we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Friday, December 28, 2012

Get well soon, Tok Yam

hai2 korang... dah beberapa hari aku tak update blog and soon around the corner is new year, 2013. hmmm... bercampur baur perasaan nak naik sekolah ni. pertama, Shahida dah takde kat sekolah. Alhamdulillah, rezeki dia... walau aku dah buat rayuan, masih gagal. tak cukup kuat lagi agaknya reason2 mohon pertukaran. kedua, hati dah tiada di Kluang. nak kena pikir jalan alternatif. maybe mintak permohonan tukar ke JB. tapi.... sama jugak berjauhan dengan suami. rasa nak mohon sekolah harian biasa. tapi tak berani. rasa 2 tahun berkhidmat macam dah lama sangat. hmmm...

okay, nak cerita lately ni, family aku kecoh sikit pasal nenek aku masuk hospital. she's in kelantan right now. aku kadang2 hangin jugak. orang sana tak pandai jaga ke? memang masa kat JB, tokyam pernah masuk hospital jugak, but takdelah seteruk sekarang. aku asyik dengar cerita tokyam tak sihat since dia balik Kelantan hari raya puasa lepas. sentiasa. tak pernah dengar yang dia sihat lah. sebab tokyam pun naik kepala makan minum tak pantang. orang sana pun asyik kalah je dengan dia. tu yang jadi macam tu...

tapi lubuk hati, aku kesian jugak kat tokyam. yelah, she's not well. aku pulak tak boleh balik. hmmm... entahlah eh... hmm... semoga tokyam cepat sembuh dan balik JB. janganlah degil2 takmo balik sini. kat sini tokyam terjaga rapi sikit. takdelah asyik tak sihat... hmmm... get well soon, tokyam...

gambar raya 2010.  tokyam segar bugar lagi. hope to see her in this condition again.






p/s (i) : tengah tengok cerita klasik, Mas Merah. permintaan yang pelik. dia mohon menjadi raja selama 1 hari. apa niat dia?

p/s (ii) : Alleya mencabar kesabaran aku hari ni. lepas kena marah baru mendengar kata. haih!

p/s (iii) : haih, bagaimana plan hari ni? mak ni silalah angkat telefon...






28122012 ~ 2.01pm
depan tv ~ rumah impian emas

Thursday, December 20, 2012

NZ after a year

Hai2 you all... Update dari ipad lagi. Takleh nak upload gambar lagi. Dah masuk 2 minggu aku stay Melaka. Minggu lepas Khamis and Jumaat stay KL sebab husband meeting. Balik Melaka pagi Sabtu and sampai2 terus siap2 nak pergi wedding bos husband. Time tu rasa macam......... Penatnya hidup travelling. Memang seronok jalan2 tapi rasa macam takde life pun ya jugak. Hoi! Takde life apa! Kira okaylah dapat jalan2 tuuuu... Tak bersyukur. Tapi yelah, pro and con jadi cikgu bila bercuti tapi husband bekerja. Agak tak seronok. Hmmmmm....

Setahun yang lepas, aku and husband honeymoon ke NZ. Seriously bersyukur sebab ada Sir Abdullah yang membantu. Dulu, masa dia mengajar kitorang, banyak sangat konflik. Hmmm... Pikir2 balik, bodohnya kita time tu. He's our teacher. Tak boleh kita layan dia buruk apatah lagi buat dia terasa hati. Hmm..... Maafkan kami Sir... Maafkan saya... This is Sir Abdullah. Dia yang fetch kitorang kat airport. Sampai2 dia terus masak burger kambing bakar. Everything bakar. Daging, mushroom, bawang. Gile marvellous! Thank you Sir!


Ni adalah tempat pertama and favourite aku. Akaroa. Nampak panas kan? Tapi sejukkkkkk... Syok gile. Tapi tak tahan masa nak tidur pun sejuk. Pakai stokin pun tak hilang lagi. Huhu...


Balik dari Akaroa, singgah rumah Sir and Sir bawak pergi Sunday Market. Sangat besttt! serious syok. Banyak barang2 dijual and affordable lah. Aku beli banyak souvenir kat sini.


Ni Hagley Park. Hari kedua aku and husband sampai. Saja nak try jalan sendiri tanpa pertolongan Sir. Sejukkkkk gile. And Christchurch kan dulu heboh pasal gempa bumi. Kat bandar dia memang banyak kesan2 nya. Seram woo....


Ni tempat terakhir sebelum balik ke Christchurch. Queenstown. Kat sini dah start panas. And gelap start pukul 10pm. Lambat kan? Ni gambar ni lebih kurang dekat pukul 11pm. Masa 9.30pm, matahari tinggi and terik lagi.Kitorang tunggu agak2 nak gelap baru keluar jalan2 sebab panas dia tak tahan terik sampai berbelang muka aku.



Tapi my advice kalau jalan2 oversea yang ala2 honeymoon ke... Jangan lama2 sangat. Hehe... Kena pikir budget pun ya. Tapi overall, NZ memang besssst!! Nak jalan2 negara sejuk lagi! 







P/s (i) : penatnya aku tulis entry kali ni. Adoyaiii...

P/s (ii) : tulis kat ipad ni takleh p/s banyak2... Banyak kerenah nak kena klik situ sini. Hha...






20122012 ~ 11.48am
Depan tv ~ rumah husband Melaka-bukit katil

Tuesday, December 11, 2012

Teacher Elly GEDIK !!

Hoi2... Aku harini bangun before 7am lagi. Perghhh... Cuti2 bangun awal pulak. Kalau bekerja malas nak bangun pulak. Hehehe... Saitan sungguh. Eh, rajin pulak aku update blog? Short update je sebab guna ipad ni macam payah nak taip kannn... Plus takleh upload pictures. Jadi tak syok lah kan? Tapi dah takde benda nak buat. Jadi update ajelah apa2 yang aku nak update. Huhu...

So kali ni aku nak update pasal salah seorang anak murid aku dan seorang pelajar yang aku jaga di asrama. Kisahnya bermula begini... Minggu lepas housemate aku msg cakap ada budak mengata dia dalam FB. Aku pun baca. Okay, kurang ajar! Walaupun dia puji aku dalam komen dia tu tapi still dia mengata kawan aku. Aku pun turut sakit hati. Dahlah kawan aku tu ngandung. Haish! Lebih kurang macam ni ayat dia...


