde pun nak ambil cuti. tapi last2 suami dok jeling2 manja, cair lah jugak hati. huhu... tapi panas jugak hati sbb dia tak bagi apa2. kad pun takde. ei, sabar jelah kita... rupanyaaa.... posmen bangun lambat. huhu... tak kisahlah. dah tua kan. just harap, suami stay the same lah. sejak jadi bapak ni, tumpuan kat anak je. hei, mak dia pun perlu perhatian tahu dakkkk??!!


di kesempatan ini,

saya ingin mengucapkan terima kasih untuk 10 tahun ini. terima kasih atas kasih sayang dan cinta (tak cukup, nak lagi). minta maaf untuk kekasaran I. hmmm... I tahu I kasar tapi macam mana eh... you yang selalu ulang benda salah tuuuu! mestilah kena marah. tegur cakap lembut2 tahan 2 saat. cakap garang2 tahan lah 10 minit. gitulah konsep dia... jangan ditanya kenapa. sebab eksperimen sudah dijalankan. huh! awak tu, kalau kite cakap elok2, dia ambil mudah je... cakap garang2 baru tindakan tu cepat. ha, sampah kat rumah tu dah 2 hari dah buang belummm? ei!

hahaha... kehidupan berumahtangga. lagi kita kenal pasangan. kesabaran tu mestilah tahap tertinggi. kalau tak memang roboh rumah. anak asyik tengok mak ayah bergaduh je kang... biarlah perempuan je do the nagging, si suami tu tahan lah sikit. orang dah berkorban banyak tauuuu untuk kalian2 nama suami ni. huh! show some appreciation. yang masak kite, yg kemas rumah kite, yang lipat baju kite, yg pastikan suma organized kite! yang beranak pun kite tahu dakkk? awak tu tahan telinga je. kita ni tahan nak mati tau??





okay2, aku rasa tajuk dah tersasar dari entri. tersasar jauh sangat dah ni. jadi mari kita kembali.



Sayang,

ILOVEYOU sangat2. please be my gerek again. selalu lupakan I dah sekarang. kang I tak masak untuk u kang baru u tahu...






okay, tu je ayat jiwang yang aku boleh pikir saat ini.



tahun 2007. kami literally membesar bersama. haha... gerek yang lebih besar lah. ILOVEYOUSAYANG...





p/s (i) : tangan kebas ni lain macaaaaaam jewww...

p/s (ii) : balik kampunggg! ooooo balik kampong!!

p/s (iii) : kepala dah mula sakit. makan kambing banyak sangat hari ni. deym!





26082014 ~ 4.36pm
meja aku ~ bilik guru subjek umum-ILPPG

Monday, August 18, 2014

raya-raya Melbourne style

hai hai you ols... lapang sikit hari ni jadi nak update blog tapi no idea. huhu... jadi nak update pasal hari raya parents aku and Alleya di Melbourne. oh mula2 takde lah jeles sangat but then bila tengok gambar itu, ini. jalan sana, sini. perghhhh!! nak jalan2 sana juga!! sabarlah... terpaksalah bersabar mengumpul uang ringgit untuk Boy konvo nanti.

jadi... gambar mereka berlepas dah tunjuk haritu kan? kemudian sebaik sampai di sana, diorang pergi late night dinner. sekali dengan sahur jadi tak payah nak cari makanan sahur lg bila balik rumah. aku call bila sampai kerja, masing2 muka bengkak. haha... tak cukup tidur. ni gambar pergi pasar nak masak untuk iftar.


nasi ayam signature dish mak hari pertama iftar di Melbourne. terbaek wok!


then... mereka ke Philip Island. wildlife park yang aku pergi dulu. Alleya sangat takut dengan kucing. kalau jumpa kangaroo, lagilah menjerit!





comel kan Alleya? angel in disguise. haha... bestnya! bestnya!

