we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, September 25, 2013

set bersalin

hai2 you ols... hari ni hati aku asyik panas je. walaupun hari ni adalah hari gaji. kikiki... gaji masuk harini. separuh hari je dah habis almost half. bayar2 hutang... bulan ni lebih sikit pengeluaran sebab aku dulukan duit aku untuk kakak nurse yang kirim barang kat adik aku. haih, sabar jelahhh... lagi beberapa jam lagi nak balik. oh hati bersabarlah...

okay, entri kali ni nak bercerita pasal set bersalin yang aku pilih. aku ambil set yang berbeza untuk luaran dan dalaman. orang kata kan, nak pakai lama, so lebih baik menjaga betul2. 

okay, kita cerita set dalaman dulu. tadaaaaa... aku ambil yang ini.


okay, yang ni set basic untuk ibu2 dalam pantang. eloknya shaklee ni sebab boleh terus ambil sebaik bersalin. ada sesetengah set bersalin lain kena tunggu beberapa hari. and ada syarat2 lah. contohnya hari pertama hingga 10 ambil kapsul botol A, then 10 hari kemudian botol B, then botol C. so macam pening2 nak pikir semua tu buat apa kan? lagi 1 yang aku suka tentang shaklee ni ialah, dia sesuai untuk bersalin biasa atau operation. yelah, ibu2 sure tak pasti sama ada kita bersalin normal atau tak. misalan dah beli jamu2 tu tiba2 kena operate, dahhh membazir. sebab luka operation tak boleh sebarang ambil ubat and jamu. dan kita pun tak tahu anak kena jaundice atau tak kan? kalau anak jaundice, ibu2 tak boleh ambil jamu2. jadi, pilihan terbaik ialah shaklee. supplement yang dipercayai sejak sekian lama...

untuk fungsi2 nya ialah :

Vitalea - multivitamin (banyak khasiat untuk kembalikan tenaga ibu)
B-Complex - anti stress, mengelakkan meroyan, membantu menstabilkan hormon dan membantu proses penyusuan ibu.
Zinc - membantu proses pembaikan luka dan keguguran rambut
Vita-C - baik untuk luka dan membentuk kolagen

untuk set tambahan pula : 

Ostematrix - mengelakkan sembelit ketika berpantang
ESP - sumber protein untuk ibu dan susu ibu
Alfalfa - milk booster (tidak boleh diambil ketika menyusu bayi jaundice)
Lecithin - mengelakkan dan merawat bengkak susu

kat mana aku beli? setelah mengushar2 beberapa kawan yang menjual dan juga agen2 shaklee yang promote2 di FB, ada kawan aku seorang ni menjual dengan harga terbaik. kira paling murahlah yang ditawarkan dari harga2 yang aku ushar2 tu... kalau ada yang berminat, boleh tinggalkan komen di sini, saya akan beri nombor telefon kawan saya tu... no harm in asking right? tanya je dulu... then boleh survey2 harga lain.



okay then, pasal set bersalin luaran. mula2 pening jugak nak pilih. sebab most set bersalin mesti ada jamu2. kalau 1, 2 maybe aku boleh terima. yelah, aku dah beli set dalaman, so kalau boleh set luaran taknak ada benda makan langsung. membazir kan kalau beli tak makan. jadi ada beberapa yang direkemenkan kawan2, kakak sedara. aku pun google lah segala2 maklumat. then i come across this product...


okay, kenapa set ni? set ni ada teh. dan teh tu adalah satu-satunya item untuk dimakan/minum. jadi tercapai lah niat aku nak jadi set bersalin luaran sahaja. mula2 aku pikir set luaran tak penting. tapi bila ditanya2, ramai cakap, penting untuk kesegaran badan. kena jaga badan sebab nak pakai lama... kesegaran badan, kuatkan badan dan mempercepatkan proses penyembuhan luka. selain tu, emosi pun terjaga sikit sebab bau-bauan wangi-wangian tu menstabilkan emosi ibu2. macam ala2 spa gitteww! hehe... dan specialnya produk ni ada VCO. kalau pakai sebelum bersalin, orang kata boleh memudahkan proses bersalin tu. dan special untuk bakal2 ibu melahirkan anak sulung, produk ni siap bengkung. jadi tak pening2 nak cari beli bengkung kat mana... tapi disadvantage lah bagi ibu anak kedua dan seterusnya... mestilah diorang dah ada bengkung, takkan nak beli lagi kan? sebabnya set ni memang harga dengan bengkung sekali... harga dia standard rm360. ada satu lagi set yang VCO 2 botol, rm390 kalau tak salah...



okay, sekian sahaja maklumat set bersalin pilihan aku. hehe... aku tak review set2 lain sebab banyak sangat. dan kena baca betul2 untuk digest maklumat2 setiap set bersalin tu. yelah, benda kita tak familiar. so kena baca betul2 sebab jamu2 yang ditawarkan tu kita akan consume masuk badan kan. tengok ada side effect tak segala. so, set bersalin ni tak boleh buat main tauuu....





p/s (i) : terasa macam hari ni hari khamis. esok jumaat. haih!

p/s (ii) : few more days is it, Lil Honey?

p/s (iii) : terasa macam nak melancong pulak... 8 jam ke Melbourne, takde hal lah. yang jadi hal? money money money. huhu...





25092013 ~ 4.09pm
meja aku ~ bilik guru-ILLPG

0 comments:

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com