we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Tuesday, December 17, 2013

Umar Aryan 2 bulan

Hai2 kalian... Rinduuuu sangat nak taip blog. Tapi as you all know, i dah jadi mak. Memang tak sentiasa menjaga anak tapi ada je benda nak kena buat. Tambah2 lagi anak taknak menyusu badan sangat. Jadi... Kenalah pam. Perghh... Mencabar jugak nak pam dan susukan. Tapi alhamdulillah... Ringan sikit bila guna botol sebab suami dan orang lain boleh tolong susukan. Kalau tak, memang kita jelah kan? Hehe...


Sooo... Entri kali ni nak bercerita pasal anak lah. Hehe... Yelah, tengok2 entri Nov ada 1 entri je? Ui, busy sangat aku sampai takleh nak update blog kan? Yelah, masa yang ada, aku terus tidur. Sebab masa tidur Umar ni berubah2. Jadi bila dia tidur, aku pun tidur. Hehe...

Umar Aryan Day 2


Time ni anak aku nampak putih kan? Pipi pun nampak tembam. Hehe... After 12 days in hospital, tembam jugak tapi berat dia susut 200gram. Oh, setiap hari aku nangis menunggu kepulangan dia... Dan syukur Alhamdulillah, hampir 2 minggu dalam hospital, doktor sahkan Umar sihat.



Masa awal2 minggu aku berdoa semoga anak cepat besar sebab dia kecik sangat... Nak pegang pun takut. Nak mandikan apatah lagi. Mak pun tak berani. Huhu... Siap upah bidan seminggu untuk mandikan Umar. Huhu... Sebulan pun naik 600gram saja. Dalam kepala, kesian anak aku. Tak cukup minum agaknya sebab tu badan tak naik sangat. Huhu...

Cubaan skin-to-skin Papa dengan Umar Aryan. Disebabkan perut dia asyik kembung masa awal minggu dia balik rumah, jadi kedudukan macam ni lah paling selesa dia tidur. Kalau tak, memang nangis ajelah... Memang berminggu2 tak cukup tidur. Huhu... Suami aku lah teruk. Siang nak kerja lagi.



Hadiah dari Mama Anne dan Abah Jan. Setakat ni dia tak suka lagi nak duduk situ. Tapi hari tu balik rumah mak mertua, diorang beli rocker jugak. Mula2 dia taknak tapi lama2 haaa... Nyenyak tidurnya...




Time ni pipi dah naik sikit. Lawa tak katil? Hehe... Sebab beli katil ni lah habis duit kutu bulan 9 haritu. Hehe... Padahal plan nak beli barang sikit2 je. Huhu...last2, ha hamek kauu... 



Hehe... Tengok gambar ni mesti nak gelak. Duyung ke dugong? Kikiki... Time ni Helena pun ada tapi dia pergi berak kejap. Lama pulak tuuu... Sebab meragam dulu. Nangis dulu. Barulah dia berak. Kikiki... Comel sangat!



Okay, gambar skin-to-skin attempt oleh Papa...




Dan kini... 2 bulan. Makin bulat, makin semangat, makin becok nak berbual. Seronok berbual dengan dia. Tapi bila dia kejut 4 pagi untuk berbual, ini tidak seronok! Huhu... Cayang anak Mama ni!




Banyak gambar nak tunjuk perubahan fizikal Umar Aryan. Nanti dapat laptop, aku edit nak cerita panjang lebar. Lagipun, sambil jaga Umar dan update blog, banyak aral melintang. Huhu... Ni dia bangun nak berbual. Susu dah banyak minum dah. Mamat ni satu peel, takleh banyak sangat susu. Nanti muntah. Huhu...






P/s (i) : baru pukul 4pm. Lambat lagi isi rumah nak balik. Aku ngantuuukkk. Huhu...

P/s (ii) : kaki Umar ni dah macam kaki Elena masa baby dulu. Mengayuh dia. Hui...

P/s (iii) : doa sekarang kenalah spesifik. Contohnya : semoga dapat minum air sejuk kejap lagi. Hehe...





17122013 ~ 3.58pm
Depan tv ~ ruang tamu - rumah Impian Emas

Saturday, November 2, 2013

anugerah terindah yang pernah kumiliki

salam you ols... baru lepas susukan dan tidurkan Umar Aryan. alhamdulillah, 2 hari ni senang nak jaga dia. semoga berterusan. malam kelmarin kami rushing ke hospital pukul 4am. disebabkan dia tak boleh tidur dan asyik nangis je. rupanya kembung perut. lepas jumpa doktor, makan ubat dan susukan, terus nyenyak sampai tengahari. bengkak susu aku. kena pam sebab Umar tak bangun tidur. huhu... tapi sekarang syukur. everyday, kami belajar benda baru. sebab new parents, banyak lagi kami kena belajar. untuk suami, kena belajar dukung dan pegang baby. huhu... sangat2 awkward dan aku seram tengok. kikiki...

entri kali ni update suka2 je. aku nak luahkan rasa keberuntungan diberi suami yang sangat2 memahami dan sangat2 bertanggungjawab. dulu222222, aku pernah story pasal lagu tema percintaan kami. mungkin readers tak ingat sebab dah lama sangat dah woi. huhu... lagu tema kami ialah dari SO7 - Anugerah Terindah yang Pernah Kumiliki. liriknya seperti di bawah : 

Melihat tawamuMendengar senandungmuTerlihat jelas dimatakuWarna-warna indahmu
Menatap langkahmuMeratapi kisah hidupmuTerlihat jelas bahwa hatimuAnugerah terindah yang pernah kumiliki
Sifatmu nan s'laluRedakan ambisikuTepikan khilafkuDari bunga yang layu
Saat kau disisikuKembali dunia ceriaTegaskan bahwa kamuAnugerah terindah yang pernah kumiliki
Belai lembut jarimuSejuk tatap wajahmuHangat peluk janjimuAnugerah terindah yang pernah kumiliki



ya, merekalah anugerah terindah yang pernah aku miliki. suami dan anak. syukur aku panjatkan ke hadrat Ilahi kerana memberi peluang merasai menjadi seorang isteri dan menjadi seorang ibu. selama lebih setahun mencuba untuk mendapatkan anak, Allah murahkan rezeki kami. dikurniakan nikmat merasai pengalaman mengandung. Alhamdulillah, dengan beberapa rintangan, kami selamat sampai ke minggu 39 dan lahirnya seorang anak lelaki yang kami beri nama Muhammad Umar Aryan.



  • MUHAMMAD maksudnya TERPUJI. 
  • UMAR maksudnya YANG MEMAKMURKAN. 
  • ARYAN maksudnya KEKUATAN.

sepanjang seminggu pertama berpantang, hati aku sebak je. yelah, aku bersalin tapi dah macam orang sakit apa dah... macam aku tak mampu nak buat apa2. dengan anak dalam wad. lagi tambah rasa kesedihan. mandi pun mak yang mandikan. suami pulak ulang alik hospital, jalankan tanggungjawab ayah dan suami. ya Allah, besar pengorbanan mak dan suami. tanpa keluarga yang membantu, aku tak tahulah macam mana nak harungi minggu2 awal berpantang. dan alhamdulillah... genap 12 hari, anak boleh keluar wad. tapi... 12 hari tu pun dah cukup lama. aku sedih pikir anak membesar dalam wad. badan dia pun susut sikit dengan kesan lebam bekas cucuk jarum kat tangan. kesian anak aku...


scene yang sangat2 menggembirakan hati. suami lah orang paling seronok bila anak dah balik rumah. kesian jugak dia keletihan bila dah mula bekerja dan kena jenguk anak dan jaga isteri di rumah. tambah pulak pada hari kelapan selepas bersalin, tempat jahitan aku bleeding. dan suami sarankan jangan jenguk anak buat sementara waktu biar luka cepat sembuh. kang anak boleh balik, aku pulak tak sihat tak dapat jaga anak. betul jugak kan? so aku kena sihat cepat2!

rasa macam tak cukup nak ucap syukur kepada Allah. dan infiniti terima kasih pada mak terutamanya... tak jemu menjaga melayan perangai aku. jaga aku. terima kasih Sayang, terima kasih Mak. terima kasih Ayah sebab seludup beli bubur mcD. barulah rasa kenyang makan. kalau tak... asyik tak habis je makan bubur dengan ikan haruan bakar. huhu... terima kasih abang. terima kasih cikna. terima kasih boy (apa sumbangan mamat ni? haha... moral support). terima kasih doktor2. terima kasih nurse. Syukran Ya ALLAH maha besar.







p/s (i) : perut lapar pulak la hai... nasib baik hari ni mak masak daging. kenyang sikit rasa perut. huhu... kalau ikan haruan, boleh selim aku habis tempoh berpantang ni. berapa kg aku turun ya? minggu lepas last timbang turun 13kg.

p/s (ii) : kena pantang makan betul2. kesian Umar kembung perut. salah satu punca, susu dari aku. makanan yang aku makan tu memberi kesan pada anak. jadi kenalah pantang betul2 supaya anak sentiasa sihat.

p/s (iii) : nak air ribena. uhuk2... pikir je rasa kecur. haish!

p/s (iv) : bila uncle2 nak balik tengok Umar Aryan ni?