Hari Eidulfitri di Melbourne. How I wish I could join them. uhuk2... next year kalau pergi Boy konvo, summer rasanya. oh summer kat Malaysia pun boleh rasaaaa!!


mummy and daddy looking young and swagggg!!


  
jalan2 lagi.... rasanya macam dah habis 1 Melbourne diorang jalan ni. lepas ni bolehlah diorang jadi tourist guide aku pulak. huhu...





yang paling jeles surelah gambar2 selepas ini.... wuwuuw... siap call aku suruh bukak facetime. uhuk2... sanggup kalian kannn... sanggup!! okaylah terubat sikit rasa hati mak bagi gambar Boy berhingus.
 



 
diorang pergi The Lab! oh jelesnya... café yang ala2 saintis gitu... padahal gelato je pun. kikiki...
 

 
inilah kakak2 yang rajin melayan Alleya. sampai naik tocang katanya. but still can handle. good job!
 

 
dream comes true. punyalah berangan minah ni. mak aku kata layankan beli tshirt frozen tu. kat sini lebih kurang rm20-rm30 tapi kat sana $20. hadoi... lebih kurang rm60 tu... takpelah, sekali sekala. siap crown tu memang becok dia bercerita.
 
 
 
 
 
wah, serious rasa left out tapi aku memang nak makayah aku pergi jalan2 sana dulu before adik aku grad sebab nanti bila nak konvo, tempat tinggal semua limited. makan duit kat situ. kalau pergi sekarang, duit untuk jalan2 and shopping. duit hotel and transport dah jimat. kannn? so next visit is next year. memang cita2 aku pun konon2 mesti nak jalan2 luar Negara 2 tahun sekali. haha... tahun lepas jalan, tahun ni tak. tahun depan jalan. yeay!!
 
 
 
 
 
 
p/s (i) : Boy balik awal tahun depan or akhir tahun ni?
 
p/s (ii) : weekend full with activities.
 
p/s (iii) : minggu depan balik kampung. macam seronok pulak rasa.
 
p/s (iv) : MOGOK!
 
 
 
 
 
18082014 ~ 3.55pm
meja aku ~ bilik guru-subjel umum ILPPG


Wednesday, August 6, 2014

its been almost 10 years of ~ae~

hai hai korang... minggu ni terasa panjang sangat. agaknya minggu lepas dah cuti panjang. jadi bila dah mula bekerja ni, lemau sikit. hari ahad aritu dah sambung cuti dah. haha... suami bangun2 tidur cakap malas nak pergi kerja. aku pun join sekaki lah. haha... hari ni baru hari rabu. fuh, esok khamis. kerja lagi! hoho...

orait, entri ni khas untuk suami. yang dulunya boipren kite. haha... tak sangka pejam celik pejam celik, dah 10 tahun kami bercinta. haha... masuk tahun ketiga perkahwinan. dikurniai seorang cahayamata. Alhamdulillah, ada rezeki kami memiliki zuriat. and it has been ups and down through out the relationship and we managed to hold it together. I love you sayang. terima kasih kerana sentiasa bersabar dengan saya.

our first picture together.


haha... honestly time bodoh2. takde terpikir apa pun. dia ajak tangkap gambar, layankan. plus, suami tangkap gambar dengan budak2 lain juga. huhu... aku rasa time ni betul2 baru lapor diri masuk sekolah sbb meja aku tak bersampul lagi. aku belum hias lagi meja tu. so kami daftar masuk februari. aku rasa dalam februari atau mac gambar ni. huhu...

suami aku ni ramah dari sekolah. disenangi. tapi aku ni jenis biasa2 je. takde nak bergaul sangat dengan orang2. sebab macam luar comfort zone aku. so aku gaul dengan budak kelas jelah. tak tahulah aku tak perasan ke apa, suami bagi signal suka suka kat aku. haha... dia selalu call aku petang2 pun aku still lagi tak perasan dia suka aku. entah, mungkin aku rasa tu normal. hmm... short wire sungguh aku. until lah macam cara dia berbual ala2 macam romantic gittew. ei geleman makkk!!! so aku menjauhkan diri. pikir dia je, aku jadi geli. geli dengan mat2 jiwang, mat2 bunga. haha...

naik form 5 barulah bertegur balik. tapi still awkward. sebab aku dah tahu dia suka aku. haha... dia dah mengaku. lagilah tak reti aku nak berbual. but buat biasa2 dalam kelas. belajar. haha... seronok time teknik JB ni sebab aku perasan aku pandai. lepas SPM pun contact dia gitu gitu je. jumpa sekali dua. lunch dinner time aku part time kerja kat angsana.

masuk matrikulasi Johor sama2. kat situlah mula msg2, gaduh2, itu ini... declare. hahaha... 18 tahun dah bercouple. ceh... tak sangka kami Berjaya menjaga hubungan ni. thanks to my husband lah sebab tahan dengan perangai saya. layankan keburukan. kalau dia tak tahan, memang berkubur lama dah hubungan ni. syukur...