"Teacher Elly baik tak macam Shida. Manusia bertopengkan syaitan. Muka nampak baek tapi berlagak"


Okay, memanglah dia puji aku. (kembang sikit sebab tak sangka garang2 aku pun ada jugak orang suka. Ingatkan aku lah yang paling dibenci). Tapi dia mengata kawan aku tu, bagi aku dia sebagai pelajar tak boleh macam tu. Walaupun kitorang tak ajar dia, tak perlu dia mengata macam tu. Lagilah dia umpamakan 'syaitan' kan. So kawan aku print screen and letak kat fb dia. Ramailah ex-students komen marah budak perempuan ni...

Tapiiii........ Yang aku tambah hangin, ada salah seorang anak murid aku balas komen kat situ dan mengata aku. Ehhh... Kughang hajo! Memanglah ayat dia nak bekap kawan aku ni. But dalam bekap dia mengata aku.


"Weh, lagi baik mummy Shida lah dari Teacher Elly yang gedik tu..."


Ehhhhhhh... Kughang hajo! Kughang hajo! Budak kalau dah memang sentiasa bermasalah dari sekolah, sampai bila2 dia bawak perangai tak senonoh tu. Dahlah ex-student aku sendiri! Aku ajar dia setahun tahun lepas! Ini dia mengata aku? At least si budak mengata kawan aku tu, kitorang tak ajar dia. Takde ilmu kitorang di dada dia. Haishhh! Sabar jelah layan budak2 macam ni. Hissssshhhhh!!!








P/s (i) : takdelah sakit hati sangat. Sebab mengenangkan dia budak yang sentiasa buat masalah. Dan budak2 panggil dia short karen. Huhu... Tapi tetap sakit hati sebab dia anak murid aku.

P/s (ii) : okay, enough blogging. Enough tv. Kemas rumah for a while okay!

P/s (iii) : minggu depan husband izinkan stay JB. But i dont want to stay for long sebab rasanya next week minggu subur. Haish... Aku ada minggu subur ke?

p/s (iv) : happy anniversary to my dear friend. She's waiting for her baby to come out anytime soon. Good luck!






11122012 ~ 9.33am
Depan tv ~ rumah melaka


Monday, December 10, 2012

How Happy I Am :D

Hai you ols... Update entry dari ipad suami. Dia pergi kerja so aku? Onlineeeeeeee dan nonton tv. Ngantuk sebenarnya tapi entahlah... Dah lama tak update blog. S rasa nak update pulak. Hehe... Aku kini berada di Melaka. Baru hari pertama. Minggu lepas hari khamis hari terakhir bekerja. Hmmm... Nampaknya... Aku cuti sebulan ajelahhh...  And paling best ialaaahhh... Adik aku balikkkk... Huhu. Tapi kesian aku tinggalkan di jb. Entah apa dia buat kat rumah tu. Tido kott...

Alamak... Tak boleh upload gambar pulak kat sini. So later lah baru update ya... Sambil tu, browse through gambar lama dalam blog ni. Hehe... Zaman bujang.


Gambar time adik aku kat KMS. Ambil dia then makan kat manhattan... Ehhhh... Tiba2 nak makan manhattan pulak. Huhu...


Rasa slim pulak tengok gambar lama sendiri. Heheh...


H

I really love this pic. Nak cuci lah... Gambar ni time Am bertunang. Dah kahwin pun dah orangnyaa....



P/s (i) : perut tiba2 lapar. Apakaaahhhh?

P/s (ii) : dah rindu suami lah. Cepatlah balikkkkk.....



10122012 ~ 4.14pm
bilik suami ~ rumah melaka


Sunday, November 25, 2012

False Alarm

hai2, it's been a while aku update blog. busy ke? sikit lah... boleh update blog masa hari Jumaat sebab kerja kan. hehe... you guys bayangkan, datang sekolah tanpa perlu mengajar. budak2 pun takde. agak2, nak buat apa? so aku onliiiiiiiiinnnnneeee je manjang. dari pagi sampai petang. of course lah bosan. tapi nak buat macam mana... Jumaat lepas aku tak sempat update. sempat online sejam. then bawak Shahida pergi klinik then petang tu aku pergi berurut. memang tak on komputer lah. huhu...

hmmm... kali ni nak cerita pasal false alarm. aku rasa kesian kat suami. yelah, kami dah kahwin setahun lebih tapi takde tanda2 nak dapat zuriat. masalah memang totally kat aku. so dia yang takde kena mengena terpaksa tanggung sekali. sedih kannn? yang pernah atau sedang mengalami surelah dapat rasa perasaan aku ni. yang Allah mudahkan perjalanan kalian tu, bersyukurlah. kadang2 aku geram dengan mereka2 yang Allah beri anugerah tapi abaikan. hmm....


mereka tak tahu berapa mahalnya harga seorang zuriat. bukan mahal tapi priceless.


tapi kami takkan berputus asa. sekarang ni kami cuba tenangkan pikiran sebab beberapa bulan lepas ulang alik hospital buatkan makin tension. so nak rilek dulu. Alhamdulillah, memang makin tenang tapi harapan tu masih ada. mungkin Allah nak beri pengajaran pada aku sebab mulut aku lancang sangat bila bergaduh dengan suami. Astaghfirullah, kena sentiasa mintak maaf dengan suami. hmmm...








p/s (i) : berbual2 dgn suami buat i sedih. kasihan beliau.

p/s (ii) : dilema nak balik hari ni atau esok. nak meluangkan masa bersama suami.

p/s (iii) dah 25hb ni, so Nov ada 2 entri je? haha... Teacher Eli memang makin pemalas.