02112013 ~ 7.15pm
atas katil ~ bilik aku-rumah Impian Emas

Wednesday, October 30, 2013

Bersalin secara Caeserean

Hai2... Aku sebenarnya dah taip panjang lebar semalam. Sekali macam terganggu sekejap then bila keluar dari browser dia tak save rupanya... So hari ni aku menaip balik. Dan maybe maklumatnya berbeza dari semalam sikit. Huhu... Apa yang aku tulis semalam pun aku dah lupa sebenarnya. Dan nak story sikit, tadi aku panik sebab baby Umar muntah susu. Sangat banyak. Then dia meragam nangis2. Dahlah aku sorang2 kat rumah. Serius mati akal. Tak tahu nak buat apa... Now, dia baru lena. Dan aku takleh tido. Nak tengok dia tido. Sambil tu, update blog.


Nak story pasal pengalaman dibedah. Hmm... Setelah lebih 10 jam menahan sakit, akhirnya doktor decide untuk bedah. Yes, memang aku lega sebab dah tak tahan merasa contraction. Syukur suami ada bagi sokongan dan dia ajar breathing. Dengan breathing technique tu, sakt contraction turun dengan cepatnya. Compare dengan menahan dengan tegang2 badan. Huhu... Berpeluh jugak menahan sakit walaupun datang beberapa saat je. Suami dapat agak contraction akan datang bila tengok mesin CTG. meain tu untuk tengok degupan jantung baby dan juga boleh tengok contraction sakit mana... Ni lah mesinnya...


Benda hijau belakang tu ialah induce air. Dia akam tolak sikit demi sikit untuk masuk ke drip tangan aku. Huiyooo... Serius sakit bila ubat tahan sakit tu hilang langsung fungsinya. Ubat tahan sakit tu takdelah berkesan sangat tapi dapatlah mengurangkan sikit kesakitan dan juga mentally kita set mind sakitnya kurang. Huhu...

So around 9pm selepas doktor decide bedah, aku kena sign dokumen2 yang setuju bedah dan bertanggungjawab jika ada kesan2... Aku pun tak pasti sangat apa dalam dokumen tu sebab dalam kepala just nak bersalin cepat je. Huhu... Then aku pun disediakan untuk ke deaan bedah. Tukar baju dan sebagainya... Bila ditolak keluar labour room, nampak mak ayah and husband. Oh sebak tenok diorang. Lama diorang menunggu aku kat luar. Masing2 mesti dah letih... Besarnya pengorbanan diorang... Sebelum masuk bilik bedah, aku sempat cakap, "Doakan adik ya..." Oi, menulis ni pun dah rasa sebak. Huhu...

Okay, kemudian bila masuk dewan bedah, aku kena bius kat bahagian tulang belakang. Nervous jugak sebab takut sakit. Aku siap genggam tangan nurse. Dan syukur aku dapat nurse dan doktor yang sangat supportive... Diorang guide aku through out the operation. Kiranya tak biar aku tertanya2... Kedudukan aku lebih kurang macam ni. Tapi muka takdelah macam tu... Haha... Aku dah keletihan dan of course muka cuak. Kikiki...


Selepas bius, doktor bius akan cucuk kita sikit. Nak make sure yang bius tu dah berfungsi. Aku ni disebabkan banyak sangat tengok tv, ada sekali tu cerita kisah benar kat Travel and Living. Dia operate then sedang operation tu, ubat bius 1 bahagian kat tempat operation tu hilang kesannya. Badan atas still terbius. So dia rasa setiap kesakitannya tapi dia tak dapat nak bercakap sebab bius bahagian atas still berkesan. Jadi, aku macam fobia berjaga2... Bila doktor tanya dah berat belum kaki? Aku cakap belum, padahal aku tak tahu pun... Dia pun suruh aku angkat kaki. Aku pun tak pasti kaki aku berangkat ke tak... Then dia cucuk peha, rasa sakit tak? Aku jawab sakit, padahal dah kurang rasa sakitnya... Then dia tunggu kejap, cucuk lagi. Sakit tak? Aku jawab sakit. Hehe... Last2 macam taknak main tarik tali dah, aku pun jawab dah tak rasa sakit. Tapi sebelum tu aku ada tanya, kalau time operate aku rasa sikit sakit macam mana... Dia kata bagitau, dia akan bagi gas pulak.

So operation bermula... Memang tak rasa lah kena potong tu. Tapi rasa dia tarik2 perut kita macam nak kembangkan sikit bahagian potong tu untuk keluarkan baby. Bila dia tarik2 perut tu, aku jadi panik. Aku panggil, "Doktor! Doktor!" Dia pun terus bagi aku pakai topeng gas. Dalam kepala aku cakap aku kena tenang... Kalau panik memang tak cukup nafas aku. So aku pun biarkan jelah apa yang doktor nak buat. Goncang ke, tarik ke, terbalikkan ke... Huhu...

Then saat2 dinanti pun tiba... Waktu untuk keluarkan baby. Ada 2 doktor yang in charge. Sorang keluarkan baby, sorang membantu. So yang membantu tu dia tekan bahagian area dada aku dengan berat badan dia. Macam orang tengah buat CPR. Kuat gile sampai senak aku rasa. Dia pumping2... Aku wondering jugak apa dia buat... Aku assume untuk tolak keluar baby dari atas, yang doktor sorang lagi tarik... Banyak kali dia buat tapi tak berjaya kot until aku dengar dia sebut, "Forsep!" Forsep tu apa pulak? Aku memang tak pikir apa... Just pikir benda tu untuk membantu keluarkan anak... 

Akhirnya.................. Aku rasa ada benda kat celah kangkang aku. Dan............ Dengarlah suara tangisan. Ya Allah terus ucap syukur anak aku terus menangis. Aku baca2 if tak nangis bila dia keluar maksudnya ada masalah... So Alhamdulillah... Lepas aku ucap syukur, doktor yang keluarkan anak aku cakap, "Pipi dia kena forsep eh... 2, 3 hari boleh hilang..." Aku memang tak pikir apa... Asalkan anak aku selamat. Tapi lepas anak dibersihkan, nurse tunjuk anak kat aku, wah, sampai macam tu sekali pipi dia kena sepit ya... Merah menyala... Terkejut sebentar eden. Macam mana rupa forsep?


Gambar pertama tu forsep. Macam mana entah doktor sepit sampai macam tu jadinya pipi anak aku. Sila rujuk gambar di entri sebelum ni... Kasihan lah... Tapi bagi aku, asalkan anak aku selamat, aku dah cukup bersyukur. Doktor kata bendanya akan hilang. Jadi aku kena bersabar jelah... Sekarang ni kesan pipinya dah tak merah macam gambar tu. Tapi still nampaklah kesan bulatan tu, macam kesan lebam biru hitam sikit...

Aku keluar dewan bedah lebih kurang 11.05pm. Masuk dewan lebih kurang 10pm lebih. So lebih kurang sejam lah pembedahannya. Lepas doktor keluarkan anak, dia keluarkan uri dan jahit. Sebelum jahit tu, dia ada sebut nak betulkan telur. Aku tak pasti telur apa... Maybe sistem peranakan aku kot. Yang penting aku dapat rasa lah organ2 dalam diusik2. Boleh tahan senak rasa dia... Barulah dijahit. Then dibawa keluar untuk rehat2 depan nurse. Untuk pantauan. Memang menggigil tahap kronik wa cakap sama lu... Mak aku ada sebut, lepas bersalin memang rasa sejuk lain macam. Tak sangka sejuk macam tu... Nurse dah standby dengan hot blanket. Alhamdulillah... Lega. Nurse suruh rehat. Aku tidur dengan nyenyaknya sampailah nurse kejut nak letak baby kat dada sekejap. Biar rasa hangat badan mak. Then... Kami pun dibawa balik ke wad. Mak Ayah dan suami setia menunggu luar bilik bedah. Leganya dapat tengok muka diorangg...

Rupa bersalin secara pembedahan ni sepatutnya macam ni. Potong di bawah perut. Tapi gambar bawah ni macam kronik sikit lah. Takdelah jahitan yang macam ni. Sekarang doktor dah pakar and jahitan dah kemas cantik.


Tapi potongan aku macam ni pulak... Ala2 di bahagian kemaluan. Bawah dari sepatutnya. Aku pun tak pasti kenapa potongan aku bawah sangat.


Jika bersalin secara pembedahan, kena duduk hospital lagi 2 hari untuk pantauan. Nurse nak tengok baby dah kencing berak dan mak mampu kencing. Sebab sepanjang pembedahan dan semalaman, dipasang tiub kencing. So selepas buka tiub tu nurse nak tengok sama ada ibu boleh kencin sendiri tak. Kalau takleh, tiub akan dipasang kembali. Ei, serik. Ngilu woo...

Okay, sekian sahaja cerita pengalaman dibedah. Bagi yang membaca sebagai persediaan di ambang nak bersalin, saya minta maaf jika menakutkan anda. Sekadar berkongsi pengalaman. Dan aku rasa kan... Too much knowledge ni bahaya jugak. Sebab kita jadi makin takut. Apa kata... Biar je pengalaman datang sendiri tanpa perlu persediaan menghadapinya. Huhu... Cukuplah dengar cakap orang tua, mak ayah...





P/s (i) : gambar courtesy incik google. Gambar atas sekali je dari handphone suami.

P/s (ii) : nanti bila aku log in dari komputer, aku edit tambah warna2 sikit. Ni dull sungguh. Readers pun bosan membacanya. Huhu...

P/s (iii) : harini Umar Aryan bagi aku heart attack sikit. Muntah susu dengan sangat banyak. So aku emergency call kat suami suruh balik. Aku tak mampu hadapi sorang2 panik attack ni. Aku hilang arah taktahu nak handle macam mana...





