we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, August 28, 2013

K.O.S.O.N.G

hai2 you ols... aku tinggal sorang2 kat bilik guru ni. actually lupa hari ni ada jamuan raya bengkel Kimpalan. aku bawak bekal sikit punya banyak. mak mertua buat roti john. bapak mertua aku beli nasi lemak siap ada rendang. mana tak kenyang... aku perasan suara ketua unit aku macam tak sukalah aku tak join. tapi serius, kalau ada ruang kosong dalam perut ni, aku pergi dah. ni full to the max.

okay, entry kali ni aku nak meluahkan perasaan sikit. pasal hidup yang rasa kosong. aku ingatkan bila dapat pindah JB ni, aku seronoklah... yelah, hometown kan. tapi disebabkan suami jauh, perasaan tu tetap rasa tak best. macam duduk kat Kluang, i go home for nothing. plus, duduk rumah mertua. bukan aku tak suka. best duduk rumah mertua, dimanjakan. hehe... tapi tulah... rumah sendiri kan lain dengan rumah mertua. dan rumah sendiri pun sebenarnya... tengah panas. kalau balik pun menambahkan beban kepala.

jadi kesimpulannya... aku rasa aku patut tinggal sendiri. biarlah tanpa keluarga mertua atau keluarga sendiri. tapi dengan keadaan diri aku ni yang makin sarat, kena lupakan sebentar niat tu. tahun depan memang nekad aku walau suami tak dapat pindah JB, aku tetap akan tinggal rumah sewa bersama anak. and no one can stop me.

currently, emosi tak stabil. pikir bukan2 sikit pun hati dah rasa sayu. suami pun busy. busy cuci toilet, busy open house. so aku buat keputusan tidur malam 9pm ke 10pm. biar tidur aku cukup. hati pun tak sakit sangat. yelah dah mengandung 8 bulan lebih ni, emosi kurang stabil. lagilah bila menjaga diri sorang2. sedih kan? aku berdoa masa dalam pantang, takde siapa kacau emosi aku. aku takut hilang kawalan je. yelah, suami pun jauh nak melayan. jadi, baik aku prepare diri.





p/s (i) : suami janji nak uruskan pertukaran dia. dia buat atau tak?

p/s (ii) : bilik ni melampau2 panas. menambah panas di hati.





28082013 ~ 1.56pm
meja guru ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Tuesday, August 27, 2013

Pregnant Week 33

hai2 you olss... sekarang tengah lunch break. untung duduk rumah mertua, tiap2 pagi mak mertua aku sure masak. tak kisah lah masak apa pun, sure dia akan masak. kadang2 nasi berlauk. hari ni nasi goreng daging. huntong tak huntong kauuuuu... makin sehat aku duduk permas ni. hehe... tapi minggu depan adik ipar aku dah balik Shah Alam. hmm... walaupun takdelah berbual sangat dengan dia but bila dia ada tu, rasa selamat. hehe... kalau nak mintak tolong dia pun senang je... takpelah, sikit je masa lagi aku nak bersalin.

Alhamdulillah... banyak cabaran yang aku dan suami lalui lepas berkahwin. yelah, dengan usaha nak mengandung nya sampai habis beribu-ribu. sesetengah orang rezeki diorang dapat anak cepat je. tapi kami? Allah lebih mengetahui dan Alhamdulillah, awal tahun ni kami mendapat khabar yang amat gembira. kurniaan Allah yang kami tunggu lebih setahun...


sebabkan selama setahun lebih, aku memang rajin beli UPT (pregnancy test) selalu negatif je. setiap bulan lah sure aku akan membeli. eh, setiap bulan macam extreme sangat. ala2 2, 3 bulan sekali lah aku beli. sebab period aku memang regular. so tak sempat syak mengandung dah datang bulan. hehe... kami pun sentiasa buat treatment kat hospital kerajaan, swasta habis beribu-ribu. last2 kami buat keputusan untuk stop semua2 ni dan cuba secara natural. taknak ambil ubat2 hormon apa lagi dah... dan alhamdulillah, rezeki kami mudah apabila aku dirujuk pakar di hospital besar. aku kata nak stop treatment kan? kali ni berbeza sebab kami redha dan pasrah. takde letak harapan seperti dulu2. dan alhamdulillah... visit kedua dah membuahkan hasil. kiranya sambil menanti visit ketiga tu, period dah lewat dan keputusan ialah positif! dan disebabkan paranoid kerisauan melanda over2. aku beli banyak UPT sebab nak tengok simbol positif tu banyak2. hehe...

pengalaman masa mengandung... Alhamdulillah, orang kata, susah nak mengandung tapi sepanjang pregnancy mudah. aku admit, aku rasa pregnant anak ni mudah je. aku takde morning sickness. aku takde sakit2. sampailah usia 5 bulan lebih. salah sendirilah senang cakap. aku ke Melbourne maybe melasak amat sangat. bayangkan kitorang berjalan kaki dari one place ke one place yang jauhhhh amat. then ada sekali aku terpelecok kat traffic light. huhu... so disebabkan tu mungkin salah satu penyebab aku dimasukkan ke hospital selain tidak menjaga hygiene diri.

3 kali masuk hospital. memang aku dah serik. pertama sebab ketuban bocor. 8 hari aku kat hospital. kena bedrest. masuk pada usia kandungan 22 minggu, keluar usia almost 24 weeks.


kali kedua ujian darah fail. katanya macam ada jangkitan. so mula2 ayat doktor sedaaaaap je, "masuk wad 1 malam eh, kita nak pantau" ha, hamek kaaau! 12 hari aku dalam hospital. masuk usia 26 minggu, keluar usia 28 minggu. orang kata tak sempat tengok cahaya matahari. makin putih aku dalam hospital. wuahahaha!


dan kali ketiga sebenarnya sebab keracunan makanan. demam on off muntah2 buang2 air. tapi sebab risau keselamatan anak, pergi jugaklah hospital. ingatkan nak cek je. rupanya kena warded. nasib baik 2 hari je... makanan 1st kelas dia kelasssss gitu. hehe... masa ni usia kandungan 31 minggu.




dan sekarang alhamdulillah... semoga dipelihara kesihatan. minggu ni dah nak masuk 33 minggu. baby gerak sekarang pun yang keras2. agaknya ruangan dah sempit. so dia bergerak sikit je tapi sakit. huhu... takpe2, i suka rasa. he... muka dah sembab, kaki dah sembab. homai... gemok amat! mak dah warning awal2 kena diet sungguh2 lepas bersalin ni. berusaha!





buat suami tersayang, 

terima kasih melayan manja mengada menggedik isterimu ni baik tak mengandung, mengandung and lepas ni dah ada anak. hehe... mari bina keluarga bersama!








p/s (i) : walaupun dah berada di JB, keseronokan tu tak 100% sebab suami masih di Melaka. esok dia ke KL, moga dimudahkan urusan.

p/s (ii) : minum air soya lah pulak. ish, my mother-in-law is the best! bungkus siap roti dan air tawukkk!

p/s (iii) : 2 jam lagi bekerja. balik nak fotostat modul. nak singgah jusco tak? bila sorang2 rasa pathetic. kikiki...






27082013 ~ 3.09pm
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Friday, August 23, 2013

~ae~ 9th anniversary

hai2 you olss... salam jumaat penuh berkat. hari ni, langsung takde kelas. alhamdulillah, disebabkan malam semalam pun tidur tak berapa nyenyak. so... bila takde kelas tu adalah satu blessing. huhu... sambil2 tu, online lah. dah tu... tak tahu nak buat apa dah. nak sarap, perut kenyang lagi. so so so? kita update blog. nak kembalikan kerajinan update blog. ni kesian blog ni. sebulan ada 1 entri, 2 entri... ciput2 je. maafkan saya. huhu...

okay, seperti tajuk yang tertera. ae dah berumur 9 tahun! kalau ada anak ni dah darjah 3. hehe... alhamdulillah... kami still standing, still strong. and actually we are getting stronger. memang kami baru berkahwin belum lagi 2 tahun. orang cakap, couple dan kahwin 2 benda yang berlainan. betul, memang lain. komitmen yang berbeza dan semua2 lah. tapi ada satu benda yang sama dan itulah yang paling penting. HATI. hati kami tetap sama. hati ni yang menyatukan kami. ewaaahhhh! kau joyah, hari jumaat ni nak guna ayat gempak2 pulak. kikiki... nak tengok gambar kami zaman kurus2? (time tu orang cakap kitorang gemok jugak. sekarang apatah lagi. haha...)



hari anniversary kami adalah pada 24Ogos. tapi disebabkan nak buat surprise, 23Ogos tu pun jadilahhh... huhu... jadi dengan bantuan beberapa orang (dirahsiakan) sebab nak bagi lebih suspen pada suami, dapatlah saya merealisasikan surprise yang tak seberapa ni. yelah... aku tak pernah buat benda2 macam ni. konon2 nak cari online florist je. tapi kat melaka tak jumpa pulak... so, terpaksalah contact beberapa orang yang superbbbb supportive! thank you thank you. tanpa kalian takkan dapat bagi bunga secantik ni pada suami. kalau florist sure kecik je jambangannya.


kenapa daisy? kenapa tak rose? kan lebih romantik? haha... sebab daisy favourite flower aku. huhu... takkan lelaki ada favourite flower kan? so aku nak bagi suami mestilah bagi benda yang aku suka. rose tuuu... macam dah common sangat. cantik memang cantik. lagi2 kalau jambangan rose merah darah. caiirrrr... tapi tak meaningful. so bincang2 dengan kawan yang boleh tolong tu, bagitau bajet dia cakap boleh bagi coklat sekali! weeee... ferrero roche lagi youuu... happy tak happy? ada florist nak bagi? sure diketuknya mahal2 gilos.

untuk kad ucapan...


nervous wooo nak bagi suami. dahlah nak bagi hari jumaat. jumaat dia tu macam dah hujung minggu. kang tak pasal2 terpacak kat JB. haru surprise aku. so slow2 lah pujuk suruh pergi kerja. hehe... nasib baik tak kantoi apa2. weeeee... terima kasih kepada yang membantu. jasamu akan dikenang sampai bila2!




untuk gerekku (kena sebut gerek sebab ni ulangtahun couple. huhu...),

terima kasih sebab selalu berpegang pada janji yang awak bagi dari first kita berkawan sampailah kita bercouple, kita bertunang, kita kahwin dan kita nak jadi mak dan ayah dah. terima kasih sebab selalu bersabar dengan perangai saya. terima kasih menerima saya seadanya. terima kasih menerima setiap perubahan saya sepanjang kita berkawan, berkenalan, berkahwin. 9 tahun bukan tempoh yang sekejap. dan 9 tahun ni, awak adalah awak. awak tak pernah berubah (walaupun kurang romantik dah). tapi awak tetap awak, yang sentiasa buatkan saya rasa paling istimewa di dunia ni. terima kasih kerana masih lagi setia bersama saya. dan saya minta maaf atas segala perlakuan buruk, salah, jahat saya terhadap awak. bimbing saya ke arah kebaikan... saya akan cuba berubah untuk keluarga kita. our child is coming. and i feel more more more blessed. susah nak describe dengan kata2. yang penting, saya bahagia. saya harap awak pun rasa begitu.






p/s (i) : aku sebenarnya nak uji laki aku ingat tak dah berapa tahun kitorang couple. tapi aku tahu nanti last2 aku yang kecewa. haha... so, baik aku tulis terus. 9 tahun.

p/s (ii) : mamat tu dah otw balik JB dah. bertuah betul! lari plan aku. haish! tak dapatlah nampaknya nak membeli hadiah.

p/s (iii) : so... plan sambut anniversary masih tiada. kasihan suamiku. sebab family aku buat family dinner. uhuk2...

p/s (iv) : the baby is cominnnngg... moga diberi kekuatan menyiapkan segala tugasan sebelum maternity leave.






23082013 ~ 10.46am
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Wednesday, August 21, 2013

new workplace; ILP Pasir Gudang

hai2 korang... sighhhhhhhhhhhh panjang. lama aku tak update blog kan. sekarang ni macam2 halangan rasa. huahahaha... halangan kah? jap aku cek last entry aku pasal apa... macam banyak hutang cerita dengan you ols readers According To Yanna. phuiih! perasan! oh last cerita pasal aku warded second time tu. uish, lama dah story tu. hoho... aku ni keluar masuk hospital je ceritanya. moga2 selepas ni, aku dan anak dalam kandungan ni sihat selamat sehingga selamat melahirkan dengan sempurna. moga anak ni kuat dan sihat!

okay, aku tahu aku banyak hutang cerita. tapi bila dah lama sangat berlalu, jadi macam mood nak bercerita tu sudah terbang entah ke mana... hoho... jadi, benda hot terkini dalam hidup aku sekarang ialah... aku dah bertukar tempat kerja. yeay! walau bukan di JB, tapi di PG, aku bersyukur sebab dekat dengan makayah. if anything, anytime boleh jumpa diorang. dan buat sementara waktu, aku tinggal rumah mertua. sebab lagi dekat nak ke tempat kerja. dengan keadaan makin sarat ni, tak larat rasanya nak drive jauh2. huhu...

okay, cerita pasal perpindahan. aku dapat tahu pun time tu aku dalam hospital. blur2. sebab langsung tak dapat maklumat apa2. so aku tunggu surat jelah. sekali aku masuk hospital kali kedua, dapat pulak kena pergi kursus yang berkaitan perpindahan tu. aisehhh... macam mana nak pergi. so aku bagi alasan kesihatan untuk tidak hadirinya. ramai tak galakkan aku pergi. termasuk mak ayah aku, ketua panitia and kawan2. yelah... perpindahan aku ni bukan ke sekolah tapi ke Institut Latihan Perindustrian di mana pelajar2 KV batch baru diletakkan. soooo... totally benda baru. aku pun pikir macam nak tolakk...

tapi apa cerita tiba2 aku terima? kisahnya... aku dah berbincang lama dengan suami dan dia galakkan aku terima. bandingkan Kluang dengan Pasir Gudang, lebih baik tinggal berdekatan keluarga walaupun jauh dengan suami. sekurangnya ada yang memantau sakit lelah diri ni kan. mak tak galakkan sebab dia risau Skudai-PG amat jauh. kang dah ada anak jaga sorang2 kat PG susah pulak. aku pikir balik, berbanding Kluang, PG jauh lebih dekat dengan Skudai. dan aku lagi rela jaga anak sorang2 di PG daripada jaga anak sorang2 di Kluang. betul takkk?

jadi... hari Jumaat sebelum cuti raya 2 minggu, adalah hari terakhir aku di KV Kluang. majlis ringkas diadakan untuk aku di mana aku kena berucap. tunggang terbalik ayat aku sampai ramai orang2 penting yang aku terlupa sebut. hampessss! sambil berucap sambil menangis jugaklah. budak2 pun aku tak bagitau. yelah, nanti diorang sedih2 kang aku nangis. huhu... baik aku diamkan diri. dannnn... seronoknya, aku dapat hadiah dari cikgu2. inilah diaaa! tadaaaa!



kepada warga KV Kluang,

pertama sekali, saya nak mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga di atas penerimaan tuan puan kepada saya. terima kasih di atas tunjuk ajar selama saya berkhidmat di KVK. saya juga ingin meminta maaf. saya tahu saya budak baru belajar banyak lagi yang perlu saya belajar. jadi maafkan saya jika ada keterlanjuran dalam kata-kata dan tingkah laku saya. 


buat teristimewa, housemateku, 

Cik Edayati Sallehin. terima kasih selalu ada bersama2 aku susah dan senang selama hampir 3 tahun aku kat asrama tu. terima kasih menjadi sahabat yang sekepala mengong2 bersama2. kenangan kita dan Shahida Hani sangat istimewa. dengan kalian, hidup rasa makin ceria. lengkap. tapi apakan daya, kita masing2 paham dengan kedudukan kita sebagai isteri yang ingin dekat dengan suami. kerana itu, kita bertiga berpisah (walaupun aku tak duduk dengan suami lagi. haha...) aku jugak nak minta maaf sekiranya selama kita berkawan, ada salah silap atau kata2 yang membuatkan ko terkecil hati. sungguh takde niat. dan aku doakan semoga ko juga dapat pindah berdekatan suami.


untuk anak2 murid, aspuri dan pelajar KV Kluang,

semoga apa yang teacher curahkan, kalian gunakan ke arah kebaikan membaiki diri menjadi lebih baik. teacher pun manusia biasa, ada salah dan silap. teacher mintak maaf jika kata2 teacher banyak yang menyakitkan. sesungguhnya, dengan korang, memang tak boleh cakap lembut2. sebab korang ni degil sangat! heh! kalau cakap lembut sure korang tak dengar. so baik teacher guna ayat makan2 dalam punya. hoho... teacher doakan semoga kalian berjaya dalam pelajaran. jangan nakal2 sangat. especially aspuri, jangan pening2kan kepala Bonda, paham? dulu teacher ada bolehlah nak marah2. korang jangan ambil kesempatan Bonda tak marah2 tau...





p/s (i) : 21hb sudahhh... esok hari gaji. sabtu anniversary. masih tak pikir lagi plan macam mana. yang penting, mak dah pesan kena jaga Alleya hari sabtu berkenaan. whatttt?

p/s (ii) : mata pedih2. adoi... mood malas sudah kembali. padahal kerja nak siapkan modul ada je ni. ish... kejap lagi akan cuba pupuk semangat rajin ya.

p/s (iii) : nak balik IE ke takkk? nak balik ke takkk?

p/s (iv) : esok check up dengan Dr. Tokha. semoga semuanya sihat...





21082013 ~ 2.37pm
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com