25112012 ~ 8.38pm
meja suami ~ ruang tamu-rumah Melaka

Monday, November 12, 2012

Happy Belated 1st Anniversary

hai hai korang... lama aku menyepi. huhu... bukan merajuk ataupun malas nak taip blog. but aku terlampau2 busy. hui, rasa tak cukup 24 jam 1 hari. since balik dari honeymoon di PD semasa anniversary, busy sampailah ke minggu lepas. huhu... sampai badan aku sakit2 rasa macam nak nangis. nak pergi berurut pun tak sempat. banyak lagi kerja yang boleh disiapkan. hmmm... sad. plus today pun, aku drive dari Melaka ke Kluang awal pagi tadi. and nanti kejap lagi petang nak balik Melaka kembali. dan ke Shah Alam sebab gerek nak hang out dengan kawan2 dia. layaaaannnn... sambil cuti2!

okay2, so entry kali ni nak story pasal short vacation aku dan suami semasa anniversary kitorang. elok pulak jatuh pada hari Ahad. so plan asal, ke PD since Jumaat. tapi aku ada majlis anugerah kualiti hari Sabtu. so kami gerak ke PD dalam pukul 11 pagi. aku balik awal dari majlis. hehe... so we reach Grand Lexis around 2.00pm. huhu... mula2 aku macam down sebab aku nak bilik yang chalet atas laut. but penuh, so amik yang tower block. mula2 tak sukaaaaa... untillah masuk bilik, WAHHH! seronoknya!


pandangan dari taman luar. swimming pool nya tak besar tapi seronok lah bila mandi berdua je. cukup besar dah tu. bolehlah nak buat kuak lentang, kuak dada, butterfly segala. huhu... ketinggian? 4 kaki. so yang bawak anak2 kecik tu, awasi mereka betul2. bahaya tuu...

masa kami nak booking hotel ni pada tarikh berkenaan hanya ada 3 jenis yang tinggal. 1 tu mahal gile! sebab Grand punya kan... so decision ambil yang Sky Pool Villa. di Grand Lexis hanya ada 1 jenis yang ada 1 katil King. Deluxe Pool Villa. yang lain semua 2 or 3 katil King. so yang kami punya ni 2 katil King lah... 1 untuk tidur. 1 untuk hias2. hehe...


aku beli bunga2 petals. then pergi Teluk Kemang petang tu untuk buat potret sempena 1st anniversary. aku takde beli hadiah apa2 untuk suami, so preparation jelah aku boleh sediakan... sad...

masuk2 bilik ialah tempat tidur. seperti gambar di atas. ada katil King. then ada lagi 2 pintu depannya. 1 ke swimming pool. 1 lagi ke dapur dan toilet. ini ada dry kitchen dengan microwave dan disediakan peralatan pinggan mangkuk, gelas, cawan semua...


dan ini adalah toilet. dry toilet. nampak pintu tu? tu jamban. hehe... sebelah sini ada lagi 1 pintu untuk shower.


bilik kitorang tingkat 7 mengadap hotel2 yang above sea tu... melihat dengan cemburu. tapi pikir2 balik, tak privasi pulak. sebab orang atas boleh tengok korang mandi manda. hehe... so i syukur dapat stay kat tower block yang sangat privasi.




Encik Husband; Mohd Azuan :

maybe i'm not perfect. maybe our love story did not goes according to what you used to expect. maybe what i did towards you, was unbearable. i don't have any excuses to cover up my wrongdoings. what i have is, SORRY. i'm sorry. seriously i'm sorry. i realise what i used to want is not the best i should have. all i need is YOU. you complete me. you make me feel contented. please let me use all the years we will be together to make up for the past 7 years of my mistakes to you. i love you.












p/s (i) : kadang2 berazam bukan main, tapi asyik merajuk je macam manaaaa... ish!

p/s (ii) : hari yang amat memenatkan but still tak sabar nak jumpa suami. hehe... kiranya, aku ni tabah lah boleh tahan tinggal berjauhan dengan suami. yosh!

p/s (iii) : komputer ni nak kena servis ni... lembab amat!





12112012 ~ 4.21pm
meja aku ~ bilik guru-KVK

Monday, October 22, 2012

21 Okt, 22 Okt, 23 Okt 2011

hai2 korang... aku kat sekolah ni. ha, yelah, memang lah kat sekolah pagi2 ni. belum ada kelas lagi. kelas at 11am. malasnya sekarang ni. adoyai... lagi nak exam, lagi aku malas nak ngajar. lagi malas nak tanda buku. apakaaaahh? bila nak rajin ni? oh, sepatutnya semalam result pertukaran tapi tangguh ke 3Nov. aku bersyukur jugak sebab debar sangat. hehe... plus semalam anniversary aku kan. kalau gagal, mesti kacau mood. hehe...

okay, as mentioned before.. semalam adalah anniversary perkahwinan aku yang pertama! wuhuuuu! kami dah kahwin setahun. diam tak diam kannn? ya, masih belum ada rezeki untuk menimang cahaya mata. tapi kami gembira berdua. masing2 sedang belajar untuk menjadi matang. haha... serius, sedang berusaha dengan keras. kikiki...

pada waktu sekarang, 9.05am tahun lepas, 2011, aku dah rasmi jadi isteri orang dan tengah sibuk2 bersiap nak pergi bersanding ni. mak andam tak sampai lagi. so aku tengah buat apa eh? aku pun lupa but yang penting, aku tak buat sangat kerja2. ramai assistants kan. cousin2 aku ramai. ya Allah, bersyukurnya aku dengan kehadiran mereka. bukan hanya memeriahkan majlis tapi sangat2 banyak membantu dalam preparation perkahwinan aku. sayang korang semua! muahmuahmuah!!


21102011



22102011



23102011



teringat balik tahun lepas musim nak kahwin tu... rasa seronok sebab makcik2 pakcik2 turun... cousin2 turun dan sangat2 banyak membantu. rasa best. rasa macam perkahwinan ni membawa keluarga bersama. mengumpulkan keluarga. terima kasih tak terhingga untuk makcik, pakcik dan sepupu2 tersayang! ramai sangat if nak sebut kat sini but especially my dearest AJ's! love you girls so much! Muiz, Munir, Emeer! muahmuahmuah!


untuk suami,
terima kasih untuk setahun yng penuh dengan events! tak pernah rasa bosan sesaat pun! we may not have quantity but we do have quality. i appreciate everything you did. i love you with all my heart. looking forward to years ahead of us :)




p/s (i) : hidung running dengan teruknya. ohoooiii....

p/s (ii) : malasnya nak masuk kelasssss....

p/s (iii) : cepatlah rabu.






