we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Tuesday, September 10, 2013

preparation for the newborn

hai2 you olss... pagi yang kelam. mendung je. lagi layu mata ni rasa. huhu... niat hati nak tido dulu pagi ni tapi best pulak berbual dengan cikgu sebelah ni. indian teacher and sangaaaaaaaat baik! suka berbual dengan dia. and we share a lot of things in common. hehe... tu yang makin sedap bercerita. lagilah lagi 2 orang cikgu KV pergi kursus, so... dia ni jelah teman berbual dan teman mengumpat. kikiki.... astaghfirullah.

okay2, entry kali ni nak bercerita pasal persediaan untuk menjadi ibu dan bapa. wuhuuu... few more weeks. kena siapkan kerja betul2 ni. modul kedua hampir habis. hopefully by today boleh habiskan. esok masuk modul ketiga. ei risau pulak lah tak sempat habiskan modul. insyaAllah, sempat. semoga dipermudahkan...

seperti bakal2 mommy and daddy yang lain... kami sudah membeli pakaian2, toiletries segala2 benda2 yang diperlukan untuk newborn. tak pasti cukup ke tak. tapi takpe, lepas bersalin pun still lagi boleh membeli. just bukan aku lah yang membeli. suami ke... mak ke... cikna ke... tak kisahlah siapa2 but kalau taste suami ni, kureng percaya. hehe... takpe, consultant lain ada untuk menasihatkan pembelian suami. bila dah akhir2 bulan ni, benda yang aku betul nak beli ialah almari baby. hmmm... cerewet sikit aku nak memilih. yang mak aku pilih, aku takdelah tak berkenan but quite expensive. and kalau boleh aku nak yang simpler. but mak aku tetap nak beli jugak. dia cakap, perabot tu untuk diletakkan kat rumah dia. so mestilah dia yang berkenan. kalau kat rumah aku nanti, aku beli sendiri. haha... so, hadiah from mak and ayah.


alamak, tak nampak sangat eh almarinya? hehe... apa fungsi lah aku letak gambar ni tapi tak nampak almari. then baby cot pulak... aku takde niat nak beli baby cot pun walaupun sangat geram tengok baby2 cot di luar sana. sebab ada orang menasihatkan awal2 ni tak perlu katil baby. sebab nanti baby akan sentiasa dengan kita. kalau letak kat katil then baby nangis, kena angkat dia. then letak balik. then nangis angkat dia. then letak balik... nanti mak penat, luka bersalin pun lambat baik nanti. so... aku decide, kalau nak beli pun nanti nak naik kerja. tengoklah macam mana... so baby cot dalam gambar tu, Helena yang punya. pinjam lah kejap ye sementara.

tadaaaaaa... 2 bulan baru benda ni sampai. aku order selepas aku keluar dari hospital kluang yang warded kali pertama tu. baru beberapa minggu lepas sampai. beli sekali set untuk kak anne. syukur sampai set nya sebelum kak anne bersalin. hehe... comel takkk? ni husband yang pilih dari album si penjual. and aku adjust2 sikit. nak fabrik jalur yang macam mana... nasib baik si penjual very profesional and pakar. senang je nak order. sediakan duit jelah. hehe... aku beli mattress set je. ada jugak crib set tapi disebabkan aku takde baby cot, buat apa nak beli crib set. hehe... request buat 'ae jr'. huruf 'a' terbesar lah pulak jadi 'A'. tak kisahlah. hehe... dan monkey tu sangat comeeeell! tema animal kingdom.


last week jugak baru dapat membeli beg diapers or mom's bag. beg ni selepas melahirkan penting untuk isi barang2 pakaian baby, toiletries yang berkenaan dengan baby bila travel. bukan setakat travel jauh. untuk keluar berjalan rumah orang ke... berjalan ke shopping mall ke, ni lah paling penting. nak letak pampers segala. beli 2. hehe... tamak kan? 1 yang sling. 1 lagi backpack untuk si bapak. kikiki... senang nak angkat katanya.

gambar ni masa beli rak buku untuk tempat kerja baru. then beli pampers sekali. konon2 nak tunggu baby fair baru nak beli pampers. but suami takmo tunggu. dia kta nanti, nanti nak beli... last2 terlambat kang. so atas saranan beberapa orang, amik brand PETPET. katanya skin-friendly sebab baby kan senang alergic and rashes. brand ni paling friendly dengan kulit baby. 8 months and counting.


banyak lagi barang2 yang belum beli. set bersalin untuk ibu pun belum beli lagi. tengah survey2 brand apa best. dan nasihat beberapa orang, survey je dulu sebab tak tahu bersalin normal or operate. baby kuning ke tak. jadi nanti dah bersalin, suruh suami pergi beli. he... macam2 aku nak suruh suami beli lepas bersalin. kesianlah suami... hehe... ha, stroller and breast pump aku tak beli lagi jugak. zaman sekarang kan benda2 ni penting. so aku pikir, sepanjang cuti bersalin, anak menyusu dengan kita. nanti nak kerja lah baru beli. stroller pulak buat apa beli cepat2 sebab bukan boleh keluar jalan2 pun. lepas berpantang baru boleh keluar kan. lagipun, pinjam Helena punya jugak. hehe... jimat sikit.


last but not least. pictures nephew baru. nama dah ada, biar bapak dia umumkan dulu. hehe... welcome to the world baby! semangat sungguh budak kecik ni!








p/s (i) : perut ni rasa semacam pulak. Happy 35th Week, Lil Honey!

p/s (ii) : okay, mata dah mengantuk. so... yok lelapkan mata kejap sebelum pergi kelas pukul 11am.

p/s (iii) : macam mana eh nak latih budak berdisiplin?

p/s (iv) : esok birthday suami!





10092013 ~ 9.19am
meja aku ~ bilik guru-unit subjek umum ILPPG

0 comments:

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com