note to self :
1) kurang-kurangkanlah garang tuuuuu...
2) cuba layan suami tu lembut-lembut sikit...
3) buatlah sifat sikap tak senonoh yang boleh malukan suami
4) jaga anak baik-baik. awak tu isteri...





hari jadi suami yang ke 20 rasanya ni. 11 Sept 2006. dah tak berapa nak ingat. huhu... zaman muda remaja. ohhh... rindunya... nak muka begini. badan begini. nak nak nak! hoho...


time konvo aku. somewhere in September 2010. kena check planner. husband punya konvo tahun sebelumnya. dia grad dulu. beberapa bulan selepas ni kami pun bertunang. hehe...


di hari pernikahan kami. 21 Okt 2011. pipi masing2 kembang semangkuk. Alhamdulillah. setelah bertahun2 bercinta, kahwin juga kami. hehe...


hari cukur rambut dan akikah anak kami, Muhammad Umar Aryan lahir pada 12 Oktober 2013. majlis diadakan pada 1 Disember 2013. lengkap kami sebagai sebuah keluarga. Umar nak adik dah ke? sabar ya nak... bagi awak bermain puas2 manja2 dengan mama papa dulu. okay Sayang?





tak terucap dengan perkataan. susah nak ungkapkan. bahagia. content. lengkap. aku rasa hidup ni dah cukup. kini, kami berusaha memberi yang terbaik untuk keluarga. biar anak2 cukup segalanya. cukup makan, pakai, kasih sayang. itu janji kami. selagi bernyawa, selagi tu kami akan terus berusaha.







p/s (i) : esok last bersenang lenang. minggu depan full throttle habiskan module. sem 3 dah tertinggal banyak ni.

p/s (ii) : ya Allah kurniakan aku kesabaran dalam menjalani tanggungjawab terhadap kerja aku dan anak-anak murid ku.

p/s (iii) : bila nak start puasa 6 ni? minggu depan okay tak? atau esok?

p/s (iv) : suami cakap malam ni tak payah masak. yahooooo!!




06082014 ~12.51pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Monday, August 4, 2014

Aidilfitri 2014

hai2 you ols... budak2 dah balik kampung. pesanan aku sebelum balik kampung tadi pumpangpumpang aku marah budak. dah lama tak marah budak macam tu. muka sorang budak ni, eii! macam nak tumbok je. sabar2. tabahkan hatimu Puan Elly. Ya Allah, apa jadi eh? kenapa eh boleh jadi macam ni? kecewa sangat aku rasa. aku dah buat yang terbaik. tapi outcome dia still lagi macam ni. hmmm... sabar lah.

raya tahun ni aku syahdu sikit. makayah jauh. uhuk2... beraya dengan mertua. takdelah tak seronok raya dengan mertua. tapi yelah, tiap2 tahun kan raya bersama 2,2 keluarga. hopefully cikna will join us. rasa sikitlah bersama dgn keluarga. ha.... mak ayah aku pergi mana?


uhuk2... 22julai pagi, mereka telah berlepas ke Melbourne. nak beraya dengan adik aku kat sana. uhuk2... berjuraian lah air mata aku ketika di airport pagi tu. first time ni raya tanpa makayah. pikir je rasa sedih. huhu...


fuh, menggedik gile alleya kat sana. 1st syawal pun adalah hari jadi ayah ke-60. selamat hari jadi cif yazed! I love you sooooo much!!

okay, takmo cerita banyak pasal raya sebab tak berapa syok. huhu... selamat hari raya dari saya, Nurul Eliyana dan suami, Mohd Azuan dan anak kami, Umar Aryan. maaf zahir batin.







p/s (i) : maafkan pemandangan kasut berselirat tu ya.

p/s (ii) : hari isnin. makayah balik hari sabtu. yeay!!

p/s (iii) : hari pertama kerja lepas cuti panjang. hoho... lemaunya.

p/s (iv) : post bersambungan dari sebelum raya dan lepas raya.