22102012 ~ 9.54am
meja aku ~ bilik guru-KVK

Thursday, October 18, 2012

18 Okt 2011 - 18 Okt 2012

hai2 you all... aku baru lepas rilek2 ni. dari balik kerja menggulung roti sosej then mandi then goreng roti, then solat maghrib then basuh baju budak2... ni baru dapat duduk. banyak kan kerja aku? yelah... nak cari duit lebih. haha... warden berjualan? macam jatuh kredibiliti kan? but tak kisah pun... bukan aku buat kerja haram. plus duit pun masyuk. housemate aku pregnant, so dia pass bisnes kat aku. hehe...

lagi beberapa hari je lagi, tanggal anniversary aku dan suami. genap setahun kami berkahwin. ya Allah syukurnya diberi peluang menikmati kehidupan berumahtangga bersama suami yang terbaik untuk aku. terima kasih ya Allah kerana telah tetapkan hati kami, panjangkan jodoh kami.

tanggal 18 Okt 2012, aku tengah excited nak balik JB. ambil CRK (cuti rehat khas) 2 hari, hari khamis dan jumaat. ketika ni tengah kemas2 barang nak balik JB. ei, seronoknya tiba2 teringat macam mana akhir preparation nak kahwin ni.

gambar selepas selesai majlis segala... mata berair2 lagi tapi aku suka muka aku baru lepas nangis. nampak sweet kan? hahaha... sengal2.



untuk suami saya, Mohd Azuan,

saya sayangkan awak. nak sebut cinta macam geli pulak. hehe... tapi saya pun cintakan awak. auw! macam dalam drama2 pulak nak sebut cinta2 ni. terima kasih untuk setahun ni. terima kasih untuk 8 tahun kita bersama. kalau nak sebut kesalahan, i banyak sangat salah kat you. i nak tebus semua2 tu... maafkan i ye sayang... iloveyou. macam susah pulak rasa nak luahkan rasa sayang kat you. action speaks louder than words.





p/s (i) : hari khamis sudaaaah! esok jumaat suami datang. yeay!

p/s (ii) : mata ngantuk sangat tapi macam nak tunggu cerita Dendam Sarakit. okay, akan tengok kemampuan diri.

p/s (iii) : short vaca with husband. ohhhhh.... preparation tak siap lagi ni.






18102012 ~ 8.52pm
depan tv ~ kediaman warden-KVK

Wednesday, October 10, 2012

Universal Studio Singapore Part 2

hei hei korang... aku hari ni takde kelas. tapi aku ada invigilate exam 2 kali. macam penat sikit pun ada. penat ke? jaga exam tak penat. tapi ngantuk dan superb bosan! then baru duduk kat meja nak online2 sesuka hati, kena relief kelas pulak. mak oi, aku rasa muka aku berubah tadi. tapi nasib baik cikgunya sebenarnya ada. so aku kembali ber'online. hoho...

okay2, seperti dijanjikan walaupun lambat, aku tetap akan update pasal trip aku ke USS 2 bulan lepas. haha... tak sempat nak update lah. tulis blog ni kan mesti kena ada mood. plus, busy lately ni. macam2 lah aku busy. busy bekerja, busy meniaga, busy jaga budak2, busy jaga suami. huiii.... busy wooo hidup aku ni.

okay sambung... selepas kami ke Hollywood dan New York, kami menuju ke Sci-Fi City. tempat yang dinanti2. sebab transformerrrr! orang2 asyik cakap transformer ride tu paling best kat dalam tu. so kami beratur sikit punya panjanggg... belit2 beraturnya. pandai orang USS buat bangunan. sebab dia tahu Q panjang, jadi dia buat struktur bangunan belit2... ramai sikit orang boleh beratur. huhu... gambar ni jauhnya lagi 45minit selepas beratur lebih kurang setengah jam. jauh kan?? tapi semua sabar menanti. takde cut-cut line punn... behave!



gerek bersama Bumble Bee. serious talk, memang Tranfsormer Ride the besssttt! gempak gile! bila dah beratur panjang2 tu, dah nak hampir2 sampai, amiklah cermin mata 3D. then beratur lagi. ada 10 orang kot lagi depan kitorang. tiba2 pekerja tu panggil, "two riders!" yang depan2 kitorang semua datang ramai2. so kami ke depan lahhh... rupa2 nya seat kitorang yang depan sekali dekat atas kereta transformer tu. mak oii.... untungnya kami! feel dia memang best. cara jatuh memang macam nak jatuh bangunan rasa. adik aku cerita dulu dia naik 2 kali. but aku tak sanggup beratur panjang2 tu lagi. hoho... tapi serius memang seronok gile!!



ni suasana depan Sci-Fi City. nampak tak bumble bee besar tu? handsome betul robot tu. jatuh hati. haha... botol air berharga SGD25. mahal nauzubillah tapi gerek nak jugak. hoho... seronok minum dalam ni. hehe... then kat sini jugak ada Battlestar Galactica. ia adalah roller coaster! maafkan saya kerana saya takkan naik ia sampai bila2. huih! ada 2 jenis. 1 biru, 1 merah. roller coaster merah adalah yang normal tu. ada kerusi segala. tapi yang biru tuuuu... tempat duduk dia upside down. so kaki terjuntai. dari bawah pun aku seram tengok. haha... ni contoh kerusi dia letak kat darat. korang bayangkan naik kerusi macam ni naik roller coaster. kaki terjuntai2. seram wooooo aku tengok!


ni gambar terakhir sebelum meninggalkan Sci-Fi City. ada orang berkaki panjang. ada 2 orang. aku bergambar sorang ajelah. hoho...


selepas Sci-Fi City, kami ke The Mummy. okay kat sini, tak boleh nak cerita banyak sebab kitorang tak masuk pun bangunan The Mummy tu disebabkan, dah baca review and its about roller coaster. kami memang taknak main roller coaster. so kami ke tempat yang simple relax sikit. kami ke Treasure Hunt. hehe... gile mengong permainan ini. sebab kami naik kereta elektrik round kawasan gali harta karun. tu je... kikiki... mengong kan? ini gambar di pintu masuk The Mummy. dari luar dah dengar orang jerit2 main roller coaster. oh nooo!

bergambar bersama street attraction di The Mummy. mula2 macam segan2 nak bergambar sebab seksi banget mereka. hehe... aku yang segan. but bila lagi nak bergambar dengan orang2 pelik2 macam ni kannn?

haaaa... next entry aku berita pasal 2 tempat yang selanjutnya. aku lupa lah apa dia. jurassic park dengan far far away kot. hoho... map dalam handbag. malas nak bangun pergi ambil. hehe...





p/s (i) : arghhh penat pulak rasa... nak tido awal lah hari ni. eleh, tiap2 hari aku bercita2 nak tido awal... last2 12am jugak...

p/s (ii) : ni sambil2 tengok Vokal bukan sekadar rupa. ngarut2 pulak aku tengok peserta2 ni... aish! hoho...

p/s (iii) : esok kelas at 8am. aiseh... paper belum habis tanda lagi. ish!

p/s (iv) : rindu suami.




