we were made for each other...

Mrs. Azuan forever

Daisypath Anniversary tickers

we are engaged! ♥

Daisypath Anniversary tickers

since we found L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Mama's Pumpkin

EVERYTHING ABOUT YANNA

My Heart, My Soul, My Family, My Gerek, My Life

Saturday, July 31, 2010

fitnah itu bagai membunuh

salam semua... okay, sebab kes serius sikit entri kali ni. tu yang bagi salam. skema sikit ye malam ni kepada pembaca. sila baca dengan tone rendah. selalunya tone tinggi, kali ni rendahkan tone anda membaca entri kali ini.

entri kali ini, FITNAH. dari kecil2 dulu dah diterapkan dalam pikiran, 'Fitnah itu lebih dahsyat dari membunuh'. tapi still, kenapa orang tabur fitnah? baik bunuh aje orang yang nak difitnah tu kan? kurang sikit dosa dari fitnah. maybe, manusia ni tak paham konsep fitnah. bila buat cerita yang tidak benar dan disebarkan, tu dah namanya fitnah okey. ala2 ngumpat. ngumpat tu ngumpat. but bila tokok tambah mensedapkan cerita tu, fitnah lah tu.

masa aku fourth year, pernah jugaklah jadi kes fitnah ni. tapi takdelah kes besar pun. just terguris hati aje. tak sangka kan. tiba2 keluar cerita macam tu. apa aku rasa? hui, first sekali, sedih. tu yang g jalan2 petang2 dengan member2 tu. diorang joging aku jalan kaki ambil angin. siap diorang pusing kat K12, aku baru nak sampai tasek belakang tu. huhu... anyway, memang berterima kasih lah kat diorang. kalau tak, terperuk aje aku dalam bilik petang tu. then, lepas itu, aku memupuk rasa marah, timbullah rasa marah kan? he... memang aku marah kat mulut2 yang membawa cerita tu. sampai hati kan. aku cakap kat gerek, "i takkan maafkan diorang selagi diorang tak minta maaf". kalau aku tak maafkan, maknanya tempat diorang neraka lah kan? gerek cakap, "u jangan cakap sebarang. ni u tengah hot. later reda lah hati u tu, mesti tak rasa macam ni"... hm, betul jugak. maybe tengah hot sangat, tu yang keluar statement tu. tapi sekarang ni, dah berbulan2 benda ni jadi, still aku tak dapat maafkan diorang. sorry guys, u can't deny what u have said. sebab aku yakin memang fitnah itu telah terjadi.

okay, sini mau cerita hal orang lain sebenarnya... hal one of my loved ones. kena fitnah. hmm... kenapa yek? okay, faktor utama fitnah adalah DENGKI. yelah, orang2 yang menabur fitnah ni macam tak puas hati dengan kesenangan orang lain. sebab itu timbulnya fitnah. untuk menjatuhkan orang lain sebab orang tu mempunyai lebih kualiti daripada orang2 yang menabur fitnah; dari segi kewangan, sosial, cinta, kerja dan pelbagai aspek lagi.

jadi kesimpulannya di sini boleh dikatakan, manusia ni tahu hukum hakam Allah tapi masih lagi melakukan kemungkaran. contohnya seperti telah disebut, walaupun tahu fitnah itu lebih dahsyat dari membunuh, still lagi orang tabur fitnah. contoh lain, macam berzina. sekarang ni kecoh pasal Ariel Peterporn. huhu... i like that name actually. Peterporn. contoh lain, Cut Tari tu, konon insaf pakai tudung pulak sekarang. yelah, nak mengaburi mata masyarakat konon dah berubah. tulah, appearance tak menerangkan semuanya. misalannya orang tu tudung litup semua, tiba2 keluar video asmara di sebelah tangga. auw, panasss! tapi yang tak bertudung itulah yang menunaikan segala perintah-Nya. jadi kawan2, mari bertaubat. yelah, aku pun banyak buat salah jugak. nak tinggalkan segala kemungkaran. nak jadi yang lebih baik. ha, satu lagi kawan2, jangan di buat main taubat. lagi dosa besar. oh, aku sudah bikin onar. mahu bertaubat. okay, taubat solat tonggang tonggek, zikir, ngaji. seminggu kemudian bikin onar lagi. ops, love bite ke tu di pangkal buah dada u?? (:@))

renung2 kan dan selamat beramal... (clause ini dipetik dari ustaz dari Hotfm)






p/s (i) : lama aku simpan benda ni rupanya... but apa2 pun, benda dah jadi. marilah menuju kejayaan!! sama2 baiki diri.

p/s (ii) : sedang mencari info2 pasal current issue. penyata Razak? adei mak... penyata apa lagi kena baca. oh, i hate history.

p/s (iii) : usb kabel hp tidak dapat dikenalpasti keberadaannya. tak dapat nak transfer gambar makan di Damai semalam. sedapnya ayam lemon! tapi sup yang pelik. huhu... layan!






31072010 ~ 10.03pm
rumah aku ~ bilik boy

2 comments:

wirda ahmad said...

mengapakah kamu cik eliyana? janganlah sedih2.huhuhu

yanna yazed said...

huhu... sumthing bad happened. its all bcoz people's mouth. xde insurans btl. plus, mnyushkn org lain. hm... later if we on9 together i tell u k nor wiwi...

 
template by suckmylolly.com. flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com