30102013 ~ 5.02pm
atas katil ~ bilik aku-rumah Impian Emas

Monday, October 28, 2013

Muhammad Umar Aryan

Salam you olsss... Hai, lama aku tak update blog kan? Biasalah, dah jadi mak ni surelah busy urus anak kan? Wuahaha... Takde maknanya. Harini baru beberapa hari aku jaga anak. Almaklumlah, anak masuk wad sampai 12 hari. Hari ni baru hari ke16 aku berpantang. So... Sikit hari sangatlah aku baru menjaga anak...


Okay2, entry kali ni nak bercerita pengalaman aku bersalin. Nauzubillah... Kalau tanya, memang aku jawab serik. Tapi akan datang siapa tahu kan? Jadi, seperti yang telah ditetapkan, 8hb Okt pagi lepas siap2 bersarap nasi ayam mak masak... Oh heaven gile. Kami pun bergerak ke hospital. Nak pergi serah diri lah kata orang... 



Sempat pergi minum air kelapa kejap and mengharungi beberapa masalah sikit barulah dapat check in hospital. Aku dah request dekat suami, nak bilik first class sorang2... Aku takmo berkawan. Haha... Bukan maksud taknak berkawan. Tapi aku rasa time sakit2 nak bersalin, aku taknak orang tengok and kalau sorang2 privasi sikit kalau suami nak teman lama sikit kan... Alhamdulillah rezeki kami ada. Ada 1 bilik kosong. Syukur. Oh lupa, aku bersalin kat Hospital Sultanah Aminah. So bolehlah nak demand2 first class gituuu...


So... Aku ni masuk2 hospital memang terus semangat nak bersalin. Doktor dah cakap aku nanti induce sebab aku masuk hospital belum cukup waktunya. So bila nak inducenya? Aku nak aje mintak petang tu jugak... Rupanya doktor dah decide esok paginya baru masuk ubat. Haih! Kecewa! Aku tak sabar nak tengok anak ni... So esok paginya cek jalan langsung 'close' doktor cakap. So masuk ubat, kena berbaring sejam. Time tu dah start rasa sakit2... Sejam kemudian nurse datang bawak mesin CTG. untuk cek jantung baby dan contraction. Sakit jugaklah contraction tu. Macam period pain yang extra sikit. Then 5 jam kemudian doktor cek jalan lagi. Still 'close'. Hmm... Dia korek sikit. So jadilah 1cm. Wuahaha... Jadi proses diulangi esok dan lusa. Kiranya 3 hari berturut2 lah melalui proses sama. 9Okt, 10Okt dan 11Okt. Jalan tak bukak jugak. Last cek hari jumaat ialah 3cm. So doktor decide, hari sabtu 12Okt, pecahkan ketuban, induce air dan bersalin. Either normal atau operation. Apa2 pun baby akan lahir pada hari berkenaan...

Nak cerita pasal contraction? Hari pertama tak sakit sangat pun induce tu... So aku boleh lagi nak berlawak2... Berjalan2 berselera makan... Tapi hari kedua ubatnya makin sakit padahal sama dosage je. Hari ketiga lagilah... Mak aku yang teman masa sakit tu sebab masuk ubat around 11am something. So suami and ayah pergi solat jumaat. Maklah yang teman... Hui sakit dia... Nauzubilahh... Ketiga2 induce tu bertahan tak lama. Petang aku dah okay takde sakit2 apa dah... Makin merisaukanlah sebab jalan tak buka so kena operate kah?

Jadi tibalah hari dinanti, 12Okt2013, pagi2 doktor dah panggil cek jalan. Aku tak sempat gosok gigi pun lagi. Dah cek jalan dia kata terus nak pecahkan ketuban. Oi mak nervous oi... Sejak duduk hospital ni memang aku asyik bertanya jelah... So lepas pecahkan ketuban, direct ke labour room untuk masuk induce air pulak. Yang ni orang cerita sakit dia berkali ganda. So... Tabahkan hati. Masuk bilik labour dan tunggu doktor review dan pasang drip nak masuk ubat. Mana suami aku ni? Kata suami boleh masuk... Rupanya orang depan tak announce. Ei, sakit pulak hati kite...

Okay, dah start sakit. So awal2 aku dah mintak epidural. Entahlah, aku takut sakitlah... Serious, selepas beberapa minggu masuk wad bersalin di Kluang and tengok macam2 kes... Aku jadi fobia, trauma dan takut tu extra... Hmmm... Tapi disebabkan hari Sabtu, surgeon yang handle epidural tak ramai. Yang ada ubat kurangkan sakit. Yang boleh diberi 6 jam sekali. Tapi induce tu 4 jam sekali. So, tetap kena tahan sakit sendiri bila kesan ubat tahan sakit tu hilang...

Sakitnya contraction kali ni memang perghhh... Susah nak digambarkan. Lepas 4 jam doktor akan datang cek jalan. Okay, naik 1cm. So total 4cm. Suami bagi sokongan. "Cepat yang... Tengok baju baby tu... Kejap lagi anak kita tidur dalam katil tu..." Okay2, semangat ni... Tinggikan dos untuk 4 jam kemudian. Panas rasa kepala aku. Berpeluh2. Siap mintak suami kipaskan. Yang suami pulak dah kesejukan. Lepas 8 jam, cek jalan lagi... Tak naik... Still 4cm... Aku terus tanya doktor... "Boleh tak saya nak mintak operate? Saya tak tahan sakit..." Doktor geleng... "Prosedur kita kena 12 jam". Perghhhh... Nak tunggu lagi 4 jam? Kalau dah bukak jalan pun aku tak larat nak push dah... Hoho... Memang banyaklah kerenah aku sepanjang dalam labour room tu. Macam2 aku mintak nurse. Bila nak bagi second shot ubat tahan sakitlah... Macam2...

Akhirnya around 9pm, doktor2 datang... Nak cek jalan. Aku berdoa dah 10cm. So boleh push keluarkan anak terus. So esok boleh balik rumah. Ya Allah tak sabar sangat aku rasa. Sekali cek jalan, 4cm lagi... Aku dah kecewa dah. Tersandar dah rasa. Sebelum tu doktor ada cakap, kalau jantung baby berdegup okay, nak tunggu lagi 2 jam. Aku rasa macam dah panas kepala telinga dah... Then ada sorang doktor pakar ni cakap, "Based my experience, kalau tunggu lagi 2 jam pun, jalan tetap tak bukak ni. After 12 hours no progress so kita decide operatelah ye?" Aku dengar lega gile. Cepatlah keluarkan anak ni. Aku tak sabar dah nak bersalin. Nak tengok muka anak. Nak hilang rasa sakit...

So, lepas ditukar baju operation, aku dibawa keluar ke dewan bedah... Mak Ayah, suami ada kat depan labour room. Macam sebak pun ada tengok muka diorang. Suara mak aku pun dah serak bila bercakap dengan aku. Huhu... So aku tak tahu masuk dewan bedah pukul berapa... Yang penting, aku keluar dewan bedah pukul 11.05pm. Yang ni aku pasti sebab kebetulan lepas aku ditolak keluar, ada nurse berbual2. So itu yang aku dengar... Eh lupa cerita anak aku selamat dilahirkan pada 10.35pm.

Lepas keluar dewan bedah, aku disuruh berehat dulu. Tidur. Untuk doktor2 pantau keadaan aku dulu... So dalam 12.15am aku dibawa keluar. Mak Ayah dan suami setia menunggu luar dewan bedah. Seronoknya dapat tengok muka diorang... Dan diorang pun dah tengok baby. Baby keluar dulu sebelum aku. Syukur... Then diorang teman aku kejap dalam wad barulah diorang balik rumah... Kesian makayah and suami. Keletihan satu hari tunggu aku.

Inilah dia wajah anak aku pada hari pertama. Pipi tu kenapa? Kena forsep masa nak keluarkan dari perut... Nanti entri lain aku cerita apa aku rasa dalam dewan bedah ye...







P/s (i) : Syukur ke hadrat Ilahi... Dikurniakan anak. Dipermudahkan segalanya... Syukran Ya Allah...

P/s (ii) : Bagi anak tidur tak berbedung sekali. Papa nya ikat bedung ketat sangat sampai kaki ala2 tersepit. Sian anak mama ni...

P/s (iii) : Masa hari melahirkan tu, suami update status panjang lebar. Sayu rasa hati baca. Yang penting, peranan seorang suami dan bapa amat penting. Bukan hanya watak sampingan. Terima kasih Sayang menjadi suami dan papa terhebat untuk kami berdua.

P/s (iv) : Panjang lebar haaa aku bercerita... Sabarlah membaca ya wahai readers...