10102012 ~ 10.10pm
meja iron ~ depan tv-kediaman warden KVK

Monday, October 8, 2012

Selamat Bertunang Ariff dan Puteri =)

hai2 korang... perghh... lama aku tak update blog kan. konon nak update pergi USS part 2. tapi tak sempat2 lah. minggu lepas lagilah... busy amat sebab aku pergi induksi. Alhamdulillah dah selesai induksi tapi entahlah lulus ke tak. soalan diaaaaa... susah amat. adoyai... lagilah bila aku kurang membaca. hoho... berlagak kan?

okay2, nak story pasal sabtu lepas. hah, sebelum tu aku nak cerita satu insiden aku kena sengat tebuan. hoho... hari jumaat lepas gerek balik kerja lepas2 kat rumah, dia tertidur. lama pulak tu. haha... aku tak sampai hati nak kejut. dalam pukul 9pm barulah kami ke kedai dia. dinner and dia buat2 kerja sikit, dalam pukul 12am baru gerak balik rumah. aku dah ngantuk tahap gaban. so ready2 nak tidur. tiba2 terdengar bunyi benda terlanggar kipas siling then ada benda jatuh atas belakang aku (posisi ngiring). perghhhhhhhhhh! terpekik terlolong aku. dah macam kena sawan. bergegas pergi klinik. injection lagi... huiyooo... tebuan tu besar gile. doc kata queen dia. nauzubillah... baru aku tahu perasaannya. haha...

hah, okay... pasal sabtu lepas. patutnya nak gerak pukul 7am. gerak ke Temerloh. kawan gerek, Encik Ariff nak bertunang. tapi disebabkan kejadian disengat tu... aku tak boleh tido malam tu kerana kesakitan, so kami gerak almost 10am. gerek punya pecut dari melaka lalu lebuhraya Karak, 3 jam je ke Temerloh. cepat kannn?

TAHNIAH KALIAN BERDUA :)

aku suka shawl Put pakai tu... pernah cakap dengan gerek aku nak shawl macam tu, gerek bagi tapi aku risau takut muka aku tak sesuai. sebab orang pipi leper je kot sesuai pakai macam ni. huhu...

tapiii... ini yang paling tempting. serious rasa nak petik je satu. sebab cuaca yang amat panas. cair dahhh... sedapnya nampaaakkk!


dan akhirnya majlis selesai dalam pukul 4pm. kami pun menderu ke destinasi yang diidamkan... IKEA! oh meatballsss.... beratur sikit punya panjang. tapi sanggup ku harung...

sayangku... bersama kegemaranku.


makan sampai mengah. membeli ikut nafsu. gerek nak 10 ketul chicken wings. then aku mestilah nak meatballs. aku beli 20 ketul. dah mengah... chicken wings boleh bungkus. tapi meatballs tu membazir 2 biji. hehe... 2 biji pun sayangnyaaaa... then jalan2 dalam ikea tak membeli pun... beli meja kecik utk rumah sewa baru gerek. tu je... nanti ada duit banyak nak shopping sana! cita2!


rindu sayang i... tak sabar nak cuti2. please, please... nak cuti2 rehat2... bolehlahhh.... i love you sayang.





p/s (i) : kejap lagi kelas. minggu ni ada second trial peringkat sekolah...

p/s (ii) : masih konfius dengan planning hujung minggu ni. hmmm... isnin ke hospital. kenapa rasa takut ni?

p/s (iii) : invigilation at 2.30pm. kemudian lapangggg...





08102012 ~ 11.02am
meja guru ~ bilik guru 2-KVK

Wednesday, September 19, 2012

i need help!

no introduction. hectic day. i thought it will just be a busy day. but turns out, my stress starts since 8am this morning. Allah tak suka hamba-Nya mengeluh. tapi hari ni, aku sangat2 banyak mengeluh.

semalam, syukur Alhamdulillah, aku dah dapat surat offer sah lantikan. ya, ya... aku lambat sah lantikan sebab tahun lepas aku tak send borang online tu. hmmm... takpelah, dah sah lantikan and lagi 2 minggu aku pergi induksi. tak lewat lah kot. sebab yang batch posting sekali dengan aku yang dah sah lantikan tahun lepas, baru pergi induksi awal bulan hari tu...

pagi2 pukul 8am, aku ke klinik kesihatan nak buat medical check up. banyak sangat kerenah, aku decide ke private. tak kisahlah bayar lebih sebab jimat masa. kalau tak, aku kena pergi sekali lagi minggu depan.

di private klinik, di sini lah. di depan doktor tu lah aku macam nak nangis. ya, aku ada sakit buah pinggang. buah pinggang aku satu. buah pinggang aku ada cyst. not a big deal sebab aku dah hadapi dari lahir. no hal. ingatkan takde kesan apa2. rupa2 nya... its hard for me to get pregnant because of this disease. aku susah untuk mengandung disebabkan sakit buah pinggang ni. sedih. sentap. benda ni aku ada sejak lahir. boleh diubati ke? boleh ke aku mengandung? kesian suami aku.





p/s (i) : stress. tepon mak. tepon cikna.





19092012 ~ 3.50pm
meja aku ~ bilik guru 2-KVK

Thursday, September 13, 2012

i miss them, i miss you the most

hai2 korang... aku tengah cari2 gambar untuk report English Language Month. KP aku dah mintak dari minggu lepas. ni baru aku terkial-kial nak cari. dan sebenarnya, semalam aku baru perasan aku takde gambar2 aktiviti tu. adoyai... dah hari ni kena rush cari2 gambar2 dari cikgu photography lah. ish, dahlah bilik dia jauuuuhhh!

tengah2 cari2 gambar, i came across few pictures. honestly, i miss you guys. and i miss you the most. do you miss me too? hmmm...










p/s (i) : hectic day today. mesti macam tak cukup masa sampai pukul 5pm ni. berusaha!

p/s (ii) : esok ke Melaka. nak jumpa Oja, mama buyung kesayangan. ish!

p/s (iii) : 2 minggu ke tak balik JB? hmm... next week curi2 masa balik JB agak2 gerek nak tak? uhuk2... rindu Alleya and Helena.

p/s (iv) : perniagaan semakin bagus. but still confuse. #MisiMelbourne. #MisiRumah. or #MisiBeetle? kikiki... macam2 ni nafsu ni.




