we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Sunday, June 13, 2010

ayam penyet cara kami!

huhu... johor ni boleh dikatakan tempat pelopornya ayam penyet di Malaysia. kalau ada pun kat KL. tapi... mestilah tak sesedap Restoran Pinang. dan harganya mestilah 2 kali ganda dari Pinang. siapa2 yang tak tahu rupa ayam penyet, bolehlah men'google' yek!

okay, first time aku makan ayam penyet adalah ayam penyet Banafe.
orang kata Betty Banafe punya restoran. tak tahu pulak kesahihan dia. sekarang, dah bukak tempat baru yang lebih ekslusif; Banafe Village. dan bila disebutkan perkataan 'ekslusif' tu, paham2 lah harga macam mana. dulu ayam penyet situ harga seangkatan dengan Pinang; rm4.50. sekarang ni, kali terakhir aku update; rm8.00. itu, di sini aku nak tegaskan, perbezaan harga dalam tempoh masa 2 tahun. dua kali ganda naik harga. aku pernah review pasal Banafe Village. bolehlah readers scroll ke linknya yek.

okay, nak cerita Restoran Pinang. memang specialty dia, ayam penyet, pecel lele, puyuh lele. but of courselah mostly beli ayam penyet. Pinang ni tumpuan budak2 UTM. dulu, ni ajelah ayam penyet paling best kat TamanU. tapi sekarang dah bukak Restoran Bibik yang kedudukan dia selang 2 kedai aje. Bibik dulu kerja kat Pinang. then atas sebab2 yang tak diketahui, dia berhenti kerja Pinang dan terbukalah Bibik. tapi... sambal Pinang still better lah Bibik. dulu, Pinang bukak dalam 5.30pm. Bibik untuk lunch pun available. tapi hari tu, Pinang dah bukak start tengahari. maybe sekarang kan cuti sem. keuntungan kuranglah compare time kuliah.

so, 1st step berayam penyet cara kami... sesampainya ayam penyet ke meja, ambil tempe cecah sambal terus makan.


2nd step, pilihan kedua : timun atau kobis? lat ta li lat lai li tam plom!


3rd step : ulangi step pertama. ambil pilihan anda, cecah sambal, terus makan.


4th step : konpius sebentar... blurry... nak buat apa yek?


5th step : pedaskan... ambil air nak minum... sambil posing. senyum cik piz... jangan geerrraaakkk!






p/s (i) : malam ni Rawa lagi. adei... setelah memperkenalkan kat parents aku, asyik2 Rawa. teringin jugak TipTop. or another new place. uhuk2...

p/s (ii) : rasa rilek je... want to know why? because i'm very used to it.

p/s (iii) : oh tension!! macam takde life kat rumah. the same routine all over again every each single day! boleh tak copy paste? nak SB!!




13062010 ~ 3.36pm
rumah aku ~ bilik aku

6 comments:

Anonymous said...

kuang hasam!!!

hiLari0us aiDha said...

ak bru je pas mkn ayam penyet kt pinang ssbtu aritu..huhh..pedas..lazat...kt KL xsedap lgsung..huhu....dulu ayam penyet jom dtg lg yg kt corner tu pon best kn..tp jaja kate dh xsedap..tu yg mkn kt pinang je..hee~~~

yanna yazed said...

I LOVE IT! hehe...

yanna yazed said...

ide : huhu... kn, aku btl kn KL xsesedap pinang. hehe... tp kn... jom dtg lg tu dr dl aku xminat. hehe... aku try dl ms awl2 dia bkk. sbb mmbndingkn dgn pinang. jd xbpe best lh. hehe...

** little queen ** said...

haha...the most fabulous steps la lack...model x thn...glamour g2 haha...melaka pun ade but i x pernah try...huhu

yanna yazed said...

haha... model amatur ni. mhl woo... hehe... try2, then review. i dh xjln2. so xtau mkn mne lg sdp. uhuk2...

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com