28102013 ~ 4.40pm
Atas katil ~ rumah Impian Emas

Wednesday, September 25, 2013

set bersalin

hai2 you ols... hari ni hati aku asyik panas je. walaupun hari ni adalah hari gaji. kikiki... gaji masuk harini. separuh hari je dah habis almost half. bayar2 hutang... bulan ni lebih sikit pengeluaran sebab aku dulukan duit aku untuk kakak nurse yang kirim barang kat adik aku. haih, sabar jelahhh... lagi beberapa jam lagi nak balik. oh hati bersabarlah...

okay, entri kali ni nak bercerita pasal set bersalin yang aku pilih. aku ambil set yang berbeza untuk luaran dan dalaman. orang kata kan, nak pakai lama, so lebih baik menjaga betul2. 

okay, kita cerita set dalaman dulu. tadaaaaa... aku ambil yang ini.


okay, yang ni set basic untuk ibu2 dalam pantang. eloknya shaklee ni sebab boleh terus ambil sebaik bersalin. ada sesetengah set bersalin lain kena tunggu beberapa hari. and ada syarat2 lah. contohnya hari pertama hingga 10 ambil kapsul botol A, then 10 hari kemudian botol B, then botol C. so macam pening2 nak pikir semua tu buat apa kan? lagi 1 yang aku suka tentang shaklee ni ialah, dia sesuai untuk bersalin biasa atau operation. yelah, ibu2 sure tak pasti sama ada kita bersalin normal atau tak. misalan dah beli jamu2 tu tiba2 kena operate, dahhh membazir. sebab luka operation tak boleh sebarang ambil ubat and jamu. dan kita pun tak tahu anak kena jaundice atau tak kan? kalau anak jaundice, ibu2 tak boleh ambil jamu2. jadi, pilihan terbaik ialah shaklee. supplement yang dipercayai sejak sekian lama...

untuk fungsi2 nya ialah :

Vitalea - multivitamin (banyak khasiat untuk kembalikan tenaga ibu)
B-Complex - anti stress, mengelakkan meroyan, membantu menstabilkan hormon dan membantu proses penyusuan ibu.
Zinc - membantu proses pembaikan luka dan keguguran rambut
Vita-C - baik untuk luka dan membentuk kolagen

untuk set tambahan pula : 

Ostematrix - mengelakkan sembelit ketika berpantang
ESP - sumber protein untuk ibu dan susu ibu
Alfalfa - milk booster (tidak boleh diambil ketika menyusu bayi jaundice)
Lecithin - mengelakkan dan merawat bengkak susu

kat mana aku beli? setelah mengushar2 beberapa kawan yang menjual dan juga agen2 shaklee yang promote2 di FB, ada kawan aku seorang ni menjual dengan harga terbaik. kira paling murahlah yang ditawarkan dari harga2 yang aku ushar2 tu... kalau ada yang berminat, boleh tinggalkan komen di sini, saya akan beri nombor telefon kawan saya tu... no harm in asking right? tanya je dulu... then boleh survey2 harga lain.



okay then, pasal set bersalin luaran. mula2 pening jugak nak pilih. sebab most set bersalin mesti ada jamu2. kalau 1, 2 maybe aku boleh terima. yelah, aku dah beli set dalaman, so kalau boleh set luaran taknak ada benda makan langsung. membazir kan kalau beli tak makan. jadi ada beberapa yang direkemenkan kawan2, kakak sedara. aku pun google lah segala2 maklumat. then i come across this product...


okay, kenapa set ni? set ni ada teh. dan teh tu adalah satu-satunya item untuk dimakan/minum. jadi tercapai lah niat aku nak jadi set bersalin luaran sahaja. mula2 aku pikir set luaran tak penting. tapi bila ditanya2, ramai cakap, penting untuk kesegaran badan. kena jaga badan sebab nak pakai lama... kesegaran badan, kuatkan badan dan mempercepatkan proses penyembuhan luka. selain tu, emosi pun terjaga sikit sebab bau-bauan wangi-wangian tu menstabilkan emosi ibu2. macam ala2 spa gitteww! hehe... dan specialnya produk ni ada VCO. kalau pakai sebelum bersalin, orang kata boleh memudahkan proses bersalin tu. dan special untuk bakal2 ibu melahirkan anak sulung, produk ni siap bengkung. jadi tak pening2 nak cari beli bengkung kat mana... tapi disadvantage lah bagi ibu anak kedua dan seterusnya... mestilah diorang dah ada bengkung, takkan nak beli lagi kan? sebabnya set ni memang harga dengan bengkung sekali... harga dia standard rm360. ada satu lagi set yang VCO 2 botol, rm390 kalau tak salah...



okay, sekian sahaja maklumat set bersalin pilihan aku. hehe... aku tak review set2 lain sebab banyak sangat. dan kena baca betul2 untuk digest maklumat2 setiap set bersalin tu. yelah, benda kita tak familiar. so kena baca betul2 sebab jamu2 yang ditawarkan tu kita akan consume masuk badan kan. tengok ada side effect tak segala. so, set bersalin ni tak boleh buat main tauuu....





p/s (i) : terasa macam hari ni hari khamis. esok jumaat. haih!

p/s (ii) : few more days is it, Lil Honey?

p/s (iii) : terasa macam nak melancong pulak... 8 jam ke Melbourne, takde hal lah. yang jadi hal? money money money. huhu...





25092013 ~ 4.09pm
meja aku ~ bilik guru-ILLPG

Tuesday, September 10, 2013

preparation for the newborn

hai2 you olss... pagi yang kelam. mendung je. lagi layu mata ni rasa. huhu... niat hati nak tido dulu pagi ni tapi best pulak berbual dengan cikgu sebelah ni. indian teacher and sangaaaaaaaat baik! suka berbual dengan dia. and we share a lot of things in common. hehe... tu yang makin sedap bercerita. lagilah lagi 2 orang cikgu KV pergi kursus, so... dia ni jelah teman berbual dan teman mengumpat. kikiki.... astaghfirullah.

okay2, entry kali ni nak bercerita pasal persediaan untuk menjadi ibu dan bapa. wuhuuu... few more weeks. kena siapkan kerja betul2 ni. modul kedua hampir habis. hopefully by today boleh habiskan. esok masuk modul ketiga. ei risau pulak lah tak sempat habiskan modul. insyaAllah, sempat. semoga dipermudahkan...

seperti bakal2 mommy and daddy yang lain... kami sudah membeli pakaian2, toiletries segala2 benda2 yang diperlukan untuk newborn. tak pasti cukup ke tak. tapi takpe, lepas bersalin pun still lagi boleh membeli. just bukan aku lah yang membeli. suami ke... mak ke... cikna ke... tak kisahlah siapa2 but kalau taste suami ni, kureng percaya. hehe... takpe, consultant lain ada untuk menasihatkan pembelian suami. bila dah akhir2 bulan ni, benda yang aku betul nak beli ialah almari baby. hmmm... cerewet sikit aku nak memilih. yang mak aku pilih, aku takdelah tak berkenan but quite expensive. and kalau boleh aku nak yang simpler. but mak aku tetap nak beli jugak. dia cakap, perabot tu untuk diletakkan kat rumah dia. so mestilah dia yang berkenan. kalau kat rumah aku nanti, aku beli sendiri. haha... so, hadiah from mak and ayah.


alamak, tak nampak sangat eh almarinya? hehe... apa fungsi lah aku letak gambar ni tapi tak nampak almari. then baby cot pulak... aku takde niat nak beli baby cot pun walaupun sangat geram tengok baby2 cot di luar sana. sebab ada orang menasihatkan awal2 ni tak perlu katil baby. sebab nanti baby akan sentiasa dengan kita. kalau letak kat katil then baby nangis, kena angkat dia. then letak balik. then nangis angkat dia. then letak balik... nanti mak penat, luka bersalin pun lambat baik nanti. so... aku decide, kalau nak beli pun nanti nak naik kerja. tengoklah macam mana... so baby cot dalam gambar tu, Helena yang punya. pinjam lah kejap ye sementara.

tadaaaaaa... 2 bulan baru benda ni sampai. aku order selepas aku keluar dari hospital kluang yang warded kali pertama tu. baru beberapa minggu lepas sampai. beli sekali set untuk kak anne. syukur sampai set nya sebelum kak anne bersalin. hehe... comel takkk? ni husband yang pilih dari album si penjual. and aku adjust2 sikit. nak fabrik jalur yang macam mana... nasib baik si penjual very profesional and pakar. senang je nak order. sediakan duit jelah. hehe... aku beli mattress set je. ada jugak crib set tapi disebabkan aku takde baby cot, buat apa nak beli crib set. hehe... request buat 'ae jr'. huruf 'a' terbesar lah pulak jadi 'A'. tak kisahlah. hehe... dan monkey tu sangat comeeeell! tema animal kingdom.


last week jugak baru dapat membeli beg diapers or mom's bag. beg ni selepas melahirkan penting untuk isi barang2 pakaian baby, toiletries yang berkenaan dengan baby bila travel. bukan setakat travel jauh. untuk keluar berjalan rumah orang ke... berjalan ke shopping mall ke, ni lah paling penting. nak letak pampers segala. beli 2. hehe... tamak kan? 1 yang sling. 1 lagi backpack untuk si bapak. kikiki... senang nak angkat katanya.

gambar ni masa beli rak buku untuk tempat kerja baru. then beli pampers sekali. konon2 nak tunggu baby fair baru nak beli pampers. but suami takmo tunggu. dia kta nanti, nanti nak beli... last2 terlambat kang. so atas saranan beberapa orang, amik brand PETPET. katanya skin-friendly sebab baby kan senang alergic and rashes. brand ni paling friendly dengan kulit baby. 8 months and counting.


banyak lagi barang2 yang belum beli. set bersalin untuk ibu pun belum beli lagi. tengah survey2 brand apa best. dan nasihat beberapa orang, survey je dulu sebab tak tahu bersalin normal or operate. baby kuning ke tak. jadi nanti dah bersalin, suruh suami pergi beli. he... macam2 aku nak suruh suami beli lepas bersalin. kesianlah suami... hehe... ha, stroller and breast pump aku tak beli lagi jugak. zaman sekarang kan benda2 ni penting. so aku pikir, sepanjang cuti bersalin, anak menyusu dengan kita. nanti nak kerja lah baru beli. stroller pulak buat apa beli cepat2 sebab bukan boleh keluar jalan2 pun. lepas berpantang baru boleh keluar kan. lagipun, pinjam Helena punya jugak. hehe... jimat sikit.


last but not least. pictures nephew baru. nama dah ada, biar bapak dia umumkan dulu. hehe... welcome to the world baby! semangat sungguh budak kecik ni!








p/s (i) : perut ni rasa semacam pulak. Happy 35th Week, Lil Honey!

p/s (ii) : okay, mata dah mengantuk. so... yok lelapkan mata kejap sebelum pergi kelas pukul 11am.

p/s (iii) : macam mana eh nak latih budak berdisiplin?

p/s (iv) : esok birthday suami!