13092012 ~ 9.26am
meja aku ~ bilik guru-KVK

Tuesday, September 11, 2012

Universal Studio Singapura part 1

hai2 korang... dah berapa lama aku tak update? takdelah lamaaaa sangat. hari tu bebel2 pasal kerjaya guru. ceh, mula2 azam takmo menceceh panjang2 tapi last2 panjang pulak entri berkenaan. huhu... macam kes semalam lah. nak panggil budak yang buat kesalahan. dah bagitau Shahida awal2, "aku takmo marah tau. aku nak suruh tulis surat akuan janji aje". tapi last2... panjang bebelan aku kat diorang. haha... payah2.

okay2, as mentioned before... anniversary aku and gerek yang ke-8, kami ke Universal Studio Singapura seyhhhh... haha... asyik bertangguh je nak pergi tempat ni. kali ni nekad and terus beli tiket 3 weeks earlier.


oh, kami amik tourism agency. naik bas dari Tune Hotel, Danga Bay. yelah, tak reti jalan Singapore kan. so bas lebih selamat. he... adik aku pernah pergi before this tiket pukul 10am. so dia pesan kat aku amik tiket 7am sebab bila sampai cun2 USS bukak and balik pukul 7pm jugak cun2 USS tutup. if bas pukul 10am, balik 10pm. USS dah tutup 7pm. memang ada kedai2 depan tu... tapi tak syok sangat pun. plus, everything are soooo expensive. hehe... lepas convert memanglah mahal. pesanan di sini, bawak duit rm300 and above.

okay, pictures taken before masuk USS. ni kiranya picture wajib bagi mereka2 yang pergi ke USS.


kitorang sampai USS around 9am. still early sebab dia bukak at 10am. so jalan2 lah kat kawasan luar tu. ada Malaysia Hawker Restaurants. interesting lah bagi aku sebab binaan dalam dia memang nice. makanan2 pun Malaysian. just aku nampak banyak pork. huhu... kami tak makan sebab dah breakfast. so jalan2 amik gambar aje.


after bergambar2 kat luar tu... kitorang pun beratur nak masuk USS. okay, orang sangatlah ramai. aku yang jakun. USS ni memang terkenal seluruh dunia. belakang kitorang couple from Korea. wah, hebat bukan? nak jumpa orang Malaysia... hmm... aku pun tak dapat bezakan sama ada Malaysia, Singapura or Indonesia. hehe...

okay, masuk2 USS adalah kawasan HOLLYWOOD. tadaaaaa....!


aku terus masuk kedai pertama; Universal Studio Store. oh maiii... Sesame Street dioranggg... Oh MAIIIII... comel2. dan mahal2. tshirt dewasa $29.90. rasa murah kann? cuba convert darab 2.51. rm75. untuk 1 tshirt? adoyai... bila aku nak kaya? kemudiann... kami berjalan ikut lawan jam. jalan punya jalan, tak perasan terlepas 1 attraction kat Hollywood. Monster Rock. so, janji kat diri lepas pusing seluruh baru nak cuba Monster Rock. nota : sila abaikan aku yang gemok. haihhhhhh!


so kami masuk attraction yang pertama di NEW YORK. namanya LIGHTS, CAMERA, ACTION! Hosted by Steven Spielberg. aku ingatkan benda biasa2 aje. rupanya interesting jugak. dengan Steven Spielberg bebel2. ada 2 bilik. bilik pertama dengarlah Steven Spielberg bebel and bagi contoh2 sound effects and pelbagai effects dia guna dalam movie. kemudiaaan... kami masuk dalam bilik kedua. wau! kawasan macam jeti kecik ada bot kecik. dia bagi effect hujan lebat, then ribut memang real lah.. ada api2 dalam air. so kita penonton boleh rasa real life dalam movie. api betul tau, sebab aku rasa bahang dia. kemudian bot nak jatuh. and kemuncak apabila dek yang kitorang dengan berdiri tiba2 nak roboh. haha... aku menjerit bukan main. belum habis terkejut, tiba2 ada kapal rempuh masuk jeti tu. sakit tekak aku menjerit. hehe... gambar tak jelas sebab sedikit gelap.


keluar tu aku memang haus gile2 lah sebab jerit over. aku sorang je kot yang jerit dalam tu. haha... eh lupa nak cakap, aku suka pekerja yang layan kitorang tu. ramah. Brandon nama dia. aku bagitau gerek, nanti anak nak bagi nama Brandon. haha... ada maksud tak?

tak best bila sampai awal sangat, street entertaiment tak start lagi. so kat New York sebenarnya ada 3 street entertainment. macam orang nyanyi2 tepi jalan keee... orang menari2 tepi jalan. ataupun celebrities untuk kita tangkap2 gambar. seronok. tapi ada masa-masa dia. so if sampai waktu tak kena, memang tak dapat jumpa and tengok. ni beberapa yang sempat tengok and bergambar di Hollywood and New York.


sebenarnya, ada banyak lagi gambar nak upload, tapi macam lembab pulak gambar size besar. so... last picture. picture of the day. my new collection to Crocs. Skylar Clog Prepair. size 8. padahal kaki aku size 6/7 tapi takde size, aku tetap nak beli. kikiki...



okay, covered Hollywood and New York. entri part 2 aku cover Sci-Fi City dengan Ancient Egypt eh. tempat transformer dan The Mummy.





p/s (i) : entri ni separuh aku tulis semalam. then tak sempat siap. hehe... hari ni sambung edit2, tambah2 gambar. walau tak banyak sangat gambar. gambar tak cantik sangat. aku gemok. uhuk2... hoho...

p/s (ii) : Happy Birthday my Sayang... nanti nak update pasal birthday dia. tak banyak pun nak cerita. banyak nak wish aje. hehe...

p/s (iii) : hujung minggu ni ke Melaka. oh, rasa seronok. nak teman gerek cari rumah sewa. aku cari through internet ada tak?

p/s (iv) : okay, mohon egtukar. aku rasa kehidupan aku berjalan slow pulak sekarang ni. and determination aku berkurangan. okay, tak seronok.





