we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Monday, September 20, 2010

coffee testing di Starbucks, JJ TamanU

hello you all... if you read the previous entri, intro tu aku cerita pasal ambil jubah then ber'hanging dengan cik hapisang, cik safura and incik daus di SB kan? then aku ada sebut pasal coffee testing kan? jadi... entri kali ni aku nak story pasal experience kitorang ber'testing kopi di sana. hoho... new experience. once in a lifetime. ala2 beli perfume mahal2 gitu. nak bau2 perfume ada kena bau biji kopi. oh, terasa macam orang kaya. huhu...

oh tapi mahu di terangkan di sini. coffee testing tu, kitorang hanya test 1 coffee je. Pike Place Roast Coffee. kejadian dia macam ni... after ambil jubah, beratur panjang tak larat, peluh berkuah2... kitorang pun menuju ke Jusco Taman U. aku and piza dah menggeletik nak SB. aku lagilah lama tak dapat. nak pergi minum sorang macam tak best aje kan? so cik hapisang tekad nak bertanya keberadaan Azim - our favourite SB maker. dah kepoh2 berbual2 dengan Uncle Hisham - the SB JJ Taman U manager. then nampak diorang kemas2 meja area depan tu. kitorang pun buat muka macam kepoh2 ni... Uncle Hisham pun bertanya, "nak join ke? coffee testing?". aku dengan piza tak pikir panjang. angkat HP, beg terus meninggalkan cik safura dan incik daus and join the baristas. hehe... lupa daratan sebentar. sori saf, aku excited nak try coffee.

okay, these are the baristas that day... Encik Hisham, Encik Fizi dan Cik Balqis... aku sangat suka SB di mana2 di JB ni sebab diorang amatlah peramah. especially Taman U lah. our favourite haven. teringat memori silam. tension je, inilah tempat aku. tenang seh kat sini. even sorang2 pun aku boleh layan kepala sendiri. tak percaya? tanyalah encik daus yang pertama kali menjejakkan kaki tapi sudah merasai ketenangan itu.


then, the coffee testing. i'm not sure kenapa diorang buat coffee testing tu. not sure jugak whether Pike Place tu brand new coffee. diorang cakap yang every coffee from different regions have different kind of taste. aku paling ingat Tanzania coffee. ada rasa berry sikit sebab kat tanah tanam coffee tu, diorang tanam berries jugak. so buah2 yang jatuh kat tanah akan menyerap ke akar pokok kopi. so affect the taste also. unik kan?


ha, ni pulak special preview oleh Kak June - manager for Malacca and Johor. hebat kitorang duduk semeja dengan orang besar SB. kikiki... tapi sangat humble. suka! okay, ni ialah instant coffee from SB. dia kata dikeluarkan 4 sachets je sekarang ni untuk preview. dia kata ada 1 jenis instant ni yang takde sugar. so kita tambah gula sendiri macam menepati citarasa sendiri lah. takut bila instant ada yang manis sangatlah... tawar lah... nama instant coffee SB ini ialah VIA. komersial jugak kan nama dia?


okay, experience aku test coffee ni. at first dia suruh bau kopi tu then imagine the smell. apa yang kita dapat bayangkan? aku ada bau macam kacang2 sikit. yang lain kurang dapat. haha... then Kak June cakap, if masa betul2 panas tu kita bau, kita akan dapat floral scent. tapi kena betul2 panas lah. dia kata, bau tu kita kena cari. sometimes kita bau just bau coffee. actually there's more in smell of coffee.

then taste the coffee. aku tanya ada gula tak dalam coffee ni? diorang suruh taste ajelah. hui... menyengat. walaupun tak pahit sangat but still, rasa yang tak familiar. lama2 dia macam nice. tapi aku agak kecewa sebab aku memang tak boleh minum black coffee. macamane nak diet ni?? then... diorang suruh try dengan beberapa makanan pulak. first is the choc. tujuannya macam nak tahu rasa choc tu affect the taste tak? aku suka. macam the combination melt dalam mulut. nikmat je rasa. then dengan cinnamon. aiyo... bau dia... belum minum dah rasa perit. hehe... then dengan susu. hmm... dengan susu macam tak ada effect sangat.

he... itu sahaja cerita pasal coffee testing. new experience. bukan senang dapat. lainlah kerja SB or Coffee Bean or Gloria Jeans kan? memang semalam had a great day. bermengong berempat. hehe... new experience, new information. next mission, hunting for azim. haha...

*ha, a highlight here! attention to all According to Yanna readers. di kesempatan duduk semeja dengan orang besar SB. kitorang pun tanya pasal isu halal SB ni. sebab coffee bean ke... gloria jeans ke... tak pernah pulak dengar pasal isu halal. so Kak June menerangkan. dengar baik2 korang2. STARBUCKS MALAYSIA ADALAH HALAL! yeay! jangan ragu2 lagi. dia kata ni semua strategi competitors diorang. bila SB naik mencanak, tiba2 keluar cerita ni. Kak June mengesahkan, semua barang2 diorang memang through JAKIM. even VIA tak keluar lagi sebab sedang di proses JAKIM. jadi, ni strategi orang2 dengki, busuk hati, cemburu dengan kejayaan orang lain. eh dude! bersainglah dengan sihat. nak tikam2 tu kenapa? tension aku!! tension2, jom pergi SB. hahaha....*

okay, picture of the day... dari kiri, Richeal, Yanna, Daus, Kak Wiwi, Piza, Muni.






p/s (i) : sorry korang... mood aku sedang amat baik. sampai orang cerita benda sedih pun aku senyum. aku ni kurang fokus dan empati sungguh. sorry... bukan sengaja. datang dari hati.

p/s (ii) : bila mak nak pergi Singapura seh ni... nak beli perfume apa pulak kali ni? and nak jalan2 shopping complex pulak. asyik tengok kain langsir mak aje. hoho...

p/s (iii) : esok, first day teaching after 2 weeks break. adeh hai... nak ngajar apa? sakit pinggang dan bahu aku menelaah workbook. kalah budak sekolah. huhu...






20092010 ~ 10.55pm
rumah aku ~ bilik aku

2 comments:

orange maniac said...

hafiza hadi likes dis..ak ske the next mission tuh.

yanna yazed said...

haha... loike it too. we hunt for azim ya! then evie.

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com