10092013 ~ 9.19am
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Wednesday, August 28, 2013

K.O.S.O.N.G

hai2 you ols... aku tinggal sorang2 kat bilik guru ni. actually lupa hari ni ada jamuan raya bengkel Kimpalan. aku bawak bekal sikit punya banyak. mak mertua buat roti john. bapak mertua aku beli nasi lemak siap ada rendang. mana tak kenyang... aku perasan suara ketua unit aku macam tak sukalah aku tak join. tapi serius, kalau ada ruang kosong dalam perut ni, aku pergi dah. ni full to the max.

okay, entry kali ni aku nak meluahkan perasaan sikit. pasal hidup yang rasa kosong. aku ingatkan bila dapat pindah JB ni, aku seronoklah... yelah, hometown kan. tapi disebabkan suami jauh, perasaan tu tetap rasa tak best. macam duduk kat Kluang, i go home for nothing. plus, duduk rumah mertua. bukan aku tak suka. best duduk rumah mertua, dimanjakan. hehe... tapi tulah... rumah sendiri kan lain dengan rumah mertua. dan rumah sendiri pun sebenarnya... tengah panas. kalau balik pun menambahkan beban kepala.

jadi kesimpulannya... aku rasa aku patut tinggal sendiri. biarlah tanpa keluarga mertua atau keluarga sendiri. tapi dengan keadaan diri aku ni yang makin sarat, kena lupakan sebentar niat tu. tahun depan memang nekad aku walau suami tak dapat pindah JB, aku tetap akan tinggal rumah sewa bersama anak. and no one can stop me.

currently, emosi tak stabil. pikir bukan2 sikit pun hati dah rasa sayu. suami pun busy. busy cuci toilet, busy open house. so aku buat keputusan tidur malam 9pm ke 10pm. biar tidur aku cukup. hati pun tak sakit sangat. yelah dah mengandung 8 bulan lebih ni, emosi kurang stabil. lagilah bila menjaga diri sorang2. sedih kan? aku berdoa masa dalam pantang, takde siapa kacau emosi aku. aku takut hilang kawalan je. yelah, suami pun jauh nak melayan. jadi, baik aku prepare diri.





p/s (i) : suami janji nak uruskan pertukaran dia. dia buat atau tak?

p/s (ii) : bilik ni melampau2 panas. menambah panas di hati.





28082013 ~ 1.56pm
meja guru ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Tuesday, August 27, 2013

Pregnant Week 33

hai2 you olss... sekarang tengah lunch break. untung duduk rumah mertua, tiap2 pagi mak mertua aku sure masak. tak kisah lah masak apa pun, sure dia akan masak. kadang2 nasi berlauk. hari ni nasi goreng daging. huntong tak huntong kauuuuu... makin sehat aku duduk permas ni. hehe... tapi minggu depan adik ipar aku dah balik Shah Alam. hmm... walaupun takdelah berbual sangat dengan dia but bila dia ada tu, rasa selamat. hehe... kalau nak mintak tolong dia pun senang je... takpelah, sikit je masa lagi aku nak bersalin.

Alhamdulillah... banyak cabaran yang aku dan suami lalui lepas berkahwin. yelah, dengan usaha nak mengandung nya sampai habis beribu-ribu. sesetengah orang rezeki diorang dapat anak cepat je. tapi kami? Allah lebih mengetahui dan Alhamdulillah, awal tahun ni kami mendapat khabar yang amat gembira. kurniaan Allah yang kami tunggu lebih setahun...


sebabkan selama setahun lebih, aku memang rajin beli UPT (pregnancy test) selalu negatif je. setiap bulan lah sure aku akan membeli. eh, setiap bulan macam extreme sangat. ala2 2, 3 bulan sekali lah aku beli. sebab period aku memang regular. so tak sempat syak mengandung dah datang bulan. hehe... kami pun sentiasa buat treatment kat hospital kerajaan, swasta habis beribu-ribu. last2 kami buat keputusan untuk stop semua2 ni dan cuba secara natural. taknak ambil ubat2 hormon apa lagi dah... dan alhamdulillah, rezeki kami mudah apabila aku dirujuk pakar di hospital besar. aku kata nak stop treatment kan? kali ni berbeza sebab kami redha dan pasrah. takde letak harapan seperti dulu2. dan alhamdulillah... visit kedua dah membuahkan hasil. kiranya sambil menanti visit ketiga tu, period dah lewat dan keputusan ialah positif! dan disebabkan paranoid kerisauan melanda over2. aku beli banyak UPT sebab nak tengok simbol positif tu banyak2. hehe...

pengalaman masa mengandung... Alhamdulillah, orang kata, susah nak mengandung tapi sepanjang pregnancy mudah. aku admit, aku rasa pregnant anak ni mudah je. aku takde morning sickness. aku takde sakit2. sampailah usia 5 bulan lebih. salah sendirilah senang cakap. aku ke Melbourne maybe melasak amat sangat. bayangkan kitorang berjalan kaki dari one place ke one place yang jauhhhh amat. then ada sekali aku terpelecok kat traffic light. huhu... so disebabkan tu mungkin salah satu penyebab aku dimasukkan ke hospital selain tidak menjaga hygiene diri.

3 kali masuk hospital. memang aku dah serik. pertama sebab ketuban bocor. 8 hari aku kat hospital. kena bedrest. masuk pada usia kandungan 22 minggu, keluar usia almost 24 weeks.


kali kedua ujian darah fail. katanya macam ada jangkitan. so mula2 ayat doktor sedaaaaap je, "masuk wad 1 malam eh, kita nak pantau" ha, hamek kaaau! 12 hari aku dalam hospital. masuk usia 26 minggu, keluar usia 28 minggu. orang kata tak sempat tengok cahaya matahari. makin putih aku dalam hospital. wuahahaha!


dan kali ketiga sebenarnya sebab keracunan makanan. demam on off muntah2 buang2 air. tapi sebab risau keselamatan anak, pergi jugaklah hospital. ingatkan nak cek je. rupanya kena warded. nasib baik 2 hari je... makanan 1st kelas dia kelasssss gitu. hehe... masa ni usia kandungan 31 minggu.




dan sekarang alhamdulillah... semoga dipelihara kesihatan. minggu ni dah nak masuk 33 minggu. baby gerak sekarang pun yang keras2. agaknya ruangan dah sempit. so dia bergerak sikit je tapi sakit. huhu... takpe2, i suka rasa. he... muka dah sembab, kaki dah sembab. homai... gemok amat! mak dah warning awal2 kena diet sungguh2 lepas bersalin ni. berusaha!





buat suami tersayang, 

terima kasih melayan manja mengada menggedik isterimu ni baik tak mengandung, mengandung and lepas ni dah ada anak. hehe... mari bina keluarga bersama!








p/s (i) : walaupun dah berada di JB, keseronokan tu tak 100% sebab suami masih di Melaka. esok dia ke KL, moga dimudahkan urusan.

p/s (ii) : minum air soya lah pulak. ish, my mother-in-law is the best! bungkus siap roti dan air tawukkk!

p/s (iii) : 2 jam lagi bekerja. balik nak fotostat modul. nak singgah jusco tak? bila sorang2 rasa pathetic. kikiki...






27082013 ~ 3.09pm
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Friday, August 23, 2013

~ae~ 9th anniversary

hai2 you olss... salam jumaat penuh berkat. hari ni, langsung takde kelas. alhamdulillah, disebabkan malam semalam pun tidur tak berapa nyenyak. so... bila takde kelas tu adalah satu blessing. huhu... sambil2 tu, online lah. dah tu... tak tahu nak buat apa dah. nak sarap, perut kenyang lagi. so so so? kita update blog. nak kembalikan kerajinan update blog. ni kesian blog ni. sebulan ada 1 entri, 2 entri... ciput2 je. maafkan saya. huhu...

okay, seperti tajuk yang tertera. ae dah berumur 9 tahun! kalau ada anak ni dah darjah 3. hehe... alhamdulillah... kami still standing, still strong. and actually we are getting stronger. memang kami baru berkahwin belum lagi 2 tahun. orang cakap, couple dan kahwin 2 benda yang berlainan. betul, memang lain. komitmen yang berbeza dan semua2 lah. tapi ada satu benda yang sama dan itulah yang paling penting. HATI. hati kami tetap sama. hati ni yang menyatukan kami. ewaaahhhh! kau joyah, hari jumaat ni nak guna ayat gempak2 pulak. kikiki... nak tengok gambar kami zaman kurus2? (time tu orang cakap kitorang gemok jugak. sekarang apatah lagi. haha...)



hari anniversary kami adalah pada 24Ogos. tapi disebabkan nak buat surprise, 23Ogos tu pun jadilahhh... huhu... jadi dengan bantuan beberapa orang (dirahsiakan) sebab nak bagi lebih suspen pada suami, dapatlah saya merealisasikan surprise yang tak seberapa ni. yelah... aku tak pernah buat benda2 macam ni. konon2 nak cari online florist je. tapi kat melaka tak jumpa pulak... so, terpaksalah contact beberapa orang yang superbbbb supportive! thank you thank you. tanpa kalian takkan dapat bagi bunga secantik ni pada suami. kalau florist sure kecik je jambangannya.