11092012-hari jadi suami ~ 10.03am
meja aku ~ bilik guru-KVK

Wednesday, September 5, 2012

Aku Guru, Kau Jurutera

hai2 korang... tak payah introduction lah eh entri kali ni sebab rasanya nak menconteng panjang ni. terasa terpanggil nak komen pasal blog Ceyana kita yang menjadi kontroversi guru2 di Malaysia sekarang ni. detikan pertama aku lepas baca blog dia, "Kesian budak ni, entri tahun 2011 baru jadi isu akhir2 tahun 2012 ni." cukup kot dia dicemuh dah, seperti yang dia jangka. plus2, blog dia memang ada muka dia. adoyai... kadang2, sesetengah orang, akalnya pendek ataupun dia terlampau emosional.

iya, aku seorang guru. memang rasa terhina sedikit lah dengan komen2 dia. tapi seperti aku muhasabah diri setiap kali menangani masalah budak2 nakal... "aku yang akal panjang ni, kenalah menerima perkara2 senteng yang dilakukan pelajar2 yang pendek sikit akalnya dari aku. dan tindakan aku mestilah lagi bijak dari mereka2."


1. pasal gaji 2k dan waktu bekerja yang pendek.

kami ni penjawat awam. apa yang diberikan, kami terima. lagipun, kami guru-guru takde OT. loceng bunyi 2pm. baliklah pukul 7pm pun, takde duit lebih akan diberikan ya. janganlah banding guru dengan operator. operator tu takde qualification. kita bandingkan guru-engineer cukuplah kan? awak pergi gelap, balik gelap. it's an option kan? but you are paid for the extra hours. correct me if i'm wrong.

2. cuti banyak, keikhlasan mengajar

kawan saya pernah kira... hari bekerja guru dan orang lain sebenarnya lebih kurang sama je. saya tegaskan di sini, hari bekerja. bukan jam bekerja. guru2 sekolah harian biasa 2 sesi mungkin jam bekerjanya kurang daripada guru 1 sesi ataupun sekolah teknik ataupun seperti saya, kolej vokasional. tapi di sekolah harian, aktiviti mereka terlampau banyak. sabtu ahad akan di ganggu dan kursus2 pun kacau hari rehat mereka. skop pengetahuan saya tentang jurutera di kilang sangatlah sedikit, tak dapat saya komen kerja anda bagaimana. keikhlasan? bukan kita untuk ukur. kalau cikgu2 awak tak halalkan ilmu untuk awak, biarlah dia jawab di akhirat sana. dan awak gunalah ilmu yang haram itu. yang awak nak kembangkan tu...

3. guru bersosial, berbisnes. guru hebat 1 matapelajaran.

logiklah... takkanlah guru nak berbisnes if dia takde masa. dengan kerja2 yang menimbun, sure dia tak boleh nak pikir benda lain selain rehat. but if seorang guru boleh maximise masa dengan menambah pendapatan, apa salahnya... takkanlah dia berbisnes ketika mengajar kan? hebat dalam 1 subjek? tidak dinafikan, ada kes begini. tapi engineer bagaimana? hebat dalam bidang dia je kan? bendanya sama... kenapa perlu perbesarkan? mekanikal enginner, reti pulak dia pasal civil masuk dalam2 tu? kalau setakat surface, saya sebagai cikgu BI mengakui saya hebat dalam surface math dan add math. suami saya town planner, reti ke dia pasal electrical engineering? dan kalau awak cakap, rupanya konsep2 belajar tu mudah jika diteliti, awak perlukan guru untuk menyedari semua itu.

4. pelajar tuisyen cemerlang, pelajar sekolah tak.

sila buktikan fakta keterangan ini. kalau segelintir je, jangan libatkan guru2 yang tidak berkenaan. saya, warden aspuri Kolej Vokasional Kluang, tidak terlibat dengan sebarang tuisyen berbayar.





banyak lagi benda nak komen. tapi aku rasa, komen2 aku ni secebis aje berbanding komen2 guru2 seluruh Malaysia yang lain. saya cuma terkilan, kalai anda terkilan kerja anda berat, janganlah anda merendahkan kerja orang lain. kami juga mencari rezeki yang halal. dan saya tidak merendahkan kerja orang lain. semua kerja yang halal, saya salute. sila hormati kerja2 kita umat manusia.





p/s (i) : nak jaga exam kejap lagi. sedang berusaha menyiapkan blog ini.

p/s (ii) : sabtu ni keputusan. hmmm... risau.

p/s (iii) : pening aku dengar cikgu2 ni berbual pasal budak. oh, ni bukan curi tulang. ini waktu rehat ya. hosh!






05092012 ~ 11.11am
meja aku ~ bilik guru 2-KVK

Thursday, August 30, 2012

8th year of ~ae~

hai2 korang... aku gap kelas sekejap je ni. konon2 nak pergi bengkel terbuka jamuan hari raya kat bengkel elektrik. sekali belum start lagi lorrr... semangat aku pergi. bikin malu je. hehe... hah! minggu depan aku nak start puasa. aku tak pernah dapat puasa 6. mesti tertinggal at least 2 atau 1 hari. rugi kannnn? kena bertekad kali ni! mesti!

okay2, kenapa dengan tajuk aku tu? 8 tahun? kisahnya berbunyi begini......... once upon a time, 8 tahun yang lalu pada tarikh 24 Ogos 2004, semasa di Kolej Matrikulasi Johor, aku propose gerek. ya, anda tidak tersilap baca. aku yang ajak gerek bercouple. haha... perigi cari timba? gerek mesti marah kalau aku sebut aku yang ajak dia couple. sebab... kisahnya bermula dari sekolah. dia suka aku lah gitu, gini, auw, euw, geli! haha... dia ajak couple, opkos aku takmo. still sekolah kannn... aku pulak memang nampak macam mengong2 suka benda2 cinta ni. but honestly fokus aku SPM that time. (ini kisah benar, aku memang budak belajar. ketika itu sahaja)

so selepas hampir setahun tinggalkan sekolah... aku buat keputusan untuk mencuba bercinta. haha... mencuba. tapi langkah yang kecil dan tidak pasti itu menghasilkan satu hubungan yang serius. syukur aku amik langkah berkenaan. no regrets. aku dah jumpa lelaki yang begitu sempurna terbaik untuk aku, takkan aku nak lepaskan. kan?


