we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Thursday, June 27, 2013

warded di Hospital Kluang

salam you ols... lama aku mendiamkan diri kan? bukan sengaja. niat nak update tu ada tapi disebabkan nasihat doktor suruh aku berbaring je membataskan pergerakan. huhu... bagi mereka2 yang tak pernah masuk hospital and dalam hati gatal2 terdetik nak duduk hospital, jangan mengada2! ingat boleh tido lama2 kat hospital kalau tak pergi sekolah/kerja? berangaaaannnn jelah. hoho... nurse akan sentiasa datang pantau. time2 korang baru terlelap, time tulah dia datang check. huhu...


okay2, entri kali ni aku nak cerita pasal pengalaman aku dimasukkan ke hospital. ceritanya macam ni... hari khamis 13Jun2013, pagi2 lepas bangun nak pergi mandi then aku rasa macam ada air mengalir ke peha. aku pernah rasa sebelum ni tapi tak ambil endah. kebetulan, hari khamis memang aku free tanpa kelas so sempatlah aku google2 masalah pregnancy yang ibu2 hadapi dan aku terjumpa pasal ketuban bocor sampai air habis and baby takleh survive. seriauuuu aku weh! meronta2 hati nak pergi klinik. mencongak2 nak pergi klinik mana? klinik biasa? maternity centre atau hospital besar terus? buat aku rasa gundah. tambahan lagiii... pengetua ada pulak pagi tu! for sure lah susah nak mintak izin keluar. so aku tabahkan hati try tanya2 cikgu2 yang lebih berpengalaman and no one knows this condition. adoi... makin resah aku.

so dalam 12 lebih, aku balik asrama. nak rehat. sebab orang2 selalu cakap, if rasa tak sedap badan, terus baring. baring lama2. so aku dah tak hirau dah balik awal rumah, aku baring tido sampai kul 2pm. siap2 naik sekolah then my lucky day! kereta pengetua takde! aku cepat2 isi borang keluar sekolah minta tandatangan PKHEM. drive straight ke Hospital Besar Kluang. aku pergi Klinik Pesakit Luar. bila nak mendaftar dia tanya masalah apa... aku jawablah aku mengandung and pagi tadi ada rasa air mengalir. dia suruh pergi bahagian kecemasan. so aku pergilah bahagian kecemasan... bahagian kecemasan suruh pergi wad bersalin. perghh... mengah jugak berjalan. sampai sana around 4pm.

dalam 4.30pm nama dah kena panggil. seronok pergi hospital baru. selesa sangat2. jumpa doktor ceritalah balik yang pagi tadi tu aku rasa air mengalir sampai ke peha. so aku tak pasti tu air apa... dia suruh baring and nak cek bahagian bawah. dia sebut dia akan masukkan benda dalam 'anu' aku. aku dah cuak if dia nak guna spekulum (mulut itik). aku pernah cerita dulu pasal mulut itik tu dalam entri sebelum2 ni... dan aku lega doktor ni hebat. sakit memang sakit masa masukkan spekulum tapi tak sesakit doktor kat HSA lah... ini rupanya if siapa2 tak ingat or tak tahu rupa spekulum.


ni yang besi. mostly sekarang guna plastik aku rasa sebab lepas pakai diorang terus buang... (rasanyalah...) motif dia masukkan spekulum ni sebab nak cek betul ke air yang mengalir tu air ketuban. aku tak nampak dia guna alat apa untuk uji but yang aku dengar doktor just cakap, "eh, ini positif air ketuban..." hati aku dah luruh. risaunyaaaa.... then dia cakap keputihan aku sangat teruk. mungkin tu penyebab membran ketuban bocor. infection daripada keputihan yang teruk. then doktor terus cakap, "warded eh... bagi kami pantau awak..." aku sekadar mengangguk. buatlah apa2 pun... asalkan anak aku selamat.

then datang sorang doktor macam consult2 jugak doktor yang cek aku. bila dia dapat tahu aku baru 22 minggu and dah bocor ketuban, dia pun jadi risau. dia kata 22 minggu awal sangat. jadi kena jaga betul2 tak boleh duduk sebab kalau air habis, kena keluarkan baby and 22 minggu baby memang tak boleh survive. dia kata sekurang2 nya 24 minggu atau 26 minggu ke atas. aku dah mengalir air mata. ya Allah, selamatkan kandunganku... yang tambah aku syahdu, suami outstation ke Pahang. so aku memang alone lah. nak tepon mak ayah memang hati tengah down. kang ada aku call nangis2. nasib baik suami call kan so mak ayah aku terus gerak ke Kluang. kesian diorang... uhuk2. serious sedih. sehelai sepinggang aku kat hospital tu hanya dengan handbag. and doktor sendiri terkejut bila aku cakap aku yang drive sendiri sorang2 ke hospital. huhu....

selama beberapa hari aku hanya dibenarkan berbaring sahaja. baring tinggikan kepala pun tak dibenarkan. apatah lagi duduk. tapi aku duduk jugaklah masa family datang melawat. kawan2 datang melawat. alhamdulillah, terima kasih kepada semua.



inilah katil yang aku huni dari khamis 13Jun2013 sampai Jumaat 21Jun2013. lenguh and sakit badan kerana asyik berbaring. tapi semuanya demi kebaikan aku dan anak. semoga semuanya selamat dan anak ini dapat lahir dengan normal dan sihat. alhamdulillah, dah masuk minggu 24. makin lasak dia dalam perut lagi2 bila dengar suara suami aku. semalam masa suami letak telinga kat perut, baby tendang kuat. hehe... tendang muka Papa ke sayang? takpe, tendang2 masa dalam perut takpe... keluar nanti jadi anak yang baik ya, takmo main tendang2 orang. hehe...




nanti dalam entri seterusnya, aku akan cerita bahaya kebocoran air ketuban sebelum masanya ya. hasil bacaan dari dalam internet. bagi pengetahuan bakal2 ibu dan ibu2 yang tak pernah hadapi masalah ini dan tiba2 terjadi pada mereka. semoga kita sama2 ambil iktibar dan tabah. yang penting kena kuat supaya anak tahu kita pun kuat!







p/s (i) : hari ni nak tidur jelah... esok2 nanti dah kembali bekerja, takde dah masa nak rehat lama2 macam ni. huhu...

p/s (ii) : semalam false alarm. risau ada kebocoran lagi terus aku ke HSA. alhamdulillah negatif. 

p/s (iii) : suami outstation lagi ke Terengganu. semoga aku sihat dan suami tak risau pasal kesihatan aku.

p/s (iv) : terima kasih untuk mak ayah, mak abah, suami, makcik pakcik, kawan2... 






27062013 ~ 11.13am
depan tv ~ ruang tamu-rumah Impian Emas

1 comments:

Anonymous said...

Salam kak yana, take care ya.. baru tau akak pregnant... aaa im too busy , lama tak baca blog akak.. jaga baby baik2.. sampai nanti panjang umur berjumpa lagi :)

nashuha

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com