kenapa daisy? kenapa tak rose? kan lebih romantik? haha... sebab daisy favourite flower aku. huhu... takkan lelaki ada favourite flower kan? so aku nak bagi suami mestilah bagi benda yang aku suka. rose tuuu... macam dah common sangat. cantik memang cantik. lagi2 kalau jambangan rose merah darah. caiirrrr... tapi tak meaningful. so bincang2 dengan kawan yang boleh tolong tu, bagitau bajet dia cakap boleh bagi coklat sekali! weeee... ferrero roche lagi youuu... happy tak happy? ada florist nak bagi? sure diketuknya mahal2 gilos.

untuk kad ucapan...


nervous wooo nak bagi suami. dahlah nak bagi hari jumaat. jumaat dia tu macam dah hujung minggu. kang tak pasal2 terpacak kat JB. haru surprise aku. so slow2 lah pujuk suruh pergi kerja. hehe... nasib baik tak kantoi apa2. weeeee... terima kasih kepada yang membantu. jasamu akan dikenang sampai bila2!




untuk gerekku (kena sebut gerek sebab ni ulangtahun couple. huhu...),

terima kasih sebab selalu berpegang pada janji yang awak bagi dari first kita berkawan sampailah kita bercouple, kita bertunang, kita kahwin dan kita nak jadi mak dan ayah dah. terima kasih sebab selalu bersabar dengan perangai saya. terima kasih menerima saya seadanya. terima kasih menerima setiap perubahan saya sepanjang kita berkawan, berkenalan, berkahwin. 9 tahun bukan tempoh yang sekejap. dan 9 tahun ni, awak adalah awak. awak tak pernah berubah (walaupun kurang romantik dah). tapi awak tetap awak, yang sentiasa buatkan saya rasa paling istimewa di dunia ni. terima kasih kerana masih lagi setia bersama saya. dan saya minta maaf atas segala perlakuan buruk, salah, jahat saya terhadap awak. bimbing saya ke arah kebaikan... saya akan cuba berubah untuk keluarga kita. our child is coming. and i feel more more more blessed. susah nak describe dengan kata2. yang penting, saya bahagia. saya harap awak pun rasa begitu.






p/s (i) : aku sebenarnya nak uji laki aku ingat tak dah berapa tahun kitorang couple. tapi aku tahu nanti last2 aku yang kecewa. haha... so, baik aku tulis terus. 9 tahun.

p/s (ii) : mamat tu dah otw balik JB dah. bertuah betul! lari plan aku. haish! tak dapatlah nampaknya nak membeli hadiah.

p/s (iii) : so... plan sambut anniversary masih tiada. kasihan suamiku. sebab family aku buat family dinner. uhuk2...

p/s (iv) : the baby is cominnnngg... moga diberi kekuatan menyiapkan segala tugasan sebelum maternity leave.






23082013 ~ 10.46am
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Wednesday, August 21, 2013

new workplace; ILP Pasir Gudang

hai2 korang... sighhhhhhhhhhhh panjang. lama aku tak update blog kan. sekarang ni macam2 halangan rasa. huahahaha... halangan kah? jap aku cek last entry aku pasal apa... macam banyak hutang cerita dengan you ols readers According To Yanna. phuiih! perasan! oh last cerita pasal aku warded second time tu. uish, lama dah story tu. hoho... aku ni keluar masuk hospital je ceritanya. moga2 selepas ni, aku dan anak dalam kandungan ni sihat selamat sehingga selamat melahirkan dengan sempurna. moga anak ni kuat dan sihat!

okay, aku tahu aku banyak hutang cerita. tapi bila dah lama sangat berlalu, jadi macam mood nak bercerita tu sudah terbang entah ke mana... hoho... jadi, benda hot terkini dalam hidup aku sekarang ialah... aku dah bertukar tempat kerja. yeay! walau bukan di JB, tapi di PG, aku bersyukur sebab dekat dengan makayah. if anything, anytime boleh jumpa diorang. dan buat sementara waktu, aku tinggal rumah mertua. sebab lagi dekat nak ke tempat kerja. dengan keadaan makin sarat ni, tak larat rasanya nak drive jauh2. huhu...

okay, cerita pasal perpindahan. aku dapat tahu pun time tu aku dalam hospital. blur2. sebab langsung tak dapat maklumat apa2. so aku tunggu surat jelah. sekali aku masuk hospital kali kedua, dapat pulak kena pergi kursus yang berkaitan perpindahan tu. aisehhh... macam mana nak pergi. so aku bagi alasan kesihatan untuk tidak hadirinya. ramai tak galakkan aku pergi. termasuk mak ayah aku, ketua panitia and kawan2. yelah... perpindahan aku ni bukan ke sekolah tapi ke Institut Latihan Perindustrian di mana pelajar2 KV batch baru diletakkan. soooo... totally benda baru. aku pun pikir macam nak tolakk...

tapi apa cerita tiba2 aku terima? kisahnya... aku dah berbincang lama dengan suami dan dia galakkan aku terima. bandingkan Kluang dengan Pasir Gudang, lebih baik tinggal berdekatan keluarga walaupun jauh dengan suami. sekurangnya ada yang memantau sakit lelah diri ni kan. mak tak galakkan sebab dia risau Skudai-PG amat jauh. kang dah ada anak jaga sorang2 kat PG susah pulak. aku pikir balik, berbanding Kluang, PG jauh lebih dekat dengan Skudai. dan aku lagi rela jaga anak sorang2 di PG daripada jaga anak sorang2 di Kluang. betul takkk?

jadi... hari Jumaat sebelum cuti raya 2 minggu, adalah hari terakhir aku di KV Kluang. majlis ringkas diadakan untuk aku di mana aku kena berucap. tunggang terbalik ayat aku sampai ramai orang2 penting yang aku terlupa sebut. hampessss! sambil berucap sambil menangis jugaklah. budak2 pun aku tak bagitau. yelah, nanti diorang sedih2 kang aku nangis. huhu... baik aku diamkan diri. dannnn... seronoknya, aku dapat hadiah dari cikgu2. inilah diaaa! tadaaaa!



kepada warga KV Kluang,

pertama sekali, saya nak mengucapkan jutaan terima kasih yang tidak terhingga di atas penerimaan tuan puan kepada saya. terima kasih di atas tunjuk ajar selama saya berkhidmat di KVK. saya juga ingin meminta maaf. saya tahu saya budak baru belajar banyak lagi yang perlu saya belajar. jadi maafkan saya jika ada keterlanjuran dalam kata-kata dan tingkah laku saya. 


buat teristimewa, housemateku, 

Cik Edayati Sallehin. terima kasih selalu ada bersama2 aku susah dan senang selama hampir 3 tahun aku kat asrama tu. terima kasih menjadi sahabat yang sekepala mengong2 bersama2. kenangan kita dan Shahida Hani sangat istimewa. dengan kalian, hidup rasa makin ceria. lengkap. tapi apakan daya, kita masing2 paham dengan kedudukan kita sebagai isteri yang ingin dekat dengan suami. kerana itu, kita bertiga berpisah (walaupun aku tak duduk dengan suami lagi. haha...) aku jugak nak minta maaf sekiranya selama kita berkawan, ada salah silap atau kata2 yang membuatkan ko terkecil hati. sungguh takde niat. dan aku doakan semoga ko juga dapat pindah berdekatan suami.


untuk anak2 murid, aspuri dan pelajar KV Kluang,

semoga apa yang teacher curahkan, kalian gunakan ke arah kebaikan membaiki diri menjadi lebih baik. teacher pun manusia biasa, ada salah dan silap. teacher mintak maaf jika kata2 teacher banyak yang menyakitkan. sesungguhnya, dengan korang, memang tak boleh cakap lembut2. sebab korang ni degil sangat! heh! kalau cakap lembut sure korang tak dengar. so baik teacher guna ayat makan2 dalam punya. hoho... teacher doakan semoga kalian berjaya dalam pelajaran. jangan nakal2 sangat. especially aspuri, jangan pening2kan kepala Bonda, paham? dulu teacher ada bolehlah nak marah2. korang jangan ambil kesempatan Bonda tak marah2 tau...





p/s (i) : 21hb sudahhh... esok hari gaji. sabtu anniversary. masih tak pikir lagi plan macam mana. yang penting, mak dah pesan kena jaga Alleya hari sabtu berkenaan. whatttt?

p/s (ii) : mata pedih2. adoi... mood malas sudah kembali. padahal kerja nak siapkan modul ada je ni. ish... kejap lagi akan cuba pupuk semangat rajin ya.

p/s (iii) : nak balik IE ke takkk? nak balik ke takkk?

p/s (iv) : esok check up dengan Dr. Tokha. semoga semuanya sihat...





21082013 ~ 2.37pm
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

Saturday, July 6, 2013

2nd time warded di Hospital Kluang

Hai you ols... Ai... Aku update sekarang dah jarang2 kan... Sabar jelah... Bukan aku takmo tapi banyak sangat halangan untuk aku meng'update blog ni. Lebih2 lagi tak boleh bawak laptop ke hospital ni. What? Hospital?? Ye saya... Sekali lagi aku di tahan di wad. Uhuk2... Doktor ni bagi harapan palsu. Masa nak ditahan tu dia cakap, "Warded 1 malam ya..." aku ngangguk je. Apa dehal 1 malam... Last2.................. Currently dah 8malam kat sini... Dan rasanya bertambah ni...


Okay, kenapa pulak kali ni aku ditahan wad? Seminggu selepas aku discharge, appoinment doktor kat sini. So makayah pun ambil cuti sebab nak kemas rumah aku sekali. Aku okay jelah... Kami sampai agak lambat dalam 10.30am padahal appoinment 9.00am. Biasalah bila bergerak ramai2... Macam2 nak packing, nak kemas... Uruskan Alleya lagi. Hoho... Suami aku outstation ke Terengganu. Sedih kan? 2 kali aku masuk hospital, time tu lah dia outstation. Aish!

Eh, aku tak bagitau lagi eh kenapa aku kena tahan wad? Huhu... Banyak sangat nak membebel kan... So result blood test keluar menunjukkan peningkatan dalam bilangan White Blood Count (WBC). Doktor cakap, if bilangan WBC tinggi maknanya ada infection. So disebabkan itulah dia suruh warded untuk diberikan antibiotik dan buat ujian darah kembali nak cek bilangannya turun tak...

So, aku frustatrated. Bukan aku nak marah doktor and nurse kat sini but aku rasa, progress aku lambat kat sini.

Hari pertama (Jumaat, 28Jun2013) :
Selepas confirm kena warded, aku dibawa ke wad bersalin untuk tukar baju, ambil sample darah lagi... Then dia cakap, kena cucuk Dexa. Nama penuh aku tak sure. But ubat ni untuk matangkan peparu baby. Persediaan sekiranya dia lahir premature... Kena ambil 2 kali suntikan selang 12 jam. So, suntikan pertama 12.40pm. Suntikan kedua pukul 12.40am lah...

Hari kedua (Sabtu, 29Jun2013) :
Nurse datang ambil darah lagi around 5.30am. Perghh... Berapa kali nak kena cucuk kan? As usual doctor round dalam 9.30am. So result darah 2, 2 hari dah keluar. Terkojut eden... Normal WBC doktor kata below 11. Ujian darah pertama meningkat 15.3. Then ujian darah kedua ialah 24. Tinggi gilaaaa! Tapi doktor kata tu disebabkan Dexa. Memang WBC akan meningkat setelah dicucuk Dexa. So aku kena terus makan ubat antibiotik and ubat lawas kencing. Dia kata aku pun kencing kotor. Ujian diulang hari Isnin nanti. If okay, boleh discharge. Yeay!

Hari keempat (Isnin, 1Julai2013) :
Okay, hari ambil darah... Aku pun excited lah kan... Nak balik. Tapi macam malas nak balik bekerja. Hehe... Agak2 doktor nak bagi MC tak seminggu tu? Ambil darah subuh2 kala tu... Result keluar dalam 8am lebih... Aku tak pandai tengok result sheet tu kan. So aku biar jelah... Then doktor datang round. Result aku 16. Perghhhhh!! Lebih tinggi dari hari pertama. Kesan Dexa tak habis lagi ke? So....tak boleh keluar. Sedih! Doktor cakap ulang darah hari Khamis. What?? Khamis tu like 4 days ahead tawukkk!

Hari kelima (Selasa, 2Julai2013) :
Doktor datang as usual... Round. Then specialist cakap, petang nanti scan AFI (amniotic fluid index). Dalam BM nya, air ketuban lah. So... Cek2 ketuban okay. Alhamdulillah, lega rasa hati. Then dia cakap, buat ujian darah lagi, kalau okay, boleh balik... What? Gembiranya rasa hati ini... Hanya tuhan yang tahu. Hoho... Siap telefon suami jangan beli apa2 sebab boleh keluar. Wah, konfiden you olsss... Sekali keluar result WBC 18. Whattt?? How can this happened? Aku dah ikut segala apa doktor cakap... Dah minum air banyak... Dah makan ubat semua... Apa jadi ni? So staylah lagi aku kat sini. Serious sedih.

Hari ketujuh (Khamis, 4Julai2013) :
Buat ujian darah lagi. Kalau okay boleh balik... Serious kali ni memang mengira bilalah boleh balik. Hoho... Aku tunggu result sheet tak sampai2. Cehhhh... Sebab dah pandai baca kan. Kena tengok kat WBC je. Doktor sampai baru result sheet sampai. Aku tunggu2 dengan nervousnya berapakah bilangan WBC aku. Perghhhhhh!! 17.2. Sedih tak sedih? Specialist mintak aku direfer pada specialist sorang lagi. Katanya doktor specialist tu pakar gile. Nak tanya apa masalahnya kat aku ni. Sebab ujian infection negatif tapi kenapa boleh WBC tinggi?

Hari kelapan (Jumaat, 5Julai2013) :
Atas arahan specialist gile2 pakar tu... Ambil ujian darah lagi. Sebab dia busy tak dapat nak jumpa aku. Sedih kan? Aku ni mengharaplah dia jumpa aku dan bagitau, "Okay, awak dibenarkan balik..." Tapi hampa... Ujian darah keluar... 17.7. Hampa lagi. Adoyai... Apa masalahnya ni? Doktor2 dah konfius. Aku dah stress. Suami datang aku nangsi2 lah cakap nak balik. So doktor cakap tukar antibiotik baru. Kena cucuk tangan. Uhuk2... Takut wokay! 3 shots kata nurse. Sebab antibiotik ni kuat. Nanti Ahad ulang lagi ujian...

Hari ni (Sabtu, 6Julai2013) :
Specialist ynag gile2 pakar datang. Akhirnyaaaaa dia nak review aku. Tapi masalahnya kali ni... Tiba2 ada air mengalir pulak kat peha. Bercampur keputihan. Adoyai... Makin lama ke aku kat sini. So aku bagitau nurse and doktor akan cek bahagian bawah lah... Resultnya belum keluar tapi doktor and nurse cakap tu infection sebab keputihan dah tukar hijau. Apakaaaaaah? Macamana noleh jadi macam ni? So... Dalam keadaan ni, aku pasrah. Buat jelah apa2 asalkan anak aku selamat.






Bila aku dapat balik? Takde sorang pun boleh bagi jawapan...




P/s (i) : aku senior dalam wad ni. Jangan masuk2 nak tunjuk pailang ya! Heh! (sambil genyah hidung)

P/s (ii) : hari ni makan heaveeennn... Ada dumpling. Ada bubur jagung. Kejap lagi mak datang bawak nasi goreng kicap. Weeeehuuuu!




06072013 ~ 2.46pm
Atas katil wad ~ wad kenanga 6a-hospital kluang

Thursday, June 27, 2013

warded di Hospital Kluang

salam you ols... lama aku mendiamkan diri kan? bukan sengaja. niat nak update tu ada tapi disebabkan nasihat doktor suruh aku berbaring je membataskan pergerakan. huhu... bagi mereka2 yang tak pernah masuk hospital and dalam hati gatal2 terdetik nak duduk hospital, jangan mengada2! ingat boleh tido lama2 kat hospital kalau tak pergi sekolah/kerja? berangaaaannnn jelah. hoho... nurse akan sentiasa datang pantau. time2 korang baru terlelap, time tulah dia datang check. huhu...


okay2, entri kali ni aku nak cerita pasal pengalaman aku dimasukkan ke hospital. ceritanya macam ni... hari khamis 13Jun2013, pagi2 lepas bangun nak pergi mandi then aku rasa macam ada air mengalir ke peha. aku pernah rasa sebelum ni tapi tak ambil endah. kebetulan, hari khamis memang aku free tanpa kelas so sempatlah aku google2 masalah pregnancy yang ibu2 hadapi dan aku terjumpa pasal ketuban bocor sampai air habis and baby takleh survive. seriauuuu aku weh! meronta2 hati nak pergi klinik. mencongak2 nak pergi klinik mana? klinik biasa? maternity centre atau hospital besar terus? buat aku rasa gundah. tambahan lagiii... pengetua ada pulak pagi tu! for sure lah susah nak mintak izin keluar. so aku tabahkan hati try tanya2 cikgu2 yang lebih berpengalaman and no one knows this condition. adoi... makin resah aku.

so dalam 12 lebih, aku balik asrama. nak rehat. sebab orang2 selalu cakap, if rasa tak sedap badan, terus baring. baring lama2. so aku dah tak hirau dah balik awal rumah, aku baring tido sampai kul 2pm. siap2 naik sekolah then my lucky day! kereta pengetua takde! aku cepat2 isi borang keluar sekolah minta tandatangan PKHEM. drive straight ke Hospital Besar Kluang. aku pergi Klinik Pesakit Luar. bila nak mendaftar dia tanya masalah apa... aku jawablah aku mengandung and pagi tadi ada rasa air mengalir. dia suruh pergi bahagian kecemasan. so aku pergilah bahagian kecemasan... bahagian kecemasan suruh pergi wad bersalin. perghh... mengah jugak berjalan. sampai sana around 4pm.

dalam 4.30pm nama dah kena panggil. seronok pergi hospital baru. selesa sangat2. jumpa doktor ceritalah balik yang pagi tadi tu aku rasa air mengalir sampai ke peha. so aku tak pasti tu air apa... dia suruh baring and nak cek bahagian bawah. dia sebut dia akan masukkan benda dalam 'anu' aku. aku dah cuak if dia nak guna spekulum (mulut itik). aku pernah cerita dulu pasal mulut itik tu dalam entri sebelum2 ni... dan aku lega doktor ni hebat. sakit memang sakit masa masukkan spekulum tapi tak sesakit doktor kat HSA lah... ini rupanya if siapa2 tak ingat or tak tahu rupa spekulum.