tak jadi sangat gambarnya. hehe... aku memang tak pandai buat duck mouth tu. haha... hebat kanak2 sekarang. gambar ni inspirasi dari gambar abang sedara aku masa dia pre-wed shoot kawan dia. dia guna iphone memang lah jadi kan sebab iphone bingkai dia nipis. hehe... BB memang payah sikit lah nak nampak cun. kikiki... tak salah mencuba.

gambar taken at USS last Friday on 24 August 2012. it has been 8 years. and we want to make it special this year by travelling together on that special day. hehe... poyo pulak. tapi yelah... selalu sambut dengan dinner2 semua. so kali ni dengan vacation and jalan2. balik dari USS, dinner kat warong. haha... terbaekkk! sebab lapar gile!





untuk suami saya,

sayang, saya tahu saya bukan yang terbaik untuk awak. tapi percayalah, saya sedang berusaha untuk berubah, menjadi yang terbaik untuk awak. saya sedang cuba sekeras mungkin menjadi isteri yang awak impikan. saya banyak salah. saya menyesal. saya menyesal semua tu pernah terjadi. saya menyesal awak pernah nangis disebabkan semua2 benda tu... kalaulah masa boleh diputar balik...

isnin lepas... sentap. saya percayakan awak. sepenuh hati. saya tahu tu bukan salah awak. saya tak marah. cuma sedih, sentap. tak sangka benda macam ni boleh terjadi. saya percayakan awak. tapi kadang2 terdetik... benda2 jahat. please, jangan berpaling. please jangan tinggalkan saya.

sejujurnya, setulusnya... ILOVEYOU. yesterday, today, tomorrow.









p/s (i) : oh, sila tahan dengan ayat2 jiwang berkenaan, aku pun geli baca. hehe...

p/s (ii) : nanti aku update trip aku ke USS. yes, it is our first time after so many years. penat gileeeeee! macam nak tercabut kaki. pakai crocs pun sakit amat. haha... sakit tekak menjerit jugak.

p/s (iii) : hari ni suami balik. yeay! rindu amat.

p/s (iv) : hari sabtu ke Regency lagi. Ya Allah, jika ini jalan yang kau sediakan untuk kami. permudahkanlah jalan kami...





30082012 ~ 9.48am
meja aku ~ bilik guru 2-KVK

Monday, August 27, 2012

Eid Mubarak 2 Families :)

hai2 korang... Monday Blues. tak blues sangatlah. pagi2 gerak from JB. macam seronok pulak duduk JB. but mak tak sihat. maybe today warded. entahlah kenapa pinggang teruk sangat. mungkin dok dukung2 Alleya yang semakin memontel tu. hoho... abang pun balik KL petang ni. aku? ke Melaka kah? tengok keadaan dan kemampuan.

okay2, so how's your hari raya? aku? hectic. ke hulu, ke hilir. memang tak rehat lah. honestly, semalam (Ahad) adalah hari pertama dalam cuti seminggu aku bangun pagi lambat and aku dapat tidur petang. hoho... bercuti dan beraya kannnn... tahun ni berbeza sangat bagi aku sebab beraya bersama 2 keluarga. keluarga aku dan keluarga suami. Alhamdulillah, suami bertolak ansur dengan aku. hehe... so malam dan pagi raya di rumah aku. kemudian tengah hari dalam 12pm gerak balik kampung dia. honestly, aku rasa amat seronok. boleh bergaul mesra dengan ipar-ipar. sebab before ni ada gap between kitorang.

family picture. without Amir, Atiqah and Aqilah (cameragirl).


as usual... candid kandid! aku memang suka tutup mata orang. Alleya tengok picture ni, nanti dia pergi kat Atok dia, "Tutup mata Atok!" haha... dahlah tangan kecik, so macam mencucuk mata bapak aku. gambar pertama Alleya meragam sebab berebut kamera dengan Aqilah. then baru mood baik nak buat 'peace'!



hei siapa cakap dah tua tak dapat duit raya? hehe... aku, boy, abang and gerek dapat duit raya dari mak. sijil simpanan premium. hehe... mana tahu rezeki mak belikan sempena Syawal ni, menang BMW sejibik. ewah!


raya kali ni pun berbeza sebab first time beraya bersama Helena yang baru mencecah 5 bulan pada hari terakhir Ramadan. ohoi... budak oolat niii! geram hoi!


dan ini pula... beraya di kampung suami. gambar ni di ambil di kampung belah mak suami di Kulai. Felda Bukit Batu. so raya pertama tu balik dari rumah aku terus ke Kulai. terus bergambar. hehe...


kemudiann... lepas makan2 taking2 picture bagi2 duit raya... gerak balik ke kampung belah ayah suami pulak di Benut, Pontian. sama jugak macam kampung belah mak mertua. sampai2 terus bergambar. banyak koreographer nya. hehe... kelakar ya!




last but not least. gambar gedik suami aku. ngada2 dia ni. hehe... i love you sayang. thanks for the great hari raya. ampunkan salah silap i ye. hopefully next year kita raya ada orang baru. hehe...




raya kali ni pelbagai pro and con. macam2 cerita, konflik, drama in family. hmm... raya penuh cerita. tapi syukur, family aku dapat overcome semua. semoga keluarga kami sentiasa dalam rahmat-Nya. semoga Allah turunkan rezeki-Nya dari langit dan dalam tanah kepada kami sekeluarga.








p/s (i) : hari ni baru 27Ogos2012. duit dah habis. payday lagi sebulan. mak oi... pengsan aku. hoho...
p/s (ii) : Ya Allah, permudahkanlah jalan kami. permudahkanlah urusan kami.
p/s (iii) : tiba2 hujan pulak pagi ni... kesejukan di bilik guru. kelas kejap lagi. ngajar apa eh? aku pun belum cek. haha... tak senonoh punya cikgu.






27082012 ~ 10.48am
meja aku ~ bilik guru-KVK

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com