240714 & 040814 ~ 8.55am
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Tuesday, July 15, 2014

quick update : #pray4gaza

hai2 salam you ols... busy dengan kerja. busy dengan keluarga. Alhamdulillah dipermudahkan segalanya... maaf terlambat nak mengucapkan selamat berpuasa bagi mereka yang beragama Islam. diam tak diam, dah 17 hari kita berpuasa. tinggal seminggu lebih je lagi untuk kita menyambut hari raya. tahun ni perasaan sedih sikit sebab mak ayah beraya di Melbourne. fuh, kalaulah banyak duit, memang dah ikut dah diorang. huhu... minggu depan hantar mak ayah mesti aku nangis over ni. jangan terbatal puasa sudahhh!


di kala kita bergembira menyambut Ramadhan, sibuk memikirkan juadah berbuka, baju2 raya, duit2 raya, kuih2 raya, hiasan2 rumah dan macam2 lagi... saudara-saudara2 kita di Palestin sedang berjuang untuk hidup. Nauzubillah, really breaks my heart thinking of them, especially the kids and babies yang tidak bersalah menjadi mangsa. dan kebanyakan kematian yang dilaporkan, anak2 kecil pasti terlibat. Ya Allah... lindungilah mereka.

sejujurnya, aku buta isu2 semasa. aku tak tahu sebab musabab peperangan itu berlaku. tapi aku tahu, its totally wrong to attack innocent people, destroy their home. melihatkan gambar2 di facebook, menitis air mata. anak kecil yang pergi mengadap Ilahi. ataupun anak2 yang kehilangan ibubapa. bagaimana mereka nanti? siapa nak besarkan mereka? Astaghfirullah. apakah sebabnya peperangan ini dimulakan. lebih2 lagi di bulan Ramadhan. ketika umat Islam di sana berpuasa.


suka mendengar moto pejuang2 sana.

"bersahur di Palestin, berbuka di syurga"

simple. deep.


saya menyeru kawan2 supaya membantu mereka semampu kita. kita tidak mampu untuk ke sana. kalau di suruh ke sana pun, kita pastilah tidak berani. tapi, ada pelbagai cara kita boleh membantu selain mendoakan keselamatan mereka.

 
 
di harap dengan bantuan kecil kita ini dapat meringankan beban saudara-saudara kita di sana. kita tidak mampu berperang jadi ini sajalah yang mampu kita bantu. selain itu, cubalah kita boikot barangan yang menyumbang ke ekonomi Israel. kita umat Islam berada merata diseluruh dunia. bukan saja Islam yang mengecam tindakan Israel. jadi, sama2 lah kita memprotes, memboikot supaya mereka sedar, kita adalah bersaudara. kita kuat!
 
 







p/s (i) : sedihnya tengok gambar2 budak tercedera dan gugur di sana. rasa macam nak pergi peluk mereka. ya Allah, lindungilah mereka.

p/s (ii) : janji Allah, bani Israel akan lenyap dari dunia. Allahu Akbar!!

p/s (iii) : 10 minit lagi nak balik. hari ni masak lauk simple dimple je. he... lama dah tak masak.

p/s (iv) : kurang seminggu mak ayah and alleya nak fly. sad!






15072014 ~ 4.24pm
meja aku ~ bilik guru-subjek umum ILPPG

Tuesday, June 3, 2014

splinter under skin

entri emosi. kalau agak2 tak boleh terima. sila tekan butang pangkah atas sekali belah kanan.


dah berbulan emosi sebenarnya. tapi as usual, we suppress the emotion down under until its hard to reach out. klimaks dia adalah tengah bulan April hari tu. tapi boleh lagi lah nak tahan2 sebab taknak ambil pusing lagi. kemudian datang lagi bencana awal bulan Mei. ei, tak sedar2 diri lagi tu. kemudian ni nak datang bencana lagi. update facebook like you are 20 years old. ni yang susah bila orang tua baru nak ber'social network. jakun dia lain macam. berak pun nak update kot.

if happen you read this, naiklah angin ke... apa ke. I don't really care. for past A LOT of years, I've been cleaning your shit. so, whatever wants to happen, BRING IT ON!

talking about your right. hei, kata tengah mendekatkan diri pada ALLAH. bagi segala ayat2 Al-Qur'an pada I. dah tengok belum whether you have the right? NO. NADA. NONE. TAK ADA. do you hear me? you don't have even a slight right on what you have been claiming yours. I nak membebel panjang lebar lagi. but I don't want to be like you. I want to keep my sanity in. in Islam and in Malaysia, you don't have any right.

