we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Wednesday, May 27, 2009

twilight : movie & book

hai semua... first sekali aku nk mintak maaf sebab mungkir janji. aritu aku cakap nk review ttg new moon. tapi tak review2 sampai sekarang. arini pun aku taknak review pasal new moon. aku nk review pasal twilight dulu. aku baru je abis baca twilight and actually quite disappointed. buku and movie twilight adalah totally different. sangat berbeza. adalah pros and cons nya. first sekali, bila baca buku, kita tau perasaan sebenar bella. yang tak paham kt movie leh paham dengan baca buku. kat movie pulak, nampak edward sgt2 mncintai bella. perasaan bunga2 lah bila tengok movie...



di sini, aku nk statekn perbezaan ketara yang aku nmpk and ingt lh...


  1. rosalie and jasper punya surname bukan cullen. diorang family cullen tapi dalam penyamaran tu, diorang berlakon as kembar; jasper hale and rosalie hale. yang cullen hanya carlisle, esme, edward, emmet and alice.

  2. masa naik kapal terbang ke forks, mak bella yang hantar, bukan suami baru dia tu... takde adegan2 bapak dia tunjuk bilik pada bella masa awl2 dia sampai rumah tu... and bapak dia dah sediakan truck tu awal2 before bella sampai forks. kiranya after bapak dia amik dia kat airport, truck tu dah ada kat rumah. dalam movie, billy and jacob black datang hantar truck ke rumah kn? actually diorang tak jumpa macam tu pn...

  3. dalam movie, just mike newton yang nampak macam minat kat bella kan? dalam buku, mike, eric (yang muka cm cina tu) and tyler (yang nyaris langgar dia tu) minat kt bella. 3, 3 berebut nak ngorat bella. dalam buku, ada spring dance (party yang pompuan b'kuasa utk pilh date. kiranya kalau prom, laki ajak kn? dance ni pompuan yg invite laki. kalau tak invite, laki takleh g dance tu).

  4. kn first time bella nmpk cullens family time cullens masuk cafeteria kn? dalam buku, bella masuk cafeteria tu, cullens family dh duduk kt meja makan diorang. bella tanya jessica and angela pasal diorang macam dalam movie.

  5. bella first time jumpa jacob bukan mcm dalam movie. dalam movie jacob datang kt rumah dgn bapak dia kn? dalam buku, bella pergi pantai tu and terserempak dengan jacob. diorang berbual macam kat dalam movie. ada additional scene tapi tak penting kot... and dari situ, bella dapat tahu pasal edward adalah vampire (takde cari2 buku kt port angeles, dia google kt internet je). esoknya dia jumpa edward and bagitahu dia dah tahu pasal edward ialah vampire. tapi totally different dengan movie. takde adegan "say it out loud" tu. bella langsung tak sanggup sebut perkataan "vampire" towards edward.

  6. first kiss diorang pun bukan dalam bilik tapi kat hutan edward bawak bella masa nk tunjukkan badan dia bersilau2 tu... edward carry bella masuk hutan untuk tunjuk semua2 ttg dia macam dalam movie tu then on the way balik tu edward kiss bella.

  7. masa bella pergi rumah cullens tu, adegan dia beza betul2. rosalie langsung takde dalam scene. takde adegan masak2 tu. takde adegan pecah2 mangkuk tu. edward bawak bella keliling rumah and cite kn tentang sejarah carlisle. and takde frame graduation cap dekat tangga tu. yang ada kt tepi tangga tu adalah ukiran salib yang bapak carlisle ukir lebih 300 tahun dulu. huhu... umur carlisle masa mati 23tahun and kiranya umur dia as vampire 300 lebih. tak sure exact number.

  8. time dia pergi rumah cullens tu pagi... malam tu diorang pergi main baseball. beza kn dari movie? edward drive sampai tepi hutan and carry bella berlari masuk hutan. lain dari movie. diorang main tu lebih kurang lh keadaan. susah nk bayangkn sangat hehe... time tu diorang jumpa 3 vampire jahat tu kan? lain sikit jugak. dalam movie macam tunjuk 3 orang tu membunuh kt forks kn? dalam buku takde. 3 orang tu datang forks sebab diorang teringin nak jumpa cullens sebab cullens ni kan vampire yang tak hisap darah orang. so, diorang interested untuk kenal cullens.

  9. apa lagi eh? tak bape ingt pulak. hehe... tapi mostly memang berbeza lah... and 1 lagi aku frust. dalam buku tak tunjuk sangat macamane kuat perasaan cinta edward pada bella. kita ingtkan love at first sight. tapi actually, edward just curious kenapa dia tak dapat baca pikiran bella. then bau bella sangat2 sedap yang dia tak dapat control diri. dari situ dia interested nak kenal bella. interested then cinta. beza lh... sush nk dscribe tapi lain lah dari movie. sebab dalam movie nampak cinta edward. dalam buku dah akhir2 baru nampak. and family diorang yeye lindung bella sebab diorang gembira akhirnya edward dh jumpa love. (edward tak pernah tunjuk minat pada sesape pun. selama dekat 90 tahun dia hidup dia tak pernah suka pompuan until bella muncul) so, diorang jaga bella untuk edward. tu mmg agk terharu lah...

  10. lagi satu yang obvious, takde adegan panjat2 pokok tu k... sangat2 tak ada... hm...

  11. ha, baru teringat... significant twilight yang apple dalam tangan tu? langsung tak ada scene tu... hampeh.


p/s : aku tengok behind the scene twilight, stephenie meyer ada kt tempat shooting. knp dia stuju adegan banyak bertukar ek? maybe movie lebih menarik kot. i admit, movie memang menarik. buku banyak cite perasaan tapi dari buku lebih paham lh... and banyak sgt scene di potong. memanglh... kalau nak buat 1 buku tu 100%, ada 10jam tak abis movie. apa2 pun, harap2 new moon tak jauh beza sangat dari buku. aku mesti kecewa. tak sabar nak tunggu new moon.



p/s (ii) : harry potter and half blood prince (16julai2009), twilight saga : new moon (21nov2009)






27052009 ~ 3.19pm
rumah aku ~ ruang tamu-depan tv

0 comments:

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com