ni yang besi. mostly sekarang guna plastik aku rasa sebab lepas pakai diorang terus buang... (rasanyalah...) motif dia masukkan spekulum ni sebab nak cek betul ke air yang mengalir tu air ketuban. aku tak nampak dia guna alat apa untuk uji but yang aku dengar doktor just cakap, "eh, ini positif air ketuban..." hati aku dah luruh. risaunyaaaa.... then dia cakap keputihan aku sangat teruk. mungkin tu penyebab membran ketuban bocor. infection daripada keputihan yang teruk. then doktor terus cakap, "warded eh... bagi kami pantau awak..." aku sekadar mengangguk. buatlah apa2 pun... asalkan anak aku selamat.

then datang sorang doktor macam consult2 jugak doktor yang cek aku. bila dia dapat tahu aku baru 22 minggu and dah bocor ketuban, dia pun jadi risau. dia kata 22 minggu awal sangat. jadi kena jaga betul2 tak boleh duduk sebab kalau air habis, kena keluarkan baby and 22 minggu baby memang tak boleh survive. dia kata sekurang2 nya 24 minggu atau 26 minggu ke atas. aku dah mengalir air mata. ya Allah, selamatkan kandunganku... yang tambah aku syahdu, suami outstation ke Pahang. so aku memang alone lah. nak tepon mak ayah memang hati tengah down. kang ada aku call nangis2. nasib baik suami call kan so mak ayah aku terus gerak ke Kluang. kesian diorang... uhuk2. serious sedih. sehelai sepinggang aku kat hospital tu hanya dengan handbag. and doktor sendiri terkejut bila aku cakap aku yang drive sendiri sorang2 ke hospital. huhu....

selama beberapa hari aku hanya dibenarkan berbaring sahaja. baring tinggikan kepala pun tak dibenarkan. apatah lagi duduk. tapi aku duduk jugaklah masa family datang melawat. kawan2 datang melawat. alhamdulillah, terima kasih kepada semua.



inilah katil yang aku huni dari khamis 13Jun2013 sampai Jumaat 21Jun2013. lenguh and sakit badan kerana asyik berbaring. tapi semuanya demi kebaikan aku dan anak. semoga semuanya selamat dan anak ini dapat lahir dengan normal dan sihat. alhamdulillah, dah masuk minggu 24. makin lasak dia dalam perut lagi2 bila dengar suara suami aku. semalam masa suami letak telinga kat perut, baby tendang kuat. hehe... tendang muka Papa ke sayang? takpe, tendang2 masa dalam perut takpe... keluar nanti jadi anak yang baik ya, takmo main tendang2 orang. hehe...




nanti dalam entri seterusnya, aku akan cerita bahaya kebocoran air ketuban sebelum masanya ya. hasil bacaan dari dalam internet. bagi pengetahuan bakal2 ibu dan ibu2 yang tak pernah hadapi masalah ini dan tiba2 terjadi pada mereka. semoga kita sama2 ambil iktibar dan tabah. yang penting kena kuat supaya anak tahu kita pun kuat!







p/s (i) : hari ni nak tidur jelah... esok2 nanti dah kembali bekerja, takde dah masa nak rehat lama2 macam ni. huhu...

p/s (ii) : semalam false alarm. risau ada kebocoran lagi terus aku ke HSA. alhamdulillah negatif. 

p/s (iii) : suami outstation lagi ke Terengganu. semoga aku sihat dan suami tak risau pasal kesihatan aku.

p/s (iv) : terima kasih untuk mak ayah, mak abah, suami, makcik pakcik, kawan2... 






27062013 ~ 11.13am
depan tv ~ ruang tamu-rumah Impian Emas

Wednesday, June 12, 2013

Wildlife Park, Philip Island

hai2 korang... aku sebenarnya bukan takde kerja tapi malas sangat rasa. lunch break ni macam nak pergi Giant tapi macam malas pulak. dahlah kereta tak bawak naik so take time jugaklah aku jalan kaki (yang tak berapa jauh tuuu) balik asrama then panaskan enjin kereta. hmm... tahu2 lunch break dah habis. tak sempat nak rehat. kadang2 tulah... aku ni lagi pentingkan tidur. haha...

okay, day 1 di Melbourne, kami ke Philip Island. itinerary semua planned by Amir. yelah, mana reti kan. dulu kat NZ, Sir Abdullah yang tolong plankan itinerary. kalau kitorang yang plan memang kat Christchurch jelah kang. huhu... aku bangun dalam 7.30am. around 5.30am Malaysia. dah siap mandi adik aku mintak aku buatkan sandwich untuk bawak bekal ke Philip Island. dia kata kang along the way yang almost 3 hours tu kalau aku lapar bolehlah makan sikit2 before proper meal.

sebelum sampai ke Wildlife Park tu, adik aku stop kat San Remo Jetty. takdelah menarik sangat but a nice scenery and kebetulan dah dekat pukul 12.00pm. elok2 waktu untuk feeding Pelican. what is Pelican? tahu tak cerita kartun omputih yang ada burung konon2 bawak baby guna paruh dia tu?


first time kot tengok Pelican ni. besarrrrrrrr gile! nak tengok besar mana? ha, sebesar orang. aku tak take picture pulak masa orang2 tu tengah bagi makan. menyeramkan. huhu...


adikku yang sengal. how i miss him soooooo mucho2!


lepas tangkap2 gambar, buang2 air semua, kami pun meneruskan perjalanan ke Wildlife Park. sampai2 je sana, aku grab sandwich dulu. kang dalam tu tiba2 rasa lapar nak cari makan kat mana? hoho... tempat ni adik aku cakap macam own by personal people. bukan macam zoo lah. tapi kawasan dia sangaaaat besar dan banyaklah binatang2 Aussie yang tourists should come. contohnya kangaroo and koala, wallaby, tasmania devil, wombats, dingoes, hawk. eh, banyaklah... kawasan yang luas. aku dah kepenatan. kasut pun dah kotor buat hilang mood sikit. hehe... eh lupa nak mention, entrance $16 including feeding food untuk binatang2 ni.


ini adalah wallaby. rupa macam kangaroo tapi smaller. tangan dia pun kecik tak macam kangaroo. kangaroo tu kalau tumbuk mahu menangis. hehe...


ini kangaroo. time ni diorang tengah berkumpul kat padang rumput tu. kebetulan ada few more tourists. jadi galak lah kangaroo2 ni kerumun orang2 yang tengah bagi makan. sekali bagi makan kat sekor, datang lagi 2, 3 ekor macam nak serang. hui seram aku. haha... cousin aku bagi makan kat sekor then dia sauk sack tu lagi nak ambil makanan. maybe dia slow sangat, kangaroo tu tak boleh sabar. terus kena tumbuk kat paha. haha... tangan diorang ni berlumpur. so habislah kotor seluar.


koala, nothing interesting nak cerita. macam lutong. you datang tengok dia jelah. dia bukan bergerak2 sangat. hoho... ada beberapa ekor je yang tengah gerak2 makan. yang lain tidur. heh!


ha, apa batang kayu aku tunjuk ni? haha... ni cage tasmania devil. diorang ada kat dalam kayu balak tu. teringin jugak nak tengok diorang pusing2 macam dalam kartun tu. eh, ke tuuu kartun je? diorang betul2 boleh pusing tak? oh noo.... kartun ni banyak menipu rupanya.


alamak, tak jelas sangat gambarnya. ni dingo. macam anjing, macam singa betina. aku pun tak reti nak describe. macam coyote lah. ala2 bahaya gitu... 

picture of the day. gerek kena serang dengan kangaroo. hehe... kelakar tengok. kangaroo boleh berdiri setinggi manusia. hoho... aku pun seram sampai takut nak bagi makan dah.


yang ini scene atiqah kena tumbuk. haha... dia jerit2, "kejap lah... kejaaap!" macam kangaroo tu paham. kikiki... yang dia tahu kat tangan ada kantung berisi makanan dia. dia dah terbiasa agaknya sampai dengar goncangan kantung tu pun dah cam berlari2 ke arah bunyi. oh serammmm...


kat sini pun ada emu, kasawari. tapi tak dilepaskan bebas macam ni lah sebab takut dia serang pengunjung. tak berapa jinak. cousin aku dengan berani masuk kandangnya last2 macam nak kena serang. haha... ada black swan. macam swan jahat pulak aku tengok. ada black hawk. macam2 jenis helang yang besar dan cantik. gambar wombat takde pulak aku nak tunjuk. rupa dia macam tikus besaaaar yang takde ekor. hehe... tak boleh bagi makan kat wombat katanya gigi tajam kot.



ah, dah lenguh kaki berjalan barulah kami bergerak ke destinasi seterusnya. ke Cowes dan Nobbies. nanti aku update ya. ni pun dah kebas jari yang sedia kebas ni. bilalah kebas ni nak baik :(





p/s (i) : banyak betul spending sekarang ni. bila jawapan perpindahan eh?

p/s (ii) : okay, dah nak pukul 1.00pm. siap2 nak balik lunch break. yeay ada meehoon tomyam free. seronok! jimat duit. hehe...

p/s (iii) : dah kena kemas barang sikit2. dan collect maklumat yang perlu.

p/s (iv) : gerek outstation lagi. bagi mereka yang tak paham PJJ, they have no right to comment. waktu aku dapat bersama dengan suami suntuk sangat. jadi aku akan jadi selfish. suami aku kena bersama2 dengan aku. walau berpisah sehari pun aku akan rasa sakit hati. takde kena mengena dengan mengandung. bila dah kembali bekerja, bila yang dapat jumpa? 2 hari seminggu? kadang2 10 hari baru dapat berjumpa balik if dia ada kerja hujung minggu. so yang tak pernah PJJ, sila jangan komen atau masuk campur. anda tak paham.





12062013 ~ 12.35pm
meja aku ~ bilik guru-KVK

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com