saying, "see you in court" to someone very vulnerable. hoyeahhhh! *clapclap. good for you. if you want to bring this in court, hear me, there's no rule in Malaysia will support your case. you'll lose before stepping into any lawyer's room. and banyaknya duit you nak bayar lawyer. hutang2 tak reti pulak nak bayar.



eh, I dah state 2 points. I think that's enough for someone like you. I mean, someone who puts themselves first before putting somebody else behind them. you taknak pikir. if only you berpikir, things like this won't happen. whatever it is, I had enough of all your drama. seems that, old enough never reach your maturity. good luck though.






p/s (i) : ha, macamlah i tak biasa, kena balik with whatever i said to you. balik2, i yang salah. i am the one had to say sorry to you. that was before.

p/s (ii) : i have a job. i have a husband. i have a stable life.

p/s (iii) : sian ayah lama tak gi mancing. ni nak lepas gian lah tu. goodluck ayah.

p/s (iv) : malam ni ada live tak sukma? how i miss my boys. maybe i don't belong in their lives anymore. aih...







03062014 ~ 10.42am
meja aku ~ bilik guru subjek umum-ILPPG

Tuesday, May 20, 2014

Birthdays celebration (versi belated)

Hai2 you ols... Aku biasalah ala2 konon2 banyak kerja. Haha... Minggu ni lah baru free betul2. Both semesters dah exam. Paper dah siap tanda. Tinggal nak key in markah. Sebenarnya boleh je terus buat. Saja malas nak tunggu last2 minit. Huhu... Mengada kan?


Okay, entry kali ni nak update pasal birthdays yang terlewat nak update. Huhu... First celebration is in March. Oh kasihan anak saudaraku, makcik lewat update. Maafkan Ciyun ya sayang. Hoho... Second celebration is about 2 weeks ago. So here goes..........


 
Natasha Helena turns 2



Happy birthday sayang. ha, Nampak tak nak manja2 dengan atok. suruh pakaikan kasut lah. sakit kaki lah. macam2. huhu...

 
kami celebrate biasa2 aje. dah dekat tengah bulan kannn... hehe... nasib baik atok banyak duit, so belanjalah makan di Tea Garden, Seri Alam. before datang sini, kitorang g Tesco dulu. ingatkan nak makan2 kat Tesco. ha, dah layan diorang main kat playground dalam tu sampai 9.45pm, semua kitchen dah tutup lah namanya. huhu...
 
 
 
 


Umar terbaik! tidur je sepanjang kitorang makan. so bolehlah makan dengan aman. hehe... ini di kala dia 5 bulan, masih lagi senang nak kawal. sekarang..... hamek! macam nak terpulas lengan and bahu ni mendukung dia sambil berpusing2. hehe...



Alleya Adini turns 5


sikit punya susah ha nak tangkap gambar budak 4 orang ni. siap ada peserta tambahan. hehe... comel budak laki depan tu, setiap kali aku angkat ipad nak tangkap gambar, dia pun cepat2 nak masuk dalam gambar. hehe... elena ni! susah sungguh nak tangkap gambar awak!




Umar Aryan tak senang duduk tengok kakak2 and abang main2. sabar ya nak, nanti dah boleh jalan, awak boleh join sekali ya. huhu...
 
 
 
last but not least, these 2 guys are watching Frozen. we gave them some of the cake and Alleya sangkut lah duduk situ as big fan of frozen. hehe... macam abang2 pulak yang menumpang tonton dengan dia. budak kicik ini....



next, hari raya pulak. nak kena membeli baju raya untuk the girls. and tidak lupa dah tambah sorang lagi anak buah. Aqief Imran. time tu dia dah 10 bulan ke? hehe... tak pandai pulak nak membeli untuk baby ni. huhu... orait, misi survey online dulu.





p/s (i) : soft reminder. baju raya anak2 jangan lupa. jangan sehelai je.

p/s (ii) : budget macam cukup2 makan je untuk raya tahun ni. oh... please, ada tak bonus raya? claim ni bila nak masuk ni? hoho...

p/s (iii) : Alhamdulillah, rezeki ada di mana. aku panggil rezeki yang aku dapat minggu lepas, rezeki ayah aku. terima kasih ayah!

p/s (iv) : mari makan. lapar!







20052014 ~ 12.04pm
meja aku ~ bilik subjek umum-ILPPG

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com