we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, September 25, 2013

set bersalin

hai2 you ols... hari ni hati aku asyik panas je. walaupun hari ni adalah hari gaji. kikiki... gaji masuk harini. separuh hari je dah habis almost half. bayar2 hutang... bulan ni lebih sikit pengeluaran sebab aku dulukan duit aku untuk kakak nurse yang kirim barang kat adik aku. haih, sabar jelahhh... lagi beberapa jam lagi nak balik. oh hati bersabarlah...

okay, entri kali ni nak bercerita pasal set bersalin yang aku pilih. aku ambil set yang berbeza untuk luaran dan dalaman. orang kata kan, nak pakai lama, so lebih baik menjaga betul2. 

okay, kita cerita set dalaman dulu. tadaaaaa... aku ambil yang ini.


okay, yang ni set basic untuk ibu2 dalam pantang. eloknya shaklee ni sebab boleh terus ambil sebaik bersalin. ada sesetengah set bersalin lain kena tunggu beberapa hari. and ada syarat2 lah. contohnya hari pertama hingga 10 ambil kapsul botol A, then 10 hari kemudian botol B, then botol C. so macam pening2 nak pikir semua tu buat apa kan? lagi 1 yang aku suka tentang shaklee ni ialah, dia sesuai untuk bersalin biasa atau operation. yelah, ibu2 sure tak pasti sama ada kita bersalin normal atau tak. misalan dah beli jamu2 tu tiba2 kena operate, dahhh membazir. sebab luka operation tak boleh sebarang ambil ubat and jamu. dan kita pun tak tahu anak kena jaundice atau tak kan? kalau anak jaundice, ibu2 tak boleh ambil jamu2. jadi, pilihan terbaik ialah shaklee. supplement yang dipercayai sejak sekian lama...

untuk fungsi2 nya ialah :

Vitalea - multivitamin (banyak khasiat untuk kembalikan tenaga ibu)
B-Complex - anti stress, mengelakkan meroyan, membantu menstabilkan hormon dan membantu proses penyusuan ibu.
Zinc - membantu proses pembaikan luka dan keguguran rambut
Vita-C - baik untuk luka dan membentuk kolagen

untuk set tambahan pula : 

Ostematrix - mengelakkan sembelit ketika berpantang
ESP - sumber protein untuk ibu dan susu ibu
Alfalfa - milk booster (tidak boleh diambil ketika menyusu bayi jaundice)
Lecithin - mengelakkan dan merawat bengkak susu

kat mana aku beli? setelah mengushar2 beberapa kawan yang menjual dan juga agen2 shaklee yang promote2 di FB, ada kawan aku seorang ni menjual dengan harga terbaik. kira paling murahlah yang ditawarkan dari harga2 yang aku ushar2 tu... kalau ada yang berminat, boleh tinggalkan komen di sini, saya akan beri nombor telefon kawan saya tu... no harm in asking right? tanya je dulu... then boleh survey2 harga lain.



okay then, pasal set bersalin luaran. mula2 pening jugak nak pilih. sebab most set bersalin mesti ada jamu2. kalau 1, 2 maybe aku boleh terima. yelah, aku dah beli set dalaman, so kalau boleh set luaran taknak ada benda makan langsung. membazir kan kalau beli tak makan. jadi ada beberapa yang direkemenkan kawan2, kakak sedara. aku pun google lah segala2 maklumat. then i come across this product...


okay, kenapa set ni? set ni ada teh. dan teh tu adalah satu-satunya item untuk dimakan/minum. jadi tercapai lah niat aku nak jadi set bersalin luaran sahaja. mula2 aku pikir set luaran tak penting. tapi bila ditanya2, ramai cakap, penting untuk kesegaran badan. kena jaga badan sebab nak pakai lama... kesegaran badan, kuatkan badan dan mempercepatkan proses penyembuhan luka. selain tu, emosi pun terjaga sikit sebab bau-bauan wangi-wangian tu menstabilkan emosi ibu2. macam ala2 spa gitteww! hehe... dan specialnya produk ni ada VCO. kalau pakai sebelum bersalin, orang kata boleh memudahkan proses bersalin tu. dan special untuk bakal2 ibu melahirkan anak sulung, produk ni siap bengkung. jadi tak pening2 nak cari beli bengkung kat mana... tapi disadvantage lah bagi ibu anak kedua dan seterusnya... mestilah diorang dah ada bengkung, takkan nak beli lagi kan? sebabnya set ni memang harga dengan bengkung sekali... harga dia standard rm360. ada satu lagi set yang VCO 2 botol, rm390 kalau tak salah...



okay, sekian sahaja maklumat set bersalin pilihan aku. hehe... aku tak review set2 lain sebab banyak sangat. dan kena baca betul2 untuk digest maklumat2 setiap set bersalin tu. yelah, benda kita tak familiar. so kena baca betul2 sebab jamu2 yang ditawarkan tu kita akan consume masuk badan kan. tengok ada side effect tak segala. so, set bersalin ni tak boleh buat main tauuu....





p/s (i) : terasa macam hari ni hari khamis. esok jumaat. haih!

p/s (ii) : few more days is it, Lil Honey?

p/s (iii) : terasa macam nak melancong pulak... 8 jam ke Melbourne, takde hal lah. yang jadi hal? money money money. huhu...





25092013 ~ 4.09pm
meja aku ~ bilik guru-ILLPG

Tuesday, September 10, 2013

preparation for the newborn

hai2 you olss... pagi yang kelam. mendung je. lagi layu mata ni rasa. huhu... niat hati nak tido dulu pagi ni tapi best pulak berbual dengan cikgu sebelah ni. indian teacher and sangaaaaaaaat baik! suka berbual dengan dia. and we share a lot of things in common. hehe... tu yang makin sedap bercerita. lagilah lagi 2 orang cikgu KV pergi kursus, so... dia ni jelah teman berbual dan teman mengumpat. kikiki.... astaghfirullah.

okay2, entry kali ni nak bercerita pasal persediaan untuk menjadi ibu dan bapa. wuhuuu... few more weeks. kena siapkan kerja betul2 ni. modul kedua hampir habis. hopefully by today boleh habiskan. esok masuk modul ketiga. ei risau pulak lah tak sempat habiskan modul. insyaAllah, sempat. semoga dipermudahkan...

seperti bakal2 mommy and daddy yang lain... kami sudah membeli pakaian2, toiletries segala2 benda2 yang diperlukan untuk newborn. tak pasti cukup ke tak. tapi takpe, lepas bersalin pun still lagi boleh membeli. just bukan aku lah yang membeli. suami ke... mak ke... cikna ke... tak kisahlah siapa2 but kalau taste suami ni, kureng percaya. hehe... takpe, consultant lain ada untuk menasihatkan pembelian suami. bila dah akhir2 bulan ni, benda yang aku betul nak beli ialah almari baby. hmmm... cerewet sikit aku nak memilih. yang mak aku pilih, aku takdelah tak berkenan but quite expensive. and kalau boleh aku nak yang simpler. but mak aku tetap nak beli jugak. dia cakap, perabot tu untuk diletakkan kat rumah dia. so mestilah dia yang berkenan. kalau kat rumah aku nanti, aku beli sendiri. haha... so, hadiah from mak and ayah.


alamak, tak nampak sangat eh almarinya? hehe... apa fungsi lah aku letak gambar ni tapi tak nampak almari. then baby cot pulak... aku takde niat nak beli baby cot pun walaupun sangat geram tengok baby2 cot di luar sana. sebab ada orang menasihatkan awal2 ni tak perlu katil baby. sebab nanti baby akan sentiasa dengan kita. kalau letak kat katil then baby nangis, kena angkat dia. then letak balik. then nangis angkat dia. then letak balik... nanti mak penat, luka bersalin pun lambat baik nanti. so... aku decide, kalau nak beli pun nanti nak naik kerja. tengoklah macam mana... so baby cot dalam gambar tu, Helena yang punya. pinjam lah kejap ye sementara.

tadaaaaaa... 2 bulan baru benda ni sampai. aku order selepas aku keluar dari hospital kluang yang warded kali pertama tu. baru beberapa minggu lepas sampai. beli sekali set untuk kak anne. syukur sampai set nya sebelum kak anne bersalin. hehe... comel takkk? ni husband yang pilih dari album si penjual. and aku adjust2 sikit. nak fabrik jalur yang macam mana... nasib baik si penjual very profesional and pakar. senang je nak order. sediakan duit jelah. hehe... aku beli mattress set je. ada jugak crib set tapi disebabkan aku takde baby cot, buat apa nak beli crib set. hehe... request buat 'ae jr'. huruf 'a' terbesar lah pulak jadi 'A'. tak kisahlah. hehe... dan monkey tu sangat comeeeell! tema animal kingdom.


last week jugak baru dapat membeli beg diapers or mom's bag. beg ni selepas melahirkan penting untuk isi barang2 pakaian baby, toiletries yang berkenaan dengan baby bila travel. bukan setakat travel jauh. untuk keluar berjalan rumah orang ke... berjalan ke shopping mall ke, ni lah paling penting. nak letak pampers segala. beli 2. hehe... tamak kan? 1 yang sling. 1 lagi backpack untuk si bapak. kikiki... senang nak angkat katanya.

gambar ni masa beli rak buku untuk tempat kerja baru. then beli pampers sekali. konon2 nak tunggu baby fair baru nak beli pampers. but suami takmo tunggu. dia kta nanti, nanti nak beli... last2 terlambat kang. so atas saranan beberapa orang, amik brand PETPET. katanya skin-friendly sebab baby kan senang alergic and rashes. brand ni paling friendly dengan kulit baby. 8 months and counting.


banyak lagi barang2 yang belum beli. set bersalin untuk ibu pun belum beli lagi. tengah survey2 brand apa best. dan nasihat beberapa orang, survey je dulu sebab tak tahu bersalin normal or operate. baby kuning ke tak. jadi nanti dah bersalin, suruh suami pergi beli. he... macam2 aku nak suruh suami beli lepas bersalin. kesianlah suami... hehe... ha, stroller and breast pump aku tak beli lagi jugak. zaman sekarang kan benda2 ni penting. so aku pikir, sepanjang cuti bersalin, anak menyusu dengan kita. nanti nak kerja lah baru beli. stroller pulak buat apa beli cepat2 sebab bukan boleh keluar jalan2 pun. lepas berpantang baru boleh keluar kan. lagipun, pinjam Helena punya jugak. hehe... jimat sikit.


last but not least. pictures nephew baru. nama dah ada, biar bapak dia umumkan dulu. hehe... welcome to the world baby! semangat sungguh budak kecik ni!








p/s (i) : perut ni rasa semacam pulak. Happy 35th Week, Lil Honey!

p/s (ii) : okay, mata dah mengantuk. so... yok lelapkan mata kejap sebelum pergi kelas pukul 11am.

p/s (iii) : macam mana eh nak latih budak berdisiplin?

p/s (iv) : esok birthday suami!





10092013 ~